CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 4481|Reply: 10

Excell formula help...

[Copy link]
Post time 3-5-2010 12:43 PM | Show all posts |Read mode
hello sume

mintak tolong sikit....lately kepala lembab sikit...hehe

ok camni, aku ade satu file excell ni...

katakan aku nak hilangkan value yang dikira dalam cell tu camne ehh??

contoh macam nih

katakan row A1 ade value
row A2 ade value gak (A1 n a2 user yg masukkan)

then A3 plak ade formula..katakan A1 x A2
so kalau jawapan A1 x A2 = 10, aku nak value 10 ni hilang.. (means tak ditunjukkan dalam cell, hide ke..)
aku try guna macam2 tapi x menjadi

pakai macro pon x jadi
pakai conditional formating tak menjadi...

pening dah ni...

BTW, aku pakai excel 2003

thanks la pada sapa yg leh tolong
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-6-2010 03:18 AM | Show all posts
Klik pada cell yang angka 10 tu...
Pastu gi kat format menu ...(pastu klik)
Pastu gi kat cell...(pastu klik)
Pastu kat number tab
Pastu gi kat custom dalam category list....(pastu klik)
Pastu kat code dia type ;;; ( 3 kali ) dalam type box dia atau scroll jer , dia ada ( semi colon ) kat bawah sekali..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2010 03:20 AM | Show all posts
Tapi kalau user guna macro, cara dia lainlah pulaaaakkkk....
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2010 12:48 PM | Show all posts
errr... cara lain...
tukor je la textcolor row A3 tu ikut background color..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2010 01:00 PM | Show all posts
Klik pada cell yang angka 10 tu...
Pastu gi kat format menu ...(pastu klik)
Pastu gi kat cell...(p ...
rdzaccess Post at 9-6-2010 03:18


nape kena guna semicolon?
apa fungsi semicolon tu?
dan nape kena 3 kali?

sorii... bykle plak tanya..
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2010 07:58 PM | Show all posts
Tu kena tanya microsoft...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2010 12:05 PM | Show all posts
adehhh... jawapan..

dh try guna dua semicolon pun bole..
so nape nak tiga plak?
mesti ada sebab tersendiri..
tu yang tanya..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-6-2010 02:48 PM | Show all posts
dah berjanggut aku tanye baru ade berjawab...anyway aku dah dapat penyeleasaian sendiri...
x payah pakai macro... pakai simple IF command aje
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 1-2-2014 09:06 PM | Show all posts
macam mana nak create formula total yang ada no/value (0.5) and alpalbet (x) seperti berikut:-




Last edited by izzah_mia on 1-2-2014 09:07 PM

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2014 01:07 PM | Show all posts
izzah_mia posted on 1-2-2014 09:06 PM
macam mana nak create formula total yang ada no/value (0.5) and alpalbet (x) seperti berikut:-

wajib pakai x ker? naper x gantikan ngan 0 or "-"
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 12:01 PM | Show all posts
quattrosen posted on 17-2-2014 01:07 PM
wajib pakai x ker? naper x gantikan ngan 0 or "-"

xpe. dah settle. cuba2x akhirnya berjaya jugak create formula tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 01:48 PM GMT+8 , Processed in 0.094193 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list