adila39 Publish time 11-6-2021 10:39 AM

(Edisi Jom Share ) - How nak maintain business during PKP ni?

Edited by adila39 at 11-6-2021 10:43 AM

Hi all..and salam


Macam senyap je bod ni dah so i bukak topik

Bila covid ni surelah semua down termasukla i ni . And untuk yang masih cuba untuk survive in your business apa u all buat? untuk make sure kedai u all ke atau apa apa perniagaan u all tetap kekal and relevant?

TIP 1

U all dah update waktu operasi mengikut waktu pkp ni?


TIP 2

U all dah hantar whatsapp bulks to ur client data base ? say hi sikit and short promo? takde no phone ? haa kena start compile balik data base.


Apa lagi ya...share pls u all.

totokreturn. Publish time 12-6-2021 04:56 PM

harap bertabah la founder2 tudung yang baru buka butik, sale dah la sendu ditambah dgn pkp ni, memang berapa ringgit je la sale

kebanyakkan founder tudung ni nak xsion dgn kengkawan yg dia ada butik dan pekerja, bila check balik, tiap2 tahun asyik dok rugi

adila39 Publish time 16-6-2021 01:51 PM

totokreturn. replied at 12-6-2021 04:56 PM
harap bertabah la founder2 tudung yang baru buka butik, sale dah la sendu ditambah dgn pkp ni, meman ...

melambak sangat dah tudung ni and i xkan beli tudung yang mahal tu sbb rasa mcm membazir.

adila39 Publish time 16-6-2021 01:57 PM

TIP 3

Kena sentiasa update info and engage dgn customer kita - cth i noticed bila raya dah habis ig i pun dah senyap tapi bila i test i update dgn some infos like bukan hanya tentang apa kita jual tapi kita boleh je selit some motivation notes ke atau apa apa info terkini...paling tak traffic viewers tu akan kekal ada...so go and active balik ur ig,fb dan sebagainya

adila39 Publish time 16-6-2021 01:59 PM

TIP 4

Kalau ada produck baru, xkira apa pun yang jual apa kata you all hire part timer samada bantu you untuk marketing activities mahupun cth kalau buat makanan hire part times utk bantu u baking atau buat sales

dudaberhias Publish time 16-6-2021 02:24 PM

Tips untuk Restoran, Kedai Runcit, Supermarket, Farmasi.

Di syorkan daftar dekat foodpanda.

Ramai gila malas nak keluar rumah, nak beli barang pun deorang sanggup bayar lebih untuk dapatkan barang tu. Memang mahal sikit barang-barang dekat foodpanda sebab vendor kena naikkan harga sebab ada fees yang foodpanda ambil dari jualan kita tu.

FanTasyCreaTioN Publish time 17-6-2021 03:57 PM

Nak berbisnez ni ... kurangkan lah skit rasa malu...
rajin rajin lah promo barangan ... tak kira lah kat FB ke ... IG ke ...

boleh langgan FB boost ... paling murah rm5 berbaloi juga

ada juga rm15 sehari ... ni kira target besar

sekarang masa orang ramai berjimat ...
jadi kena lah pandai tarik perhatian orang ...
tak kira apa bisnez sekali pun ... lagi2 yang kecil2an ...
offer free gifts ...

pembungkusan / presentation barangan kita pun penting
cara kita ambik gambar ...

cara kita layan soalan pelanggan ...




totokreturn. Publish time 19-6-2021 11:31 PM

FanTasyCreaTioN replied at 17-6-2021 03:57 PM
Nak berbisnez ni ... kurangkan lah skit rasa malu...
rajin rajin lah promo barangan ... tak kira la ...

nak boost boost apa benda nya

baik buat Fb Ads atau Ig ads je

FanTasyCreaTioN Publish time 20-6-2021 07:00 AM

totokreturn. replied at 19-6-2021 11:31 PM
nak boost boost apa benda nya

baik buat Fb Ads atau Ig ads je

dari pemerhatian yang adik adik buat ... berbaloi beli


green~tea Publish time 21-6-2021 01:20 AM

One of my business.. resort.. mmg takleh buat apa sbb kena katup terus masa PKP.. potong terus letrik, air, internet   bgtau diorg yg bisnes heavily affected takleh nak rolling duit... so selamat hilang masalah kat situ...

Pekerja? Weols hantar utk support bisnes makanan my SIL.. dia ada kilang keropok... kedai2 runcit.. and bukak restoran jugak utk take away...

aina_shaira Publish time 4-8-2021 04:37 PM

adila39 replied at 16-6-2021 01:57 PM
TIP 3

Kena sentiasa update info and engage dgn customer kita - cth i noticed bila raya dah habis ...

boleh tahu sis buat bisness ape?

adila39 Publish time 4-8-2021 06:48 PM

aina_shaira replied at 4-8-2021 04:37 PM
boleh tahu sis buat bisness ape?

i buat hamper seasonally je.. but dah 10yrs dah.. and reason customer sama is sbb i akan respond pastu i akan suggest apa yg mudah utk depa and kiranya ya i flexible... pastu i simpan semua no phone so bila nak raya few months tu i akan antar teaser and Greetings.. ikutla mood.

aina_shaira Publish time 7-8-2021 06:27 PM

adila39 replied at 4-8-2021 06:48 PM
i buat hamper seasonally je.. but dah 10yrs dah.. and reason customer sama is sbb i akan respond p ...

klu dah 10 years mesti dah ada customer tetap dan customer tetap
you boleh recommended dekat orang lain, so sis tak perlu risau nak cari
customer baru.

honestly, sis pandemik ni memang ioul terkesan teruk...
tiada kata-kata dapat iouls gambarkan... :(

adila39 Publish time 7-8-2021 07:05 PM

aina_shaira replied at 7-8-2021 06:27 PM
klu dah 10 years mesti dah ada customer tetap dan customer tetap
you boleh recommended dekat oran ...

aina business apa ya? jgn give up okay... malam nnt i share something hope will help u out

Nailparlor Publish time 3-9-2021 11:49 AM

Baca thread ni rasa insaf. Nikmat Allah apa lagi yg kau dustakan.
Kadang nak tulis pun takut. Takut Allah tarik nikmat

Kupucandy Publish time 24-9-2021 02:22 AM

adila39 replied at 7-8-2021 07:05 PM
aina business apa ya? jgn give up okay... malam nnt i share something hope will help u out

During pkp, hamper smua tu jln tak Dila? Biz apalg yg Dila handle?

adila39 Publish time 24-9-2021 06:40 AM

Kupucandy replied at 24-9-2021 02:22 AM
During pkp, hamper smua tu jln tak Dila? Biz apalg yg Dila handle?

raya jalan la.. lepas raya slow.. hamper je...seasonal period je kupu. Sebab sy keje so okayla hanya raya busy.. usually 4months bfr sy dah start order stocks.

kadang bfr pkp adalah buat events, as organiser, join food gasm event..

green~tea Publish time 12-10-2021 03:37 PM

mcmana sustain biz dalam PKP?

1. resort - potong terus letrik sbb commercial rate.. deploy all staff buat F&B business

2. both me & brother ada support financing from salary, and other companies... utk revive resort bila tourism dan rentas daerah / negeri dibenarkan... weols berhabis berpuluh ribu utk maintenance and repair works resort... masa tak dapat operate tu, weols banyak focus pada documentation, legally binding documents... restructure our operation, SOP...

3. other business dalam bidang agriculture banyak membantu monthly income, alhamdulillah...

4. plantations pun ada membantu...

5. kitorang beli tanah2 utk expand lg resort business.. honestly, income dari resort mmg puluhan ribu sebulan, and pernah dapat ratus ribu sebulan... agriculture, tak sebanyak resort, tp dengan sufficient tanah, boleh dpt pulangan yang sangat memberansangkan..

6. JV utk precision farming... utk pelbagaikan product supaya boleh surpass competitors, we avoided easy entry business yang sume orang senang2 boleh masuk dengan modal. kuatkan network...

adila39 Publish time 15-2-2022 05:48 PM

green~tea replied at 12-10-2021 03:37 PM
mcmana sustain biz dalam PKP?

1. resort - potong terus letrik sbb commercial rate.. deploy all staf ...

very good input

green~tea Publish time 15-2-2022 06:11 PM

adila39 replied at 15-2-2022 05:48 PM
very good input

Wahhh kisah lama ni.... but i am glad cepat2 buat decision shut off resort, tutup letrik awal PKP dulu...

Staff resort kitorang deploy sebahagian tu ke F&B... mujur ada kedai & kilang proses keropok...

Now resort dah operate full swing balik... ada admin staff, landscaping, security, housekeeping..

Kedai & kilang keropok staff plak kita dah expand.. dah tambah additional 2 cafes... satu ada pastries & coffee, satu seafood celup tepung and coffeeshop...

My smart farming program alhamdulillah dah expand to few others plantations... MOU dah signed overseas (witnessed by minister, trade commissioner and ambassadors) ada masuk berita Bernama...
Pages: [1] 2
View full version: (Edisi Jom Share ) - How nak maintain business during PKP ni?


ADVERTISEMENT