CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Lelaki Pun 'Datang Bulan' Ketika Fenomena Bulan Purnama

20-4-2021 04:35 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 2134| Komen: 16

Description: Satu kajian terbaharu mendapati bahawa kaum lelaki juga sebenarnya mempunyai kitaran hormon bulanan seperti wanita, lapor akhbar Daily Mail, kelmarin.
Satu kajian terbaharu mendapati bahawa kaum lelaki juga sebenarnya mempunyai kitaran hormon bulanan seperti wanita, lapor akhbar Daily Mail, kelmarin.

Menurut kajian saintis, mereka mengalami tidur yang terganggu dan tekanan yang lebih besar setiap kali fenomena bulan purnama berlaku.


Walaupun perubahannya kurang tidak begitu ketara, saintis mendapati bahawa kitaran bulan mempengaruhi tahap testosteron hormon seks dan hormon stres kortisol dalam darah lelaki.


Kredit foto: Daily Mail

Penyelidik mencadangkan kajian lebih lanjut dijalankan untuk menentukan apakah tarikan gravitasi bulan menciptakan perubahan ‘pasang surut’ dalam tubuh dan otak golongan lelaki.

Pakar dari pusat-pusat penyelidikan di Tunisia dan Qatar berpendapat radiasi matahari yang dipantulkan oleh bulan purnama dapat menyebabkan perubahan dalam aktiviti otak dan kimia darah.


“Kajian kami mengesahkan untuk pertama kalinya bahawa kitaran bulan mempengaruhi profil hormon dan hematologi manusia terutamanya kaum lelaki,” kata pengarang bersama kajian Ismail Dergaa.

Beliau menggunakan sampel darah yang diambil dari lelaki pada bulan penuh dan mendapati bahawa tahap hormon tidur melatonin dan testosteron lebih rendah ketika bulan purnama.

Namun begitu tahap kortisol, yang dianggap sebagai sistem penggera semula jadi badan menjadi lebih tinggi pada masa itu menjadikan kaum lelaki lebih mudah tertekan atau emosional ketika kejadian bulan purnama.


Sumber: Kosmo!
2

Bagus
2

Marah
3

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (13 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote CiliPadiSedap 20-4-2021 04:37 AM
Kau fikir lelaki ni song goku ke apa? Asal bulan purnama je tumbuh ekor
Quote user.name 20-4-2021 05:12 AM
bamjat tersenyum sinis
Quote user.name 20-4-2021 05:13 AM
Quote saviour_09 20-4-2021 08:14 AM
bulan terang ramai yg keluar buat kerja
Quote sekngucing 20-4-2021 08:56 AM
Mcm aku lain pula..masa.gerhana matahari tu.kepala jd sakit..badan rasa nak.demam...
Quote salimrock 20-4-2021 09:40 AM

WTF, jijik siot
Quote salimrock 20-4-2021 09:40 AM
err bulan ramadhan, ada je lelaki uzur...

padahal sangap rokok,
Quote Tinot7 20-4-2021 09:41 AM
user.name replied at 20-4-2021 05:13 AM

Darah bekam ke ni?
Quote Tinot7 20-4-2021 09:42 AM
CiliPadiSedap replied at 20-4-2021 04:37 AM
Kau fikir lelaki ni song goku ke apa? Asal bulan purnama je tumbuh ekor

Iols dok bayangkan werewolf...
Quote user.name 20-4-2021 09:48 AM

abam sajat terang2 tipu katanyerr

Quote Tinot7 20-4-2021 09:51 AM
user.name replied at 20-4-2021 09:48 AM
abam sajat terang2 tipu katanyerr

Baru prasan cup bekam kat bawah tu
Quote mbhcsf 20-4-2021 10:33 AM
bila ada article macam ni , well baguslah ia menunjukkan satu cubaan untuk memahami fenomena biologikal.

cuma pada I,  pihak MOSTI perlu buka mata untuk adakah workshop yg level public -oriented atau golongan wartawan yg menulis berita saintifik tentang medical journalism.

i mean hehehe

frasa 'yang ditulis di atas : perubahan kurang  tidak begitu ketara tu a bit funny .

hehehe


banyak faktor lain kot yg sebabkan diurnal variation atau kitaran kepekatan hormon tertentu nampak begitu...dia tak cakap pun subjek tu suka main video gama ke, terdedah pada blue light , keadaan kerja semua

pun...so cam ne nak percaya...

Quote mbhcsf 20-4-2021 10:35 AM
Edited by mbhcsf at 20-4-2021 10:36 AM

saudari/a

saya reprt ye, sebab graphic ini sangat sangat tidak appropriate lelebih lagi pada bulan mulia ni.


mohon maaf.

but ini can be considered to some viewers as harrassment jugak ni. It is seriously visually offensive,  nanti CARI jugak yg  terkena. naya ni.
Quote crossline 21-4-2021 11:11 AM
CiliPadiSedap: Kau fikir lelaki ni song goku ke apa? Asal bulan purnama je tumbuh ekor


hahahaha!
Baru tahu  Goku datang bulan
Quote HappyGumbira 26-4-2021 11:06 PM
errr xtau nk kata apa huhu
Quote cariplease 26-7-2021 10:02 PM
Tak perlu bulan, ada je lelaki yang perangai macam perempuan

Lihat semua komen(16)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 10:07 AM GMT+8 , Processed in 1.574190 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top