CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Filem & Drama Lihat artikel

"XX Ray Bukan Filem Terbaik. Filem Terbaik Saya Belum Buat" - Humblenya Aziz M Osman

7-4-2021 09:08 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 8275| Komen: 92|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Menelusuri pembikinan filem Melayu tanah air, ternyata kita tidak mempunyai banyak filem berunsurkan sains fiksyen. Antara yang diulang-ulang adalah kejayaan filem XXRay buah tangan Aziz M Osman yang ...



Menelusuri pembikinan filem Melayu tanah air, ternyata kita tidak mempunyai banyak filem berunsurkan sains fiksyen. Antara yang diulang-ulang adalah kejayaan filem XXRay buah tangan Aziz M Osman yang dikatakan mendahului zaman.

Dalam sebuah ciapan di Twitter, netizen mengimbas kembali penggambaran filem tersebut di era 90-an hingga menguak kembali kenangan peminat yang membesar bersama karya hebat ini.

Menariknya, Aziz sendiri turut mengulang ciap dengan rendah diri lalu menyatakan masih belum ada filem terbaik daripadanya.


Foto :Twitter


Rentetan itu, ramai netizen yang memberi komen bahawa Aziz M Osman antara pengkarya seni tulen dan menghiburkan mereka ketika kecil. Malahan penyanyi, Yuna turut memujinya.


Foto : Twitter

Foto : Twitter
Malahan, jika bukan terbaik mengiku Aziz sendiri, peminat filem Melayu pasti mengingatinya antara karya yang masih diingati hingga kini.

"Kalau tak rasa terbaik pun, at least filem ni "set the bar high" untuk genre science fiction pada masa tu."


Foto : Twitter

Jadi, siapa peminat filem XXRay di sini. Setuju ke kalau kita remake? - CARI
5

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
4

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (17 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Noraniza_Iblis 7-4-2021 09:29 AM
mmg layan pun xx ray dgn xx ray 2..
dlu siap ade koleksi tape..
Quote budakmanentah 7-4-2021 09:34 AM
masa tu faizal hussein ensem sungguh. aura roy still ade

sharmine farouk dengan aliah lee lawa sungguh
Quote lovelytouch 7-4-2021 09:40 AM
Edited by lovelytouch at 7-4-2021 09:43 AM

Xxray 2 akaq gigih tengok wayang occayyy masa tu! Mmg kira mendahului zaman pun time2 sibuk filem gelek dalam disko cintan cintun yusuf haslam, filem ni dah angkat ttg back 2 the future, masa depan, sains teknologi walaupun cgi tak berapa nak wow tapi utk produksi tempatan semasa tu kira smartlah. Sbb tu kalau filem2 la ni buat cgi masih lagi tahap xxray2 haruslah dicerca yaachh
Quote tagas 7-4-2021 09:53 AM
Lejen

aku membesar dgn xx ray
Quote Cari-Azza 7-4-2021 09:56 AM
Sama, minat sungguh dengan XXRay ni, XXRay 2 pun best tapi bila buat sekarang macam dah tak best.  maybe Aziz perlu jadi penasihat dan bagi pengarah muda buat dengan idea lagi gempak kan?
Quote beta_carotene 7-4-2021 09:56 AM
aziz m osman kalu buat filem gerenti jadi cult classic

mcm senario chronicles, semua movie senario yg aziz m osman buat meols layan berkali2

bila franchise dh jatuh ke tangan david teo, terus jd cm haremmm

Quote husna_amal 7-4-2021 10:05 AM
Tak perlu buat remake, xxray 3 pun dah merapu.
Quote syidasaleh 7-4-2021 10:08 AM
beta_carotene replied at 7-4-2021 09:56 AM
aziz m osman kalu buat filem gerenti jadi cult classic

mcm senario chronicles, semua movie senari ...

Setuju. Masuk david teo balik2 pompuan seksi.
Quote Aikiko 7-4-2021 10:14 AM
husna_amal replied at 7-4-2021 10:05 AM
Tak perlu buat remake, xxray 3 pun dah merapu.

Baru nak reply camni....nape eik??
Bukan makin lama makin bagus tapi ini terbalik pulak
Quote bulalof 7-4-2021 10:16 AM
reboot the film guna technology skrg, sure hebat.
Quote nanasno 7-4-2021 10:18 AM
xxray is the best laaa.
Quote KIM.K 7-4-2021 10:28 AM
Alahai bang..umo saya 12-15 kot masa repeat berpuluh2 kali xxray ni. Ada dekat 40 kali tengok xxray kat DVD
Quote KIM.K 7-4-2021 10:29 AM
husna_amal replied at 7-4-2021 10:05 AM
Tak perlu buat remake, xxray 3 pun dah merapu.

kat mana nak tengok? tayangan diharamkan kan..pastu ditayangkan kat astrok these few years. but mana nak cari xxray III ni?
Quote KIM.K 7-4-2021 10:32 AM
beta_carotene replied at 7-4-2021 09:56 AM
aziz m osman kalu buat filem gerenti jadi cult classic

mcm senario chronicles, semua movie senari ...

He's young genius ya..masa buat xxray ni muda. Aura dia sama dgn Micheal J Fox Back To Future. Memang muka genius/geek pun
Quote kakakgarang 7-4-2021 10:34 AM
cerita ni best sbb kau bnyak fikir n bende tak kan terjadi dekat dlm dunia kita skrg...

dia ni pengkaji ke.. sbb movie dia mcm semua kreatif..
Quote jijilaaa 7-4-2021 11:17 AM
kakakgarang replied at 7-4-2021 10:34 AM
cerita ni best sbb kau bnyak fikir n bende tak kan terjadi dekat dlm dunia kita skrg...

dia ni pe ...

kalau tgk kat warung sepahtu, dia ada ckp cita2 nak jadi saintis, dia suka buat research. tp sbb tak dpt nak jadi, maka dia buat filem, sbb dlm filen jugak dia boleh buat research, test sana sini...
Quote tripleid 7-4-2021 11:24 AM
Sorry..bagi iols filem terbaik aziz ialah Lagi2 senario..xx-ray come close at #2
Quote Cari-Azza 7-4-2021 11:35 AM
KIM.K replied at 7-4-2021 10:32 AM
He's young genius ya..masa buat xxray ni muda. Aura dia sama dgn Micheal J Fox Back To Future. Mem ...

Setuju, Back To Future sampai la ni pun repeat weh!

Quote dekmieDandy 7-4-2021 11:38 AM
waktu zaman ni tak kenal sangat artis

tapi first time tengok umie aida jantung dup-dap-dup-dap

Lihat semua komen(92)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 12:49 PM GMT+8 , Processed in 0.072135 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top