CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

10 Tahun Kanak-kanak Makan Roti Dan Yogurt Je Sebab Fobia Dengan Makanan

18-8-2021 12:01 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 841| Komen: 6

Description: Seorang budak lelaki berusia 12 tahun hanya mahu makan roti dan yogurt sepanjang 10 tahun kerana fobia terhadap makanan.
Seorang budak lelaki berusia 12 tahun hanya mahu makan roti dan yogurt sepanjang 10 tahun kerana fobia terhadap makanan. 

Ashton yang tinggal di Norfolk disahkan menghidap Gangguan Penyekat Pengambilan Makanan (ARFID) oleh pakar psikologi yang menjalankan ujian selama 90 minit terhadap kanak-kanak itu, lapor Mirror. 



Ibu bapa Ashton berusaha bermacam-macam cara untuk mengubah selera makan anaknya. - CATERSNEWS

Situasi itu menyebabkan ibu dan bapanya tidak pernah mengadakan makan malam sempena perayaan Krismas kerana anak mereka tidak boleh menghidu bau makanan selain roti dan yogurt. 

Cara, 49, dan suaminya, James, 52, berusaha bermacam-macam perkara untuk mengubah selera makan anaknya, namun, tidak pernah berjaya. 

“Dia hanya mahu yoghurt perisa strawberi dan pisang serta roti putih jenama Warburtons.


“Kami sangat bimbang kerana dia tidak mendapat nutrien yang diperlukan,” luah Cara. 

Cara berkata, anaknya juga sering berasa tersisih kerana tidak akan makan di sekolah atau sebarang pesta dianjurkan akibat masalah tersebut. 


Sumber: Utusan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ms.koala 20-8-2021 05:39 AM
Ruginya ko dikkkkk
Quote sukacactus 20-8-2021 06:39 AM
Harap brand makanan yg disebutkan ambik budak ni jd duta
Yelah, kalau xdpt makanan tersebut boleh mati budak tu
Quote puanbintang 13-12-2021 03:22 PM
kesiannya adik ni...
Quote I.K.A888990 13-12-2021 04:38 PM
kesiannya smpi tersisih budak ni
hrp dia bertabahlah
Quote sismarkonah 13-12-2021 05:07 PM
Edited by sismarkonah at 13-12-2021 05:11 PM

cer datang meleysia dik, pagi- pagi menu roti canai, roti tisu, roti telur sarang burung kasawari pun ada dan lain-lain. Menu lunch? asam podeh, masak lomak, nasi kandaq beratoq, ayam penyet, ayam gelek lori dan segala menu semua negeri ada, dinner? hang belum rasa hirup tomyam, mee bandung, mee hongkong, nasi usa, western lagi western dari mat salleh sampaikan ke goreng pisang pun ada cheese tau, itu belum lagi 1001 jenis kuih muih, murtabak, roti john, bubur-bubur dan cucuk-cucuk steamboat dan macam macam lagi.

So kesimpulannya marilah melancong ke malaysia, jgn lupa vaksin tau sebab KKM kami garang!

ooo lupa taip, roti kami cap Gardenia tau, perisa pandan lagi, hang ada? time PKP abg lori Gardenia pun lari tengok orang sebab asik kena kejor

Tapi pape pun sis harap ko sihat dik, sian kat awak tau.
Quote eely_shana 13-12-2021 07:41 PM
Kesiannya...

Lihat semua komen(6)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 01:33 PM GMT+8 , Processed in 0.079582 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top