CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Siapa sangka Serbuk Kunyit mampu dijadikan bahan perubatan untuk haiwan?

31-3-2021 11:43 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 4207| Komen: 37

Description: Pihak Adabi Consumer dengan kerjasama Zoo Negara telah ‘mandikan’ gajah dengan serbuk kunyit. Gajah tersebut telah dilumurkan dengan kunyit pada keseluruhan badannya.


Pihak Adabi Consumer dengan kerjasama Zoo Negara telah ‘mandikan’ gajah dengan serbuk kunyit. Gajah tersebut telah dilumurkan dengan kunyit pada keseluruhan badannya.

Sebanyak 7 kg serbuk kunyit Adabi telah digunakan untuk melumurkan pada seekor gajah. Kemudian lumuran kunyit itu akan dibiarkan pada badan gajah agar khasiat pada kunyit akan meresap masuk ke dalam kulit gajah.


Kaedah melumur kunyit pada kulit gajah ini sebenarnya telah dipraktikkan di setiap zoo kerana khasiat semula jadi pada kunyit ini baik untuk kulit gajah.

Jadi apa kebaikan yang diperoleh daripada serbuk kunyit ini?
- Merawat luka kecil
- Merawat gigitan serangga
- Bertindak sebagai anti septic pada kulit
- Sebagai agen pemulih kulit


Kredit: Adabi Consumer

Bagus
1

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Marah

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote lavendernovella 31-3-2021 11:48 PM
Boleh jadi inspirasi nama makanan, Gajah Kunyit. {:smile
Quote Belibis 31-3-2021 11:49 PM
Sapu garam sekali,perap satu malam.esok panggang.{:cryrun
Quote SayaSayangMama 31-3-2021 11:56 PM
Teringat cerita bahubali. Dah lama indian buat kaedah ni ye
Quote AyaqMeloSuam 31-3-2021 11:58 PM
Belibis: Sapu garam sekali,perap satu malam.esok panggang.{:cryrun

Yeaaa... gajah panggang... !!!! {:run
Quote anakjiran 1-4-2021 12:15 AM

aku tak tahu lah aku ni berpenyakit ke apa. aku ketagih bau kunyit tapi aku straight ok

lagi satu bau beras....oh sukar dinyatakan nikmatnya
Quote Cocoais 1-4-2021 12:21 AM
SayaSayangMama replied at 31-3-2021 11:56 PM
Teringat cerita bahubali. Dah lama indian buat kaedah ni ye

Best gila cerita bahubali kan
Quote Cocoais 1-4-2021 12:23 AM
anakjiran replied at 1-4-2021 12:15 AM
aku tak tahu lah aku ni berpenyakit ke apa. aku ketagih bau kunyit tapi aku straight ok

lagi sa ...

Bau beras kalau beras wangi sedap lah lagi2 bila dah jadi nasi tu..lapar terus
Quote mrsbale 1-4-2021 12:24 AM
Nmpk mcm enjoy ada mcm pasrah pun ada tok gajah tu org duk kesah ke dia.

Quote che-cikL 1-4-2021 12:24 AM
Jangan kena deep fry sudah...
Quote sharlenetexas 1-4-2021 12:44 AM
Ada tuan kucing dah puas jumpa vet kucing dia selesema teruk tak sembuh2. Last2 calit kunyit hidup kat hidung kucing tu. Menjadi jugaklah.
Quote sharlenetexas 1-4-2021 12:45 AM
anakjiran replied at 1-4-2021 12:15 AM
aku tak tahu lah aku ni berpenyakit ke apa. aku ketagih bau kunyit tapi aku straight ok

lagi sa ...


Iols suka bau rizom lengkuas yang dipotong. Fresh sangat2.
Quote diamond_intan 1-4-2021 01:19 AM
Kalau selalu lumur kunyit..nnt cerah kan?
Quote Cocoais 1-4-2021 01:19 AM
Siapa tah ajar iols dulu minum susu suam dengan kunyit..untuk sihat badan
Quote Adrif 1-4-2021 01:46 AM
@Kurex, topik kunyit ni. mohon cakna
Quote dua_chzy 1-4-2021 05:07 AM
Akak tengok Youtube, serbuk kunyit ni siap dijadikan mask lagik oleh Youtubers dari negara maju first world.
Quote haifawehbe 1-4-2021 05:43 AM
diamond_intan replied at 1-4-2021 01:19 AM
Kalau selalu lumur kunyit..nnt cerah kan?

x jugak kot. iols dulu selalu tepek kunyit dekat muka kulit jadi makin kering & merekah. rasanya x sesuai utk kulit sensitif mcm iols.
Quote fealefea 1-4-2021 07:11 AM
Kunyit bersifat anti inflammatory. Boleh surutkan bengkak bengkak dalaman jugak. Kalau bersenam mesti otot sakit x boleh jalan. Pastu mkn pil kunyit tapi tak rajin minum air. Ambik kawww. Mata pon bole kering sampai x boleh baca.
Quote watymuchaz 1-4-2021 07:19 AM
Bagus kalo luka2 dalam pon. Minum air kunyit.. Jgn terlebih minum plak.. Mandul plak kang..
Quote swateng1 1-4-2021 09:03 AM
siaran ulangan ka ni?

Lihat semua komen(37)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 12:26 PM GMT+8 , Processed in 0.316950 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top