Rahah Publish time 8-10-2023 09:20 PM

[Netflix 2023] DAILY DOSE OF SUNSHINE - Park Bo Young, Yeon Woo Jin, Jang Dong Yoon, Lee Jung Eun

Edited by Rahah at 9-11-2023 09:00 PM


Profile
Drama: Daily Dose of Sunshine (English title) / Morning Comes to Psychiatric Wards Too (literal title)
Revised romanization: Jungshinbyungdongedo Achimyi Wayo
Hangul: 정신병동에도 아침이 와요
Director: Lee Jae-Kyu
Writer: Lee Ra-Ha (webcomic), Lee Nam-Kyu, Oh Bo-Hyun, Kim Da-Hee
Network: Netflix
Episodes: 12
Release Date: November 3, 2023
Language: Korean
Country: South Korea
Content rating: 16+

Plot Synopsis by AsianWiki Staff ©
Jung Da-Eun (Park Bo-Young) works as a nurse. She is transferred to neuropsychiatry from the internal medicine department. This is her first time working in neuropsychiatry, so everything is difficult and awkward for her. Nevertheless, Jung Da-Eun tries her best to deal with the patients and she grows as a nurse with the help of Chief Nurse Song Hyo-Jin (Lee Jung-Eun). Dong Go-Yoon (Yeon Woo-Jin) works as a doctor and specializes in proctology. Watching Nurse Jung Da-Eun and her pure ways, Dong Go-Yoon realizes that he smiles when seeing her and is even healed by her.

Meanwhile Jung Da-Eun is friends with Song Yoo-Chan (Jang Dong-Yoon). He looks like a very bright person, but he holds pain inside that nobody knows about.

(Synopsis from Mydramalist)
A healing drama about the many kinds of incidents that take place in a psychiatric ward. Based on the actual real-life experiences of a psychiatric nurse, the drama will revolve around the story of nurse Jung Da Eun. (Source: Korean = Naver || Translation = MyDramaList)

Notes
Based on webcomic "Jungshinbyungdongedo Achimeun Wayo” by Lee Ra-Ha (first published from March 16, 2020 via Naver).

CAST

MAIN

Park Bo-young as Jung Da-eun: a third-year nurse who gets transferred from Internal Medicine to the Psychiatric Department

Yeon Woo-jin as Dong Go-geun: a proctologist with an erratic personality

Jang Dong-yoon as Song Yoo-chan: Da-eun's best friend who always quarrels with her

Lee Jung-eun as Song Hyo-shin: the chief nurse of the Psychiatric Department


SUPPORTING

(Psychiatric Department)
Park Ji-yeon as Hong Jeong-ran: Da-eun's college classmate and becomes a source of support for her.

Jeon Bae-soo as Yoon Man-cheon: a nurse at the Psychiatric Department.

Lee Yi-dam as Min Deul-re: a nurse at the Psychiatric Department.

Lee Sang-hee as Park Soo-yeon: a nurse at the Psychiatric Department.

Yoo In-soo as Ji Seung-jae: an intern student who have panic disorder.

Jang Ryul as Hwang Yeo-hwan: Da-eun and Yu-chan's mentor who is a psychiatrist at the Psychiatric Department.

Kim Jong-tae as Im Hyeok-soo: a psychiatrist at the Psychiatric Department.

Gong Sung-ha as Cha Min-seo: a psychiatrist at the Psychiatric Department.

Im Jae-hyuk as Kong Cheol-woo: a psychiatrist at the Psychiatric Department.


(Patients)
Jung Woon-seon as Oh Ri-na: Da-eun's first patient who has a bipolar disorder.

Jo Dal-hwan as Kim Sung-sik: Da-eun's patient who has a anxiety disorder.

Roh Jae-won as Kim Seo-wan: Da-eun's patient who has a bipolar disorder.

Kim Yeo-jin as Kwon Ju-yeong

Kwon Han-sol as Jung Ha-ram

(Others)
Park Sung-yeon as internal medicine head nurse

Hwang Young-hee as Da-eun's mother

Cha Mi-kyung as Oh Ri-na's mother



Source: Asianwiki, Wikipedia, Mydramalist

Rahah Publish time 8-10-2023 09:22 PM

OFFICIAL TEASER...
qREYd07WV1M?si=S6lNv_PlWeZ6w_Ur

Rahah Publish time 8-10-2023 09:23 PM

Edited by Rahah at 19-10-2023 10:16 PM

OFFICIAL TRAILER...
a81i3lenqp4?si=BO_dXcGkMrkwSGjb

michaelarringto Publish time 12-10-2023 09:52 AM

Edited by eddlisa_uyuk at 22-11-2023 01:50 PM

-----spam---edit-----

xeniant Publish time 19-10-2023 04:58 PM

Edited by eddlisa_uyuk at 22-11-2023 01:51 PM

-----spam---edit-----

Rahah Publish time 3-11-2023 07:30 PM

Citer ni release harini... forumer yang dah tengok boleh la bagi komen/review...

xyla73 Publish time 3-11-2023 08:53 PM

Baru tgk 1 episod…citer ni pasal pesakit mental…first episode ni pasal patient yg ada bipolar disorder..kesian jugak kat Oh Rina tu tapi nak salahkan mak dia pun tak boleh jugak…dia just like typical mom nak yg terbaik utk anak dia tapi maybe dia tak sedarlah apa yg dia buat tu bagi tekanan kat anak dia…barulah faham mcm tu rupanya bipolar disorder…

Yeon Woo Jin ni pun rupa2nya doktor jugak kat situ, ingatkan patient sebab dia jumpa doktor psy yg ada buasir tu…lawak ok part diorg ni…ketawa terbahak2 iols tgk :lol:

OT sikit…iols interested nak tau pasal mental illness ni pasal suddenly ada family member yg kena…so memang baguslah skrg byk kdrama bagi awareness pasal mental illness ni sebab bagi kita benda2 mcm ni mcm taboo…padahal tak semestinya org ada mental illness tu gila…mental illness ada byk jenis…

Rahah Publish time 3-11-2023 10:14 PM

Edited by Rahah at 3-11-2023 10:53 PM

xyla73 replied at 3-11-2023 08:53 PM
Baru tgk 1 episod…citer ni pasal pesakit mental…first episode ni pasal patient yg ada bipolar diso ...

Iols pun baru tengok episod 1... rupanya best citer ni... iols ingatkan light drama... just tunjuk daily life kat wad psikiatri... so setiap episod akan tunjuk types of mental illness... episod 1 bipolar disorder... sedih jugak tengok Oh Rina & omma dia... omma dia nak yang terbaik untuk dia...

Iols tau character Yeon Woo Jin ni doktor... ingatkan dia psychiatrist... tup2 dia jumpa psychiatrist... rupanya dia proctologist... padahal dah tepek info kat atas ni... :lol:

xyla73 Publish time 4-11-2023 12:17 AM

La yg jadi Yu Chan ni Jang Dong Yoon ke…lama tak nampak dia sampai tak cam…lagipun dia nampak lain dlm ni…

Epi 2 pun sedih…pasal patient yg ada social anxiety disorder…so berhati2lah dgn apa yg kita cakap kat org lain…asalnya patient ni jadi camtu sebab boss dia selalu cakap & treat dia mcm seolah2 dia tak berguna…lama2 dia pun rasa mcm org lain pun semua pandang dia camtu…

Baguslah citer ni sebab ada penerangan pasal mental illness yg dicover dlm tiap episod & represented dlm bentuk cerita supaya org blh faham…

xyla73 Publish time 4-11-2023 12:21 PM

Sebab citer ni cover lain2 jenis mental illness tiap episod, so iols post komen satu-persatu utk tiap episod…

Episod 3 pasal Yu Chan & Seung Jae (trainee nurse) yg ada panic disorder…it’s true yeah bila panic attack menyerang tak kira masa & patient akan rasa dia mcm lemas nak mati…sampai ada ketikanya kena call ambulan, tapi bila kena check takde apa2 pun sbnrnya…so memang akan affect kerja…kesian kat Seung Jae tu sebab org yg tak tau memang pandang serong kat dia sebab dia asyik mintak break je mcm seolah2 dia nak mengular time keja…

Dlm pada tu, ada jugak part lawaknya pasal Dr. Hwang yg tiba2 takut hantu sebab crush dia, nurse Min kata dia mcm hantu…padahal itu cuma alasan nak reject dia…dan2 tu pulak lampu berkelip2 bila dia jalan masuk kat area nurse Min…padahal itu technical problem je, bukannya ada unsur2 mistik pun ;P

honeyvanilla Publish time 4-11-2023 05:19 PM

cerita ni tayang semua ep terus. ala i ada tendency utk binge watch. tp cerita ni berat utk binge watch.. huhu... tapi bestnyaa

xyla73 Publish time 4-11-2023 06:28 PM

honeyvanilla replied at 4-11-2023 05:19 PM
cerita ni tayang semua ep terus. ala i ada tendency utk binge watch. tp cerita ni berat utk binge wa ...

Yup…citer ni agak emotionally draining utk binge watch…iols tgk sikit2 lepas tu sambung buat benda lain…tapi memang bestlah sebab ada part yg rasa macam ditujukan utk kita…citer ni utk semua org sebab masing2 ada masalah & ada breaking point masing2…

xyla73 Publish time 4-11-2023 06:35 PM

Epi 4 fokus kpd delusion…walaupun kesian kat patient tu tapi kesian jugak kat yg jaga dia kat wad tu especially Da Eun…nak marah tak boleh sebab dia bukannya tau yg dia delusional…last2 yg jaga tu pun mental…tapi memang kesianlah jugak sebab punca dia jadi camtu sebab kena scam…dahlah susah2 kumpul duit alih2 hilang dpt kat scammer…

Rahah Publish time 4-11-2023 06:45 PM

Edited by Rahah at 4-11-2023 06:47 PM

Iols belum habis tengok lagi... excited nak komen kat sini... tapi seriously best sangat citer ni... sangat2 recommended pada yang nak tau pasal mental illness... kalau tak nak tau pun try la layan... bagus sebab ada info2 menarik... mana tau ada family, kawan2 @ kita sendiri yang ada mental illness tapi kita tak perasan...

Pandai writernim ni tulis... citer ni memang quite heavy sebab setiap episod & setiap patient tu buat iols emotional bila tau backstory diorang... meleleh jugak airmata... tapi pandai dia balance kan dengan comedy... takdelah rasa depress sangat.... writernim tulis skrip pun memang betul2 jaga sensitiviti viewers especially yang ada mental illness...

xyla73 Publish time 4-11-2023 06:48 PM

Epi 5 - this is the most relatable episode so far…dedicated to the working moms…bukan senang ye nak jaga prestasi kerja sambil jaga anak & suami…one way or another akan ada rasa guilty…bila dedicated kat kerja, rasa guilty tak boleh luangkan masa dgn anak…bila cuba lebihkan masa kat family, rasa guilty pulak kat rakan sekerja mcm tak bagi sumbangan yg sepatutnya…patient dlm citer ni kena pseudo dementia…lupa pasal sesuatu perkara sebab byk sgt benda dia kena buat tapi belum teruk mcm dementia tu…iols tersentuh bila dia bercakap dgn nurse Park tu…bukan saja mcm dia cakap kat diri dia sendiri tapi mcm to remind viewers utk take care kat diri sendiri sblm take care kat org lain…

Tapi sapa pulak yg accident kat hujung epi 5 tu…Yu Chan ke?

Rahah Publish time 5-11-2023 10:19 AM

Seriously episod 6 & 7 heartbreaking episod... sedih betul... iols memang interested nak tau history Kim Seo Wan tu sebab dia antara patient yang close dengan Daeun... kat ward pun baik jer... cuma sekali jer dia marah sebab trainee nurse tu tanya pasal game...

Tapi ending dia betul2 sedih la... i thought dia boleh pulih... terkilan jugak sebab selepas dia discharged tu terus nak ambil exam lagi... plus dia stay alone semula... ingatkan dia stay dengan parents... tapi parents dia pun tak nak paksa dia sebab dia baru keluar hospital... iols curious jugak bila tengok bilik dia dah siap kemas ingatkan dia decide nak keje lain ke... rupanya....

History Mr Choi yang kematian anak & wife dia commit suicide tu pun sedih betul...

Episod 7 pasal PTSD (Post Traumatic Stress Disorder)... ni biasanya suicide survivor yang ada penyakit ni... Daeun pun ada symptom penyakit ni...

xyla73 Publish time 5-11-2023 11:29 AM

Episod 6 :
Warning alert utk yg ada mental illness sebab this episode could be triggering for some…not everyone have the same endurance…

Iols wonder kenapa cerita pasal Kim Seo Wan ni tak letak kat episod awal2 dulu padahal watak dia dah muncul dari epi 1 lagi…so inilah sebabnya…writer nim reserved a heartbreaking story for him…

Somehow dia punya delusion dah berkurang & dia blh discaj…tapi itu bermakna dia kena hadap dunia realiti yg serba menyakitkan…no wonder he preferred to stay dlm dunia khayalan yg dia cipta hasil dari video game yg dia suka main…

Bila dah discaj, dia ada masalah utk fit back to society…so apa yg dia lalui sblm ni berulang balik & the worst thing happened :'(

Malangnya nobody can read his situation including the psychiatrists…bila dia faking his situation semata2 tak nak kena discaj, that should trigger alarm…

.N.A. Publish time 5-11-2023 03:38 PM

Dah tgk jugak. Best jgk cerita ni

.N.A. Publish time 5-11-2023 08:39 PM

Sakit hati betul dgn mak nurse yg kapel dgn doktor tu. Rasa nk lempang je

Rahah Publish time 5-11-2023 10:08 PM

.N.A. replied at 5-11-2023 08:39 PM
Sakit hati betul dgn mak nurse yg kapel dgn doktor tu. Rasa nk lempang je

Ye... memang sakit hati... lastly Deul re terpaksa cut ties lepas settlekan hutang mak dia... melampau betul sampai account Deul re kena freeze... tapi mental dia ni strong jugak... kalau ikutkan life dia ni paling stress compare dengan yang lain tu... takde happiness langsung dari kecik... kena cari duit sendiri... mak asyik main judi...
Pages: [1] 2 3 4
View full version: [Netflix 2023] DAILY DOSE OF SUNSHINE - Park Bo Young, Yeon Woo Jin, Jang Dong Yoon, Lee Jung Eun


ADVERTISEMENT