CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Joe Flizzow Tak Sensitif Lirik Lagu Sebut Kalimah Allah?

28-5-2021 11:24 AM| Diterbitkan: Cari-Saiful| Dilihat: 3376| Komen: 14|Original author: Oleh: Saiful

Description: Teruk dikritik, Joe Flizzow tampil menjelaskan isu penggunaan kalimah Allah dalam lirik lagu Twisted Dreams.
Teruk dikritik, Joe Flizzow tampil menjelaskan isu penggunaan kalimah Allah dalam lirik lagu Twisted Dreams.

Kata penyanyi rap ini, lagu koloborasi bersama Jay Park, Jay Electronica dan DJ Begun itu sepatutnya tak jadi isu sebab lirik tersebut dinyanyikan oleh Jay Electronica yang juga beragama Islam.


Foto: IG

“Saya terbaca beberapa komen tentang lagu saya, mereka mempersoalkan kenapa pakai nama Allah.

“Jawapannya... J Electronica itu orang Islam, hak dia nak sebut nama Allah, janganlah buat fitnah."

“Ini bukan verse saya, saya bagi pencerahan bagi pihak dia sebab dia pun tak tahu tentang isu ini.

“Kalau kita dengar lagu rap, baca isi kandungan sepenuhnya sebelum buat andaian. Lirik dia ada cakap Astrafirullah, apa yang kita nak cuma bersalaman dengan ramai orang, tapi ada sesetengah orang yang beri benda haram... itu saja."



Kredit foto: via mStar


Tambah Joe, Jay adalah penyanyi yang berani dan bangga memberitahu tentang islam dalam lagu-lagunya.

"Dia berani beritahu dia Islam dalam lagu-lagunya, walaupun kita tahu di sana terlalu banyak diskriminasi... tapi dia bangga dengan agama yang dianuti.

"Cuba kita lihat benda baik sebelum jatuhkan orang."

Isu berkaitan nama Allah tercetus apabila netizen membongkar lirik lagu Mukbbang (Remix) nyanyian Jay Park yang menyebut nama Allah.

Netizen menganggap lirik ‘worship me like Allah’ yang bermaksud ‘sembah aku seperti Allah’ dalam lagu itu boleh memesongkan akidah umat Islam.

Peminat kecewa dengan sikap penyanyi itu yang dianggap tak sensitif dan mempermainkan Islam.

Kredit foto: via mStar

Antara komen:

“Jay Park trending di Malaysia kerana lagu Mukbang! Ini sangat biadab dan Muslim sepatutnya berhenti sokong dia. Ini berkaitan dengan akidah!

“Jay Park is cancelled. Sangat biadab, anda artis antarabangsa dan pergi ke seluruh dunia dan ada kolaborasi dengan artis tempatan. Anda sepatutnya lebih tahu maksud lirik itu. 

“Anda rasa ini kelakar? Anda rasa cool kaitkan agama dalam lagu. Anda sepatutnya mohon maaf!

“Sekarang saya hilang hormat pada Jay Park. Dia dan agensi perlu minta maaf. Ini sangat biadab." -CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih
1

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mzzenma 28-5-2021 12:03 PM
cari full lyrics tak jumpa pula.. nak tahu lagu tu pasal apa
Quote otai_g 28-5-2021 12:23 PM
Hah ambik penangan k-pop. Agama hampa pun dihina. Org bodo je yg memuja k-pop ni.
Quote Boomibulat 28-5-2021 12:25 PM
mzzenma replied at 28-5-2021 12:03 PM
cari full lyrics tak jumpa pula.. nak tahu lagu tu pasal apa

[youtube]zdRsFkB_0to[/youtube]
Quote mzzenma 28-5-2021 01:02 PM
Boomibulat replied at 28-5-2021 12:25 PM

tenkiu.. takde pun bahagian worship like Allah tu

hmm yg english mzz tak faham, yg melayu pun mzz tak faham. Deep sgt kut hahah
Quote user.name 28-5-2021 03:46 PM
mzzenma replied at 28-5-2021 01:02 PM
tenkiu.. takde pun bahagian worship like Allah tu

hmm yg english mzz tak faham, yg melayu pun m ...

yang lyrics worship tu untuk lagu mukbangang tu jah kot?

tapi motip lagu twisted dreams nak selit for allah bagai tapi lepas tu dok mencarut2 pulak?

Quote shahreen 28-5-2021 03:50 PM
Ni lirik dia. Study dlu {:childlike

Uh, uh, yeah, look (GRAY)
This the type of verse feel it in your bones and joints
Get up on the beat speak then we go anoint
That masses take it H1GHR like we smoking joints
So many J's at one label boy you know we scoring points
Yeah, surrounded by villains demons sinnin' I feel alone
I ain't perfect but far from worthless though you feel my soul
Ignorant mindset had me boxed in but see I have grown
Into a king so supreme, I ain't talking clothes
Wake up and smell the Folgers
It's colder than shoulders winters in Minnesota
When we trying to be a soldier
Intent on winning wars they taking shots but still they sober
Not me, born nice politeness rooted in my culture
This is Hip-Hop where the impossible can happen
Where rappers bicker over petty shit instead of rapping
Where an Asian kid can put his whole city on, like really on
And still be around monsters, I ain't talking Digimon
Ooh, I'm a bad man gimme the loot
Only rappers I look up to are probably Hov and Trae Tha Truth
Everybody else is cool and I respect your grind
And even if we different, do me the same and respect mine
Nobody's perfect, we're all human beings
That don't stop us all from becoming kings and queens
Kind hearted gangsters, crooked cops and wicked screams
Beautiful hope turning into twisted dreams
Twisted dreams, twisted dreams
Not everything is as it looks or as it seems
Twi-twi-twi-twi-twisted dreams
Not everything is what it is or what it means
Ever since I was a young lad I thought I was odd
Step out on faith they said, huh, I thought it was lies
'Cause when I took a few steps
I got bad calls from the refs
And every few days
I'm looking for ways to cheat death
But look at me now, I'm in front of you live
You gotta believe, you can't keep running from God
My nigga Jeymes said, "Brother, it's time to give em hell"
It's under Jor-El, just can't keep running from Zod
Well Hallelujah, my Lord kept angels at every turn
A tissue for every tear, an ointment for every burn
'Cause it's fire and it's pain on this winding road
And you be needin' extra time and the kiss like prince
To metamorph you to a king from a slimy toad
Our poetry is deep heavenly, food for the sheeps
That's why you can catch 'em at my shows yelling preach
'Cause it's synagogues of wolves and the streets selling meat
Astaghfirullah, all we want is Salam Salam
But all these fuckers givin' out is Haram Haram
I pray this fuckin' album burn their kingdom to the ground
I pray this verse will lead a million kings into their crown
Nobody's perfect, we're all human beings
But that don't stop us all from becoming kings and queens
Kind hearted gangsters, crooked cops and wicked screams
Beautiful hope turning into twisted dreams
Twisted dreams, twisted dreams
Not everything is as it looks or as it seems
Twi-twi-twi-twi-twisted dreams
Not everything is what it is or what it means
When the stars are aligned bintang tersusun rapi
Macam boss bergerak Capo Di Tutti Capi
Di jalanan harus berhati lagi kalau jalan kaki
Banyak kes langgar lari di angkasa memerhati, I'm fly
Gerak dengan gaya cara juga finesse
Pakai Coogi macam OG campak tangkap kunci G-Class
Semua tulis rap verse aku tulis thesis
Setiap block macam Tetris, the games missing piece, yes
Dari kecik ku dengan microphone tengok kena pakai mikroskop
Ku belajar yang dadah membawa padah
Jadi aku terpaksa jadi dope
Baru aku jadi hope, ini dah tertulis
Words paint a thousand pictures lihat ku melukis, bliss
Tha-tha-tha-tha-that (dreams)
That don't stop us (dreams)
That don't stop us (dreams)
All from becom–, from becoming kings and queens (dreams)
Twisted dreams, twisted dreams
Not everythi-thing is what-what-what, what-what
What it i-is or what it means
Quote shahreen 28-5-2021 03:50 PM
Lagu ni dr 2019 ke? Tiber skrg baru perasan netizen eh {:question
Quote imanda 28-5-2021 03:55 PM
tah lah, muzik/seni ni medium utk sebar apa2 waima kebaikan tp mcm xkena.
mgkin jgk msian dah biasa pkataan2 gitu utk lagu2 keagamaan je tp yelah pkataan gitu ada nama Allah makanya agak janggal dicampur aduk dgn lirik ada f word bagai.
Quote user.name 28-5-2021 03:55 PM
[youtube]sca6hiHkUlI[/youtube]
Quote mzzenma 28-5-2021 04:09 PM
Ohh ok. Ada dua lagu.. yg joe flizzow comment pasal lagu twisted dreams, yang worship me like god jay park nyanyi sorang lagu mukkbang remix

hah baru nampak cahaya di hujung tunnel
Quote Star_el 28-5-2021 10:37 PM
Edited by Star_el at 28-5-2021 10:44 PM

Jay E tu muslim ke? Bila google/search kt twitter ckp dia tu nation of Islam, yang tak macam Islam?
Quote hayrin86 29-5-2021 09:17 AM
Tak pernah dengar lagu ini.. 90-an jadi pilihan..
Quote rosannazmia 29-5-2021 01:14 PM
Edited by rosannazmia at 29-5-2021 01:19 PM
Star_el replied at 28-5-2021 10:37 PM
Jay E tu muslim ke? Bila google/search kt twitter ckp dia tu nation of Islam, yang tak macam Islam?


Nation of islam tu famous leader is Louis farakkhan , dia mmg radikal sikit dr pandangan org US sana, xsilap Louis farakkhan ni rakan baik dgm Malcom X, hmm pjg nak ceta. Mesti J E ni dr keturunan revert zmn tok dia yg ms civil rights mereka tertarik dgn ajaran islam yg jelas tidak membeza kan warna kulit, pangkat ,kekayaan..kalau tgk film biography Malcom X lakonan  acik Denzel mmg menarik, ramai yg gitu cuba gooding jr, dr keluarga Kristian msk islam (Nation of islam nye influences) lps bila dia besar dia convert balik ke kristian. Senang ckp lah meke masuk islam sbb tertarik dgn ideologi islam yg pd mereka sgt ideal utk mereka hidup di usa yg sgt menindas gol kulit hitam. Tp skrg iols x pasti mcmana keturunan NOI ni gen skg..sekian sepekuan iols
Quote Star_el 29-5-2021 01:20 PM
Edited by Star_el at 29-5-2021 01:42 PM
rosannazmia replied at 29-5-2021 01:14 PM
Nation of islam tu famous founder is M farakkhan , dia mmg radikal sikit dr pandangan org US san ...


Kalau tgk kt internet, diorg percaya Allah tu dlm bentuk manusia. Malcolm X tinggalkan noi lepas dia balik haji dan kembali kpd Islam yg sebenar, xtaula tu tunjuk ke tak dlm movie tu.

Lihat semua komen(14)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 11:13 PM GMT+8 , Processed in 0.077931 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top