CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

30 Minit Je? Ini Resepi Mudah Nak Buat Sambal Hitam Belimbing Buluh

3-4-2021 06:32 PM| Diterbitkan: natrahn| Dilihat: 2204| Komen: 17|Original author: Oleh: natrahn

Description: Kecur air liut bila sebut sambal hitam belimbing buluh.


Kecur air liut bila sebut sambal hitam belimbing buluh.

Bercakap mengenai sambal hitam, pasti ramai yang terbayang betapa rumitnya untuk menyediakannya. Akan tetapi, anda sebenarnya boleh menyiapkan sambal itu dalam tempoh 30 minit sahaja. 

Menerusi perkongsian Habib Izzah di Facebook, dia menunjukkan resepi mudah untuk membuat sambal belimbing buluh itu. 

Jom tengok resepi yang dikongsikan di bawah ini.

Bahan-bahan:
  • Cili api
  • Cili besar
  • Belimbing
  • Bawang besar
  • Ikan bilis


Cara-caranya:

1. Kisar kasar ikan bilis dan bawang besar. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tersebut sehingga agak kekeringan.



2. Kisar cili api, cili besar bersama belimbing buluh. 



3. Kacau rata sehingga kering dan masukkan garam secukup rasa.




4. Sedia untuk dihidangkan.

Nikmatnya jika dapat makan dengan hidangan lauk kampung yang enak, ditambah pula jika gaul dengan nasi yang baru masak. Selamat mencuba. - CARI

1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (6 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Scheherazade 3-4-2021 06:54 PM
Kecur air liur tgk
Quote imransulaiman 3-4-2021 07:42 PM
Aroma sambal ni sangat bikin terangkat
Quote mamajawie 3-4-2021 08:43 PM
Boleh la buat utk lauk bulan ramadhon ni..{:teatime{:teatime
Quote Perawankota 3-4-2021 09:19 PM
Walaupon org kata ni sambal org pahang... Sampai sekarang tak pernah rasa
Quote Yeehaw 3-4-2021 11:15 PM
Wowwww. Thanks tt bagi reaepi yg express. I selalu berangan nak try buat samabal hitam ni.
Quote lattehazelnut 4-4-2021 01:12 AM
I xtaw knp viral.. xsedap pun i rasa..
Pedas pun tak..
Quote Lolalala 4-4-2021 04:55 AM
lattehazelnut: I xtaw knp viral.. xsedap pun i rasa..Pedas pun tak..


Cili jenis tak pedas kot. Kena cr cili api kecik2 tu baru pedas. Kalau rasa x kena tekak, U boleh try juga tak payah letak belimbing. Tapi add ikan bilis lagi,belacan skit, gula garam. Blend mcm resipi tu. Goreng sampai kering. Sedap juga.
Quote watymuchaz 4-4-2021 08:02 AM
Sedapnya.. Tp biasa rebus dulu belimbing tu.. Ni express.. Blh try ni
Quote paiayam 4-4-2021 10:00 AM
Nasib2 jgk kalau beli dapat yg kurang umphh. Tapi kalau dapat yg umphh memang best, dengan pedasnya, masam2..seimbang rasa. Makan dengan nasik panas, goreng telur dadar pn sedap amat, silap2 bertambah nasik. Utk bln pose sesuai sgt la buat lauk sahur. Ok nk pi oder kt sopee
Quote Cassieopeia 4-4-2021 10:41 AM
Wow boleh cuba ni
Quote MsKathryn 4-4-2021 12:35 PM
X penah try tp nmpk sedap..
Quote MadameOnion 4-4-2021 08:34 PM
Sedapnyaaa..ikan bilis kena lebih..makan dgn nasi panas2..tambah teloq mata sebijik..3 pinggan boleh pi
Quote fido_dido 4-4-2021 11:16 PM
setakat ni xpernah lg jumpa yang x sedap sambal hitam ni..sedapnyaaa makan dgn nasi panas2 gitu je mau 2 pinggan
Quote siputpepel 5-4-2021 03:57 PM
wow sedap ni. kalau makan time sahur, boleh pergi dua pinggan nihh !
Quote Guli 29-4-2021 06:10 PM
Tq share resepi ni
Quote Guli 29-4-2021 06:11 PM
Tak pernah makan, yg resepi ni tapi kalau belimbing Yang masak lemak Tu pernah la
Quote Guli 29-4-2021 06:12 PM
Rasanya, macam susah jer nak Cari buah believing ni

Lihat semua komen(17)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 10:58 AM GMT+8 , Processed in 0.079424 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top