sfhzuraz Publish time 4-12-2023 06:17 PM

KPM beri kaunseling kepada 14 pelajar OKU mangsa cabul

KPM beri kaunseling kepada 14 pelajar OKU mangsa cabul

04 Disember 2023 05:36pm


https://www.sinarharian.com.my/uploads/images/2023/12/04/2448582.jpg
Lim Hui Ying


GEORGE TOWN - Kementerian Pendidikan (KPM) memberikan kaunseling kepada 14 pelajar lelaki golongan Orang Kurang Upaya (OKU) di asrama sebuah sekolah menengah di Kepala Batas, Seberang Perai, yang menjadi mangsa cabul baru-baru ini.

Timbalan Menteri Pendidikan, Lim Hui Ying berkata, sesi kaunseling yang turut dijalankan oleh pihak luar terhadap mangsa yang merupakan pelajar berkeperluan khas itu amat penting.

"Selain kaunselor di sekolah menengah pendidikan khas itu, kami di KPM turut menyediakan kaunselor luar bagi memberikan bimbingan kepada mangsa terlibat.

"Mangsa masih di asrama dan sekarang ini mereka diberi perhatian yang rapi," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis anugerah kecemerlangan pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan St. Xavier di sini pada Isnin.

Hui Ying berkata suspek berumur 13 tahun yang juga OKU itu telah digantung sekolah dan berada di rumah pada masa ini.

"Soal kes berkenaan biar pihak polis yang membuat siasatan, namun kami di KPM pastikan semua mangsa terlibat dijaga dengan baik," katanya.

Pada Sabtu lepas, polis menahan seorang pelajar tingkatan satu bagi membantu siasatan berhubung kejadian itu selepas polis menerima laporan daripada pengetua sekolah terbabit, dan kesemua mangsa berusia 13 dan 14 tahun mempunyai masalah pembelajaran, penglihatan, pendengaran dan autisme.

Sementara itu, Hui Ying berkata, KPM telah mengarahkan beberapa penambahbaikan dalam garis panduan di semua sekolah dan asrama antaranya rondaan lebih kerap oleh warden bagi memastikan kejadian seumpama itu tidak berlaku lagi pada masa hadapan.

Beliau berkata, sekolah terbabit juga diarahkan untuk menyediakan laporan lengkap berhubung kejadian itu untuk diserahkan kepada kementerian dalam masa terdekat. - Bernama
sumber

Pages: [1]
View full version: KPM beri kaunseling kepada 14 pelajar OKU mangsa cabul


ADVERTISEMENT