CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Pekerja Mahkamah Songlap’ Rm1.5 Juta

4-2-2014 10:55 AM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 8123| Komen: 47

Description: Sepanjang Tempoh 18 Bulan, Seorang Kerani Wanita Yang Bekerja Di Mahkamah Tinggi Ipoh Boleh Dijadikan Contoh Kepada Kakitangan Awam Kerana Dia Tidak Pernah Mengambil Waktu Rehat Makan Tengah Hari Atau ...

Gambar hiasan



Kerani Rajin, Tak Pernah Ambil Cuti Tahun – ‘SONGLAP’ RM1.5 Juta!   

Sepanjang tempoh 18 bulan, seorang kerani wanita yang bekerja di Mahkamah Tinggi Ipoh boleh dijadikan contoh kepada kakitangan awam kerana dia tidak pernah mengambil waktu rehat makan tengah hari atau cuti tahunan. Bagaimanapun, ketika juruaudit datang untuk memeriksa rekod dan buku mahkamah tahun lalu, sebab sebenar komitmen dan ketekunan wanita berusia 35 tahun itu terdedah.

Wanita itu menggelapkan lebih RM1.5 juta wang mahkamah, beliau diamanahkan untuk mengutip denda daripada pesalah kesalahan kecil dan misdemeanor.

Juruaudit membuat laporan polis berhubung kehilangan wang itu dan kerani terbabit digantung daripada tugas sementara siasatan dijalankan.
Menurut polis, kerani itu seorang pendiam dan pekerja yang rajin serta tidak pernah bercuti sepanjang April 2012 hingga September 2013.
Rakan sekerjanya memberitahu polis bahawa kerani itu tidak pernah meninggalkan mejanya, walaupun ketika rehat makan tengah hari dan kelihatan sangat rajin.

Tugas kerani itu ialah mengutip wang daripada pesalah yang didapati bersalah oleh mahkamah dan didenda. Walaupun denda yang dibayar oleh setiap pesalah bukan dalam jumlah besar, tetapi keseluruhan kutipan agak banyak di penghujung hari. The Malaysian Insider diberitahu wanita itu akan mengambil antara RM1,000 hingga RM2,000 setiap hari.

Dia menggunakan “kelemahan” dalam sistem untuk membuat penyesuaian yang perlu dalam pangkalan data computer mahkamah supaya jumlah yang digelapkan tidak kelihatan dalam akaun.Kerani itu berjaya menyembunyikan aktiviti haramnya sehingga lewat tahun lalu apabila juruaudit datang untuk melihat rekod Mahkamah Tinggi Ipoh.

The Malaysian Insider difahamkan polis sudah menemubual kerani itu dan merakamkan kenyataannya. Bagaimanapun, polis masih belum berjaya menemui wang yang dicuri itu dan sedang cuba memastikan apa yang dibelanjakan dengan wang berkenaan. Pemangku Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Datuk Tajuddin Md Isa mengesahkan kes itu.

15

Bagus
11

Marah
9

Terkejut
15

Sedih
8

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (67 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mikasa 3-2-2014 11:33 PM
tu laa tamak sgt...kalau ambik rm10 sehari kan boleh 'makan' lama
Quote noor2 3-2-2014 11:34 PM
tuu diaa.a.....

Quote TuntungReturn 3-2-2014 11:35 PM

dh ade la topik nie~
Quote liyanur 3-2-2014 11:38 PM
sesungguhnya bila buat bajet atau adjust bajet ni memang mengasyikkan.....
nak2 bajet utk diri sendiri dgn hasil curian yg perlu dicover....
tinggal tmpat duduk sekejap pun rasa sayang kot....
Quote AHMADVW 3-2-2014 11:39 PM
boleh land people
Quote mikasa 3-2-2014 11:40 PM
liyanur posted on 3-2-2014 11:38 PM
sesungguhnya bila buat bajet atau adjust bajet ni memang mengasyikkan.....
nak2 bajet utk diri sen ...

mana taknya....ko tinggal 5 minit gi tandas....rm200 ko hilang ...setiap minit tu adalah duit....TIME IS MONEY...yea....

Quote noor2 3-2-2014 11:43 PM
banyak gilaaa....1k -2k setiap hari....keje kerani ja...

Quote pakwetizzaqyah 3-2-2014 11:44 PM
hmmmm......terer betol
Quote liyanur 3-2-2014 11:45 PM
mikasa posted on 3-2-2014 11:40 PM
mana taknya....ko tinggal 5 minit gi tandas....rm200 ko hilang ...setiap minit tu adalah duit....T ...

itu pun 1 sbb jugak....1 lg bila dh buat salah takut org terduduk kat tempat dia & cek keje dia....
Quote noor2 3-2-2014 11:45 PM
dah banyak kes pekerja rajin kat opis songlap harta benda opis...kekadang copy dokumen2 penting  opis...
Quote stinger_attack 4-2-2014 12:54 AM
noor2 posted on 3-2-2014 11:45 PM
dah banyak kes pekerja rajin kat opis songlap harta benda opis...kekadang copy dokumen2 penting  opi ...

Kau mesti jenis pekerja rajin yang tak songlap khennn?

Quote mikasa 4-2-2014 01:01 AM
stinger_attack posted on 4-2-2014 12:54 AM
Kau mesti jenis pekerja rajin yang tak songlap khennn?

potostet IC kat ofis untuk kegunaan sendiri di kira songlap jugak ker?

Quote stinger_attack 4-2-2014 01:06 AM
mikasa posted on 4-2-2014 01:01 AM
potostet IC kat ofis untuk kegunaan sendiri di kira songlap jugak ker?

Jenis songlap kecil....boleh dibasuhi dosa/ kesalahan dengan logging off from work 10 minit lewat dari waktu biasa......

Quote cmf_blingblings 4-2-2014 01:16 AM
Tak selamat punya...FB dia ada?
Quote lavajeans 4-2-2014 01:20 AM
cmf_blingblings posted on 4-2-2014 01:16 AM
Tak selamat punya...FB dia ada?

la...itu pun nak gelak lompat2 ke..??



Quote cmf_blingblings 4-2-2014 01:25 AM
lavajeans posted on 4-2-2014 01:20 AM
la...itu pun nak gelak lompat2 ke..??

nak minta royalty ke?
Quote sueism 4-2-2014 02:39 AM
Songlap mengelap nie dah perkara biasa dari pihak Atasan lagi , by Atasan you know who I refer to.
Quote Acong 4-2-2014 03:05 AM
bodoh punya kerani........ tiru laa anak china kat bawah nie laa


Quote PerKasa 4-2-2014 03:28 AM
melayu buat kantol

cina buat ok je siap naik gaji lagi.
(sbb profit sharinglah)

Lihat semua komen(47)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-9-2023 10:56 PM GMT+8 , Processed in 0.161916 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top