Rahah Publish time 22-1-2022 08:26 PM

Actually I kesian jugak kat Ji Ung... sebab backstory dia sedih... tak sama macam 2nd lead Pdnim drama Homecha tu... so iols ada soft spot kat dia... latest episode omma dia bagitau pasal meninggal... sedih pulak...

Sol-I & Eunho tu cute... suka tengok diorang... hopefully diorang couple la... :lol:

Rahah Publish time 22-1-2022 08:27 PM

Edited by Rahah at 22-1-2022 08:29 PM

Familiar sangat dengan office SBS ni...
RM shooting location... :lol:

Rahah Publish time 22-1-2022 08:32 PM

OST PART 10...
9Umecu7obN8
PUzQCJfFNJg

xyla73 Publish time 25-1-2022 08:49 AM

epi 15 ni heartbreaking...berair mata i tgk...
tapi paling kesian Ji Ung lah...
sedih tgk throwback kisah dia...
pasal omma dia tu, iols xtau nak cakap apa...how can she said like that to her son?
xde sense of responsibility langsung...

iols dah jangka something will happen on the last day Ung punya exhibition tu yg akan menyebabkan Yeon Su x boleh datang...
but it's good this time Yeon Su x lari dari Ung & come to him instead...

Choi Ung pun kesian...dia sendiri need comforting tapi 2 of his closest persons are having hard time...
end up dia x boleh mengadu kat sapa2 pun...
iols pun dah lupa pasal mamat yg plagiat kerja dia tu...tiba2 muncul balik...

i wonder tajuk epi 15 ni (3 idiots) merujuk kepada siapa...Ji Ung, Yeon Su & Ung?
tapi i suka writer guna tajuk2 movie utk dijadikan tajuk tiap episod...
most of it iols dah tgk tapi ada yg iols dah lupa citer tu pasal apa...

sitisbp Publish time 25-1-2022 09:40 AM

xyla73 replied at 25-1-2022 08:49 AM
epi 15 ni heartbreaking...berair mata i tgk...
tapi paling kesian Ji Ung lah...
sedih tgk throwback...

I rasa pun 3 idiot tu refer ke 3 org ni.
Kesian Ji Ung...its okay kot he tak rasa sedih. Dari kecik mmg tak dpt kasih syg omma.... apa la salah budak tu kan. Kecik2 dah kena tinggal selalu. Org lain pun single mom jugak, tp tak mcm dia. But this kind of treatment ada je jadi dlm masyarakat realitinya. But i do hope ji ung can moved on...find his own happiness. He need to appreciate org lain dlm hidup dia.

Choi Ung pun kesian.. the harsh criticism pasal artwork n exhibition dia tu mcm wake up call. I think he realised it before but because dia seorang yg suka mengelak, lari dr masalah, taknak buat apa2 so dia tak ready nak face it. But this time mcm relation dia dgn yeon so, i think dia dah sedar that he need to take action mcm puppy jongjong ke apa nama tu. Kena keluar dr kepompong comfort zone dia.

Cuma tu la.. tak sure apa plan dia sbb preview tu cuma kata dia nak yeon so ikut dia further study but we know nenek dah sakit. Kot dia dah mintak izin kat nenek masa meeting previously who knows kan?

N kita tak tau bila exactly dia nak enroll.

Thank god kali ni yeon so leaned on him instead of shut him out mcm dulu2 bila nenek sakit. But lepas ni mcm mana tak tau.Dah 3 episod semua baik2 aje...so mengharap ending finale positip jugak. Not necessary together ke apa but stop with break up cliche tu.

chikumanis Publish time 25-1-2022 11:25 AM

tak sabar nak tunggu epi malam ni. ingatkan masa ung dapat call n tanya 'awk kat mana' tu, refer pada yeon su, rupanya ji-ung...eehhmmm...

xyla73 Publish time 25-1-2022 01:01 PM

sitisbp replied at 25-1-2022 09:40 AM
I rasa pun 3 idiot tu refer ke 3 org ni.
Kesian Ji Ung...its okay kot he tak rasa sedih. Dari kec ...

tulah...no matter how hard your life is, jgn sekali2 cakap something yg akan melukakan hati anak sebab dia akan carry the words sampai besar & affect his/her emotional state...luckily Ji Ung jumpa nice persons mcm mak bapak angkat Ung tu...some parents ada mentality 'aku dah lahirkan kau, it's your duty to respect me' tapi tak sedar as parents, tu bukan tiket utk buat/cakap apa saja kat anak...jiwa anak sgt delicate...tiap percakapan memang kena jaga...

kritikan kat Ung tu ada betulnya sebenarnya, memanglah rasa tak sedap bila baca tapi it help him to keluar daripada his comfort zone...it's a good decision kalau betul dia nak enroll ke architecture school tu...even kalau Yeon Su tak boleh ikut pun, it's time for him to make a mature decision...utk kebaikan dia jugak...his world should not be revolved around Yeon Su je...tapi benda ni boleh bincang dgn Yeon Su...pasti ada jalan keluar...

sitisbp Publish time 25-1-2022 11:51 PM

Yeaa...finale happy ending...boleh pun resolve takyah break up2... ji ung pun dpt good closing. Menangis2 part ji ung huhu..touching sgt. Soli n eun ho pun ship depa berlayar jugak ujung2 hahaha.
Ung tau je mana ayah kandung dia. Ok la dia make peace with his past, tak simpan dendam or bitter lg. All character mature accordingly. Too perfect but takpe sbb at least progress la banding sikap masing2 dari epi 1 sampai 12.

Td baca kat ig kata derang nak buat version OBS the movie released 27 jan. Maybe yg documentary lps married la kot eh sbb ending td kan intro nya.
https://www.instagram.com/p/CZHfMWxoy4I/?utm_medium=copy_link

my_irina Publish time 26-1-2022 07:09 AM

yahoooooooo
so happy dgn ending OBS!!!!!
{:1_149:}
{:1_512:}
{:1_152:}
{:7_433:}

kakakko Publish time 26-1-2022 09:28 AM

Lahhh ada thread ni ke.. Iols at first macam takde lah suka sangat cerita ni. Dia takde wow factor. So so je. Tapi nak hujung2 ni rasa best pulakk.

chikumanis Publish time 26-1-2022 11:36 AM

mun ho dengan sol i tu memang sepadan la sangat. diberhentikan pun menangis, dapat duit gaji terakhir pun menangis...cramp jap perut gelak..{:1_530:}

best ending, finally...{:1_149:}{:1_149:}

xyla73 Publish time 26-1-2022 12:50 PM

sweet ending...ending yg semua org nak...n itulah yg sepatutnya berlaku...both Ung & Yeon Su x patut korbankan apa yg diorg nak just to make the other side happy...Ji Ung make peace & start anew with his mom even though she doesn't deserve him...tapi part Ji Ung ni memang sedihlah sampai nangis2 tgk...


actually dlm epi 16, benda yg paling stood out for me is masa Yeon Su rasa xde sapa2 yg berada di pihak dia...
tapi bila dipikir2 balik, there's always someone at her side sepanjang perjalanan hidup dia tu tapi biasalah selalunya benda2 gini kita x sedar...
org2 sekeliling dia mcm Sol-i, halmoeni, rakan2 sekerja dia tu semua menyumbang kepada who she is now...
walaupun miskin, dia kira berjaya dapat apa yg dia nak...kira oklah tu kan life dia..kalau tgk pakaian dia pun cantik2 walaupun i tau semua tu sponsor ;P

nanti kalau ada masa iols repeat balik tgk dari mula so that boleh rasa feel dia tu...
mula2 dulu memang x berapa rasa sgt tapi bila kat ujung2 ni baru feel tu sampai lepas kita faham kenapa Yeon Su asyik nak break up & kenapa Ung ambik sikap sambil lewa...


mbhcsf Publish time 26-1-2022 03:07 PM

Edited by mbhcsf at 26-1-2022 07:44 PM

Ep 15 & 16   - OBS Finale.
Wah, now dah habis, pun.
Okaylah , I mean I like the ending, I like the concluding scenes for all the characters. Okaylah.
And I Love the explanation about his underlying psyche, as to why Choi Ung is behaving like he was , before he starts making and for the first time taking charge of his life . Barua de wawasan nak set the goal , nak jadi ape, dalam hidup , and relationship.
Suke juga , attitude Yeon Seo masa babak babak akhirni , tak banyak songeh sangat – hahah tapi siap baginasihathahahaha kalua ade French lass tu suruh itu inicall police, kalua ade French female student nak ajaq French , tunjuk translating apps hahahaha gilers…
And Nu-a, oh rupanya si mamat tu pencuri idea Ungye, tapi masih ade hati nak bagi nasihatttg Ung. Tapi betullah nasihat dia, pokoknya Choi Und kena start being responsible in his life, tak le hade laid back, and indifferent attitude to any and everything.

Best juga babak Kim Jing Ung dengan ibunya, I rasa dia dah mula luahkan apa ygterbuku and wow punchy statementand memang dia kena cakap benda tu sebab , tersentuh hati bila dia cakap : I was just a kid . a boy that time, how could youdo that to me,. Hilang tinggal , tak pedulik sebab tak nak kononnya Kim Ji Ung akan terima kesan m, tapi dengan tidak mempedulikan makan minum and berada di sis anak dia pun slaah juga , macam ibu tu tak jalankan tanggungjawab dia dengan penuh ikhlas, so masa nak meinggal boleh plak cari anak.

Well…Choi Ung tu sebenarnya takut nak ambik ape ape Tindakan berkenaan arah hidupnya sebab dia takut ta yakin berupaya atau takut menjadi anak yg gagal and ditinggalkan oleh ibu bapanya ( ini past history dia ). So, dia fikir dengan tidak berbuat apa apa , dia tak perlu tahu and org tak perlu tahu di ani perform kea tau worthy ke worthelsss ke kepada ibu bapa dia eh giler sungguh fikiran laid back macam ni…so immature.

I suka pulak babak team Leader Jang tu dating balik recruiting Yeon Seo. Patut ambik je keje tu. Hahaha..

Overall , I suke drama ni, nice walaupun mesejnya biase biase tapi mesej utama yg team Ki Ji Ung tu buat documentary on ordinary life of etc etc is to showcase that this isthe essence of life which we have taken for granted , neglected and and push aside while fulfilling our duties at work, etc etc. Friendship, support network, conflict semua tu asam garam yg ‘biase’tapi tulah dianya.

I nak tergelak bila Kim Ji ng datang balok and suruh depa buat lagi part 3hahahahahahahahah euh Ho and Sol -Li hahah lawak lawak.

Cool drama, nice to watch for happy hour. I suka watak Kim Ji Ungtu – I like wooshik juga tapi this guy masa Vincenzo pun sangat bagus…should give him the lead role…sangat baik. Plotwise pacing andon – slow pacing , but with a good triggering events juga embedded within the plot.


so Mondays

MOONSHINE
GHOST DOCtOR ...
habis dah OBS,,,

Rahah Publish time 26-1-2022 10:30 PM

Edited by Rahah at 26-1-2022 11:34 PM

Finally happy ending untuk Choi Ung & Yeon Su...

Character Ji Ung tu paling sedih... omma selfish... broken heart... tapi at least dia happy jugak masa finale...

xyla73 Publish time 28-1-2022 06:17 PM

Interesting read…pelukis sebenar di sebalik lukisan Choi Ung…
https://www.preview.ph/culture/our-beloved-summer-choi-ung-art-thibaud-herem-a2142-20220127?utm_source=Facebook-Preview&utm_medium=Ownshare&utm_campaign=20220127-fbnp-culture-our-beloved-summer-choi-ung-art-thibaud-herem-a2142-20220127-fbfirst&fbclid=IwAR3yEHkVeReyQl28pqSS4h1BM4ibiGPiNN4wVP890OJ7TcGhe2-tTgrdz1A

Rahah Publish time 29-1-2022 03:40 PM

Edited by Rahah at 29-1-2022 03:44 PM

OST PART 11...
--txgg1KI68
YWVH2mxA6bM





Rahah Publish time 29-1-2022 04:26 PM

xyla73 replied at 28-1-2022 06:17 PM
Interesting read…pelukis sebenar di sebalik lukisan Choi Ung…
https://www.preview.ph/culture/our-b ...

Oh... French artist...
Memang detail lukisan dia... cantik & kemas...

JiEunTak Publish time 1-2-2022 04:45 PM

mmg btoi healing drama...
as anak tunggal, and someone who grew up alone, aku leh rasa apa yang yeon su rasa, when she felt that she was alone.
ye, benda ni bleh buat kita jadi low self esteem, jd org yg nampak strong gilerrr outside, tapi inside nya rapuhhh sangat...
tapi yg positive nyaa aku rasa lah, jadi someone yg cekap, independent dan boleh di harap....
di hujung episode baru sedar aku ni mcm yeon su, minusss part kna tanggung hutang famili and hidup dgn halmoni saja :)

apa2 pun...tamat dah OBS...
lagi best kalau ending tu masa derang cakap dah kawen teruss ada budak lari2 and duduk di pangkuan derang :)
bak cadangan woo shik (tgk BTS)


harap2 ada lagi gabungan da mi and woo shik nih, together they make a cute couple sangat...
da mi pun ada ckp dia nak kerja sama ngan woo shik lagi kan...

mbhcsf Publish time 1-2-2022 07:36 PM

xyla73 replied at 28-1-2022 06:17 PM
Interesting read…pelukis sebenar di sebalik lukisan Choi Ung…
https://www.preview.ph/culture/our-b ...

Niceee....wow , Thiboud wow , what a unique name for a French guy ...cool...
he is based in London though...

https://www.thibaudherem.com/

miss_curious Publish time 3-2-2022 12:22 PM

Baru complete tengok drama ni.
Memang suka drama jenis slice of life macam ni.. Tak membebankan kepala..

Back stories main characters semuanya menyedihkan, moving in a good way..
Tapi terkejut pula rupanya during present days, diorang ni semua umur 29tahun rupanya..
Tak tahu la achievements yeon soo jadi PR expert, choi ung successful painter, Ji Ung jadi PD nim tu kira realistic ke tidak.. Sebab meolls umur 29 pun hidup sedih stagnant je:lol:
Nama pun drama kan, tiber meolls tak sedar diri ;P
Pages: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
View full version: [SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi


ADVERTISEMENT