CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Semua Platform Cari Jodoh Di Iran Haram Kecuali Milik Kerajaan

14-7-2021 02:36 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1284| Komen: 17

Description: Iran pada Isnin memperkenalkan sebuah aplikasi Islam bagi mempertemukan jodoh dalam kalangan golongan muda dengan tujuan untuk mendirikan rumah tangga, lapor stesen televisyen kerajaan.
Iran pada Isnin memperkenalkan sebuah aplikasi Islam bagi mempertemukan jodoh dalam kalangan golongan muda dengan tujuan untuk mendirikan rumah tangga, lapor stesen televisyen kerajaan.

Aplikasi yang dikenali sebagai Hamdam atau dalam bahasa Parsi bermaksud berteman membolehkan para pengguna untuk mencari dan memilih pasangan mereka, lapor stesen televisyen tersebut.




Ketua polis siber, Kolonel Mohammad Rajabi berkata, semua platform mencari jodoh yang popular di Iran selain Hamdam itu sebenarnya haram di negara berkenaan.

Aplikasi tersebut dibangunkan Institut Kebudayaan Tebyan dan mendakwa, ia menggunakan kecederasan buatan untuk mempertemukan jodoh untuk golongan bujang yang mahu mendirikan rumah tangga.

Menurut laman sesawang aplikasi itu, pendaftaran untuk menggunakan laman mencari jodoh itu adalah percuma.

Sebelum ini Pemimpin Agung Iran, Ayatollah Ali Khamenei menyatakan beberapa kali bahawa negara tersebut berdepan dengan peningkatan umur perkahwinan dan penurunan kadar kelahiran. 



Sumber: Sinar Harian
1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (6 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Gianna111 14-7-2021 02:50 PM
tak heran la dengan syiah ni..walaupun lawa putih merah...
tiberr..........
Quote Decaffeinated 14-7-2021 03:28 PM
Apa beza Malaysia. Cuba ko nikah guna imam bukan imam gomen, halal ka tak halal nak berjimak, ada berani?
Quote nakkomenjugak 14-7-2021 03:31 PM
memang tengah kegawatan pasangan dunia skg.
tapi malaysia daif2 pun nak kawen beranak seteam bola sepak.
Quote sekngucing 14-7-2021 03:33 PM
Decaffeinated replied at 14-7-2021 03:28 PM
Apa beza Malaysia. Cuba ko nikah guna imam bukan imam gomen, halal ka tak halal nak berjimak, ada be ...

iran lg. kuat kot.. sana tak boleh dating

sini ckp ja rokok haram.. arak haram.. babi haram.. tp boleh dating

kawin halal.. dating haram.. tp. nak. kawin kena dating dlu.. yakni buat benda haram dulu
Quote Decaffeinated 14-7-2021 03:50 PM
sekngucing replied at 14-7-2021 03:33 PM
iran lg. kuat kot.. sana tak boleh dating

sini ckp ja rokok haram.. arak haram.. babi haram..  ...

Undang2 dan enforcement dua benda berbeza.

Malaysia ni undang2 macam taliban tapi budaya is something else.
Quote sfrnna 14-7-2021 03:53 PM
Iran macam ni la strict nak mampus pastu student2 Iran yang datang Malaysia ni semua culture shock. Seksi kalah mat salleh dengan tonggeng arak lagi. Meols x suka puak2 ni kalau dtg Malaysia.
Quote Kerexxx 14-7-2021 03:55 PM
Edited by Kerexxx at 14-7-2021 03:56 PM
Gianna111 replied at 14-7-2021 02:50 PM
tak heran la dengan syiah ni..walaupun lawa putih merah...
tiberr..........


Iran kan mundur.
Kita lagi advance.. ada mcm2 platform dating .. yg kat apps pun byk.. nak yg straight boleh, nak yg lbgt pun ada.
Quote Kerexxx 14-7-2021 03:58 PM
Edited by Kerexxx at 14-7-2021 03:59 PM
sfrnna replied at 14-7-2021 03:53 PM
Iran macam ni la strict nak mampus pastu student2 Iran yang datang Malaysia ni semua culture shock.  ...


Kat arab pun strict sis.. siap ada mutaween lg
Quote kelapaparut 14-7-2021 04:02 PM
kan dieorg leh kawen misyar mutaah segala, kawen sejam boleh kawen seminggu, sbb tu yg masuk syiah tu rase sedap xnak masuk sunni, boleh tukar2 pasangan scr halal
Quote brego 14-7-2021 04:26 PM
apa pendapat @ifanonline  tentang andartu di Iran?
macam mana mereka nak cari jodoh kalau dating site dah di harom kan?  
Quote ifanonline 15-7-2021 03:59 PM
brego replied at 14-7-2021 04:26 PM
apa pendapat @ifanonline  tentang andartu di Iran?
macam mana mereka nak cari jodoh kalau dating si ...

andartu2 di sana mengamalkan budaya syi'ah...kawin kontrak...so bilangan andartu di sana sedikit berbanding malaysia...
Quote dani-rox 15-7-2021 04:08 PM
orang Iran kuat melantak nasi.

tp masakan nasi dia org pun sedap2.
Quote edayildiz 15-7-2021 04:13 PM
cantik ke org belah sana? msti lebih kurang muka turki
Quote edayildiz 15-7-2021 04:14 PM
dani-rox replied at 15-7-2021 04:08 PM
orang Iran kuat melantak nasi.

tp masakan nasi dia org pun sedap2.

mkn ns jgk ke? i tbyg puak sana mkn roti.
Quote dani-rox 15-7-2021 04:23 PM
edayildiz replied at 15-7-2021 04:14 PM
mkn ns jgk ke? i tbyg puak sana mkn roti.

Makan roti jugak tapi tak se-hardcore nasi

ni la ANTARA jenis2 masakan nasi dia org hahaha








Quote edayildiz 15-7-2021 04:27 PM
dani-rox replied at 15-7-2021 04:23 PM
Makan roti jugak tapi tak se-hardcore nasi

ni la ANTARA jenis2 masakan nasi dia org hahaha ...

menarik la nasi dorg ni.nampak sedap.i rasa kalau meleis kena pindah sana sng la dorg cri mknan
Quote dani-rox 15-7-2021 04:32 PM
edayildiz replied at 15-7-2021 04:27 PM
menarik la nasi dorg ni.nampak sedap.i rasa kalau meleis kena pindah sana sng la dorg cri mknan:lo ...

Beras pun jenis2 basmathi sajork sis, yg hanya ditanam di Iran. beras spesis lain, dia org flip hairkan sajork hahaha

Lihat semua komen(17)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:47 PM GMT+8 , Processed in 0.081690 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top