DewaGanaZ Publish time 3-5-2010 12:43 PM

Excell formula help...

hello sume

mintak tolong sikit....lately kepala lembab sikit...hehe

ok camni, aku ade satu file excell ni...

katakan aku nak hilangkan value yang dikira dalam cell tu camne ehh??

contoh macam nih

katakan row A1 ade value
row A2 ade value gak (A1 n a2 user yg masukkan)

then A3 plak ade formula..katakan A1 x A2
so kalau jawapan A1 x A2 = 10, aku nak value 10 ni hilang.. (means tak ditunjukkan dalam cell, hide ke..)
aku try guna macam2 tapi x menjadi

pakai macro pon x jadi
pakai conditional formating tak menjadi...

pening dah ni...

BTW, aku pakai excel 2003

thanks la pada sapa yg leh tolong

rdzaccess Publish time 9-6-2010 03:18 AM

Klik pada cell yang angka 10 tu...
Pastu gi kat format menu ...(pastu klik)
Pastu gi kat cell...(pastu klik)
Pastu kat number tab
Pastu gi kat custom dalam category list....(pastu klik)
Pastu kat code dia type ;;; ( 3 kali ) dalam type box dia atau scroll jer , dia ada ( semi colon ) kat bawah sekali..

rdzaccess Publish time 9-6-2010 03:20 AM

Tapi kalau user guna macro, cara dia lainlah pulaaaakkkk....

ana_una Publish time 9-6-2010 12:48 PM

errr... cara lain...
tukor je la textcolor row A3 tu ikut background color..:funk:

ana_una Publish time 9-6-2010 01:00 PM

Klik pada cell yang angka 10 tu...
Pastu gi kat format menu ...(pastu klik)
Pastu gi kat cell...(p ...
rdzaccess Post at 9-6-2010 03:18 http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif

nape kena guna semicolon?
apa fungsi semicolon tu?
dan nape kena 3 kali?

sorii... bykle plak tanya..:$

rdzaccess Publish time 9-6-2010 07:58 PM

Tu kena tanya microsoft...

ana_una Publish time 10-6-2010 12:05 PM

adehhh... jawapan..:L

dh try guna dua semicolon pun bole..
so nape nak tiga plak?
mesti ada sebab tersendiri..
tu yang tanya..

DewaGanaZ Publish time 11-6-2010 02:48 PM

dah berjanggut aku tanye baru ade berjawab...anyway aku dah dapat penyeleasaian sendiri...
x payah pakai macro... pakai simple IF command aje

izzah_mia Publish time 1-2-2014 09:06 PM

macam mana nak create formula total yang ada no/value (0.5) and alpalbet (x) seperti berikut:-




Last edited by izzah_mia on 1-2-2014 09:07 PM

quattrosen Publish time 17-2-2014 01:07 PM

izzah_mia posted on 1-2-2014 09:06 PM static/image/common/back.gif
macam mana nak create formula total yang ada no/value (0.5) and alpalbet (x) seperti berikut:-




wajib pakai x ker? naper x gantikan ngan 0 or "-"

izzah_mia Publish time 19-2-2014 12:01 PM

quattrosen posted on 17-2-2014 01:07 PM static/image/common/back.gif
wajib pakai x ker? naper x gantikan ngan 0 or "-"

xpe. dah settle. cuba2x akhirnya berjaya jugak create formula tu
Pages: [1]
View full version: Excell formula help...