CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Lidah Buaya Mempunyai Banyak Manfaat

12-3-2014 04:57 PM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 18472| Komen: 99

Description: Tahukah Anda Bahawa Tumbuhan Lidah Buaya Mempunyai Banyak Manfaat Dan Telah Digunakan Sejak Dahulu Lagi Sebagai Ubatan Tradisional Untuk Melegakan Luka, Demam, Ruam, Gatal-Gatal Dan Banyak Lagi.
Tahukah anda bahawa tumbuhan lidah buaya mempunyai banyak manfaat dan telah digunakan sejak dahulu lagi sebagai ubatan tradisional untuk melegakan luka, demam, ruam, gatal-gatal dan banyak lagi.


Malah, penggunaan lidah buaya dalam bidang kecantikan bukanlah sesuatu perkara yang baru. Oleh itu, di sini kami ingin berkongsi dengan anda khasiat dan manfaat yang perlu anda ketahui terdapat dalam lidah buaya.

Anti penuaan
Lidah buaya mempunyai vitamin C dan E yang mampu merawat kulit anda semula jadi dan menjaga kulit dari terhidrat.

Melindungi sinaran matahari
Setelah seharian kulit terdedah kepada cahaya matahari, sapukan gel lidah buaya pada kulit anda kerana ia dapat memberi kelembapan pada kulit yang terdedah dengan sinaran matahari.


Pelembap
Gantikan pelembap anda dengan gel lidah buaya sebelum mengenakan mekap. Ia mampu mencegah kulit dari kekeringan. Bagi lelaki pula, gunakan gel lidah buaya sebelum bercukur kerana ia mampu bertahan ia mampu membantu merawat luka kecil ketika bercukur.

Menyihatkan rambut
Secara tradisionalnya, lender lidah buaya digunakan untuk menyuburkan rambut dengan menyapu pada kulit kepala secara berkala. Kemudian bilas rambut anda dengan bersih.



4

Bagus
3

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (10 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote yanasan21 20-2-2014 11:01 AM
nice info....ada kat rmh, terbiar jek...lpas ni nak jaga elok2...hehe
Quote qasehnuramy 20-2-2014 05:18 PM
yanasan21 posted on 20-2-2014 11:01 AM
nice info....ada kat rmh, terbiar jek...lpas ni nak jaga elok2...hehe

jaga tu...klu rmbut ada kelemumur ke kering ke sapu je....
insya Allah...

Quote Pleonasm 20-2-2014 07:45 PM
pokoklidahbuaya.jpg
Quote yanasan21 21-2-2014 08:20 AM
qasehnuramy posted on 20-2-2014 05:18 PM
jaga tu...klu rmbut ada kelemumur ke kering ke sapu je....
insya Allah...

huhu...jd hujung minggu ni misi menanam bunga...mana yang beranak pinak, pindahkan anak2nya..yess....
Quote hani2103 21-2-2014 09:47 AM
kalau ada anak2 dara n teruna yg baru nak akhil baligh....jerawat baru2 nak muncul....malam2 sblum tidur sapu dgn lendir lidah buaya ni.....biasanya jerawat merah akn kecut n x sakit lagi.... sgt2 berkesan...
selalu pkai mlm2  bila2 nk dtg bln......bangun pagi basuh muka...licin n lembut ajer rasa kulit muka.....antara rajin dgn x rajin ajer....
Quote qasehnuramy 21-2-2014 11:28 AM
yanasan21 posted on 21-2-2014 08:20 AM
huhu...jd hujung minggu ni misi menanam bunga...mana yang beranak pinak, pindahkan anak2nya..yess. ...

tanam dlm pasu ke tanah lapang???byk ke pokok lidah buaya???
@hani2103 kasi tip utk kita....
thnx u cik @hani2103 untuk tips
Quote zamj75 21-2-2014 12:19 PM
bulan lepas, aku g gunting rambut kat salon. aunty potongkan. aku tgok dia obses dgn produk kecantikan sbb time free dia dok menyapu krim kat muka. time dia gunting rambut aku, aku tanya umur dia berapa. dia kata 56. kulit cantik tak ada jeragat. tanya dia guna produk apa. dia kata sblm ni kulit dia problem. pastu dia tgok kulit adik ipar dia sangat cantik. adik ipar dia bg petua dn dia amalkan. tu dia dpt kulit cantik. petua dia...sapu gel aloe vera setiap pagi. ari pertama akan rasa gatal...jd pas kering basuh. hari kedua pakai lama sikit sampai kulit leh terima dan dah tak gatal. jd setiap pagi pas cuci muka dan toner dia akan spu gel lidah buaya dulu pastu baru pakai pelembab dan sunblock. dia kata sunblock MUST wear. jd aku amik petua tu suruh kakak aku wat. yes dan sebulan dia wat. kulit dia 30% ada perubahan terutama kedutan dan jeragat.
Quote qasehnuramy 21-2-2014 12:22 PM
zamj75 posted on 21-2-2014 12:19 PM
bulan lepas, aku g gunting rambut kat salon. aunty potongkan. aku tgok dia obses dgn produk kecantik ...

gel tu pure dr pokok lidah buaya ke???
or yg dlm botol???
klu pure mana kita nk cari
Quote hani2103 21-2-2014 12:59 PM
qasehnuramy posted on 21-2-2014 11:28 AM
tanam dlm pasu ke tanah lapang???byk ke pokok lidah buaya???
@hani2103 kasi tip utk kita....
thn ...

tanam dalam pasu jer....kalu rajin sekali sekala letak la  baja.....besau2 lidah buaya tu,
kerap potong daun nya... seronok tgk pokok  lidah buaya yg besar2...
n cepat jer pokok ni beranak pinak....senang jer nk jaga...
Quote kenari7117 21-2-2014 01:23 PM
Aku memang ada standby gel aloe vera keluaran debella kat rumah.. luka, ruam, kena gigit nyamuk, melecur semua sapu aloe vera ni aje dan senang dibawa kemana-mana.
Quote no.20 21-2-2014 01:29 PM
hani2103 posted on 21-2-2014 09:47 AM
kalau ada anak2 dara n teruna yg baru nak akhil baligh....jerawat baru2 nak muncul....malam2 sblum t ...

saya ada gak pakai...tapi gatal tu yg tak tahan...mmg memula camtu ke

Quote hani2103 21-2-2014 01:59 PM
no.20 posted on 21-2-2014 01:29 PM
saya ada gak pakai...tapi gatal tu yg tak tahan...mmg memula camtu ke

memula gatal la skit...kena yg ala mcm lendir2 getah  atau terkena kulit lidah buaya nya tu.....
pastikan buang kulit lidah buaya tu....lps2 tu ok jer.....licin jer rasa kulit....bangun tidur besoknya basuh...


Quote azalia72 21-2-2014 02:45 PM
kat rumah mmg sentiasa ada tanam pokok lidah buaya nih...biasa letak kat rambut, sejuk je rasa

kat muka mmg jarang pakai... tak tahan bila rasa gatal2, maybe daun lidah buaya ni ada getah kot.
Quote Gadis_sarawak 21-2-2014 05:24 PM
Dulu kat kpg aku rajin la sapu lendir lidah buaya ni kat muka..skg dah keje negeri org dah xde masa dah..nak cari pokok lidah buaya ni pn susah..
Quote zamj75 22-2-2014 10:12 AM
qasehnuramy posted on 21-2-2014 12:22 PM
gel tu pure dr pokok lidah buaya ke???
or yg dlm botol???
klu pure mana kita nk cari

Yang pure. Tanam dalam pasu. Lidah buaya mudah hidup.
Quote qasehnuramy 22-2-2014 10:21 AM
zamj75 posted on 22-2-2014 10:12 AM
Yang pure. Tanam dalam pasu. Lidah buaya mudah hidup.

aduh nk kena cari pulak.....

Quote zamj75 22-2-2014 11:18 AM
qasehnuramy posted on 22-2-2014 10:21 AM
aduh nk kena cari pulak.....

Takkan ko nak aku pos kan plak.
Quote qasehnuramy 22-2-2014 11:20 AM
zamj75 posted on 22-2-2014 11:18 AM
Takkan ko nak aku pos kan plak.

bole ke pos???????????

Quote ana_w_houb 23-2-2014 02:12 AM
pernah gak beli ni few times untuk masalah kudis kat kaki.....lepas sapu mmg best rasa sejuk je cooling....tapi pastu bila gel tu da kering aku lak menggaru....ntah la maybe s xeswai kat aku.maby kulit aku kering sangat.now amalkan olive oil je nak kasi parut hilang


Lihat semua komen(99)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2022 11:35 PM GMT+8 , Processed in 0.106609 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top