mastura88 Publish time 11-9-2015 07:49 PM

Pelaburan Emas vs Emas Fizikal

Tujuan aku up kan thread ni sbb aku nak all readers sama2 bg info kat aku, beza (kelebihan & kekurangan) antara pelaburan emas vs emas fizikal.
Jom listkan dulu:

Pelaburan emas:
1. Modal besar -> Pulangan besar dlm masa singkat
2. Duduk je, x pyh buat pa pe..ckp masa dpt duit
3. Bila btol2 dh dpt duit, boleh jadi orang kaya baru dgn sekelip mata

Keburukan:
1. Boleh jadi benda ni ade quota.. Utk quota2 tertentu je dpt mcm yg d war2 kan, lps org dh ramai join..duit kena songlap
2. Bile dh kne songlap..duit ntah ke mane, ape pon xdpt
3. Kate labur dlm emas, emasnye x nmpk pon..so x tahu actually labur duit tu ke mana..

Emas fizikal:
1. Modal kecik/depends dgn choice tuan nye bdn (klau nk beli byk/berat, so byk la pakai duit...klau nak beli yg kecik2/ringan, budget pon kurang)
2. Kte beli, kte dpt brg..owner decide nk pakai ke nk smpn..
3. Cara utk smpn duit dlm bentuk emas
4. Boleh d pajak gadai/jual bile2 perlukan duit (x kira era mana sekalipun, dulu sampai skrg..org still nak emas)
5. Hukum jual beli mengikut syariat islam..mksdnye kte beli, and dpt brg dgn harga yg d persetujui oleh kedua2 penjual & pembeli..

Keburukan:
1. So far bg aku..keburukan die kne pandai2 jaga..jgn pakai emas mcm mami jarum, nanti leh tarik perhatian org esc peragut, nauzubillah)

So far ni je lah pendapat aku..korang leh add klau ade info yg mmbina..
#nukilandanpendapatdarilubukfikiranku
#akubukanpakar



Rzihan Publish time 31-8-2020 10:38 PM

Up sikit benang ni sbb dah lama tenggelam.. sebenarnya nak beli emas fizikal tidaklah mahal mana.. boleh bermula dgn serendah RM100
Pages: [1]
View full version: Pelaburan Emas vs Emas Fizikal


ADVERTISEMENT