CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

9 Kerabat Diraja Yang Mempunyai Pekerjaan Biasa

22-3-2021 03:59 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 5036| Komen: 27|Original author: berun

Description: Untuk berabad lamanya, keluarga diraja biasanya dikaitkan dengan kehidupan mewah, kemahsyuran dan kekayaan yang diwariskan turun-temurun.Mereka sama ada dilihat sebagai tersangat istimewa dan/atau dik ...


Untuk berabad lamanya, keluarga diraja biasanya dikaitkan dengan kehidupan mewah, kemahsyuran dan kekayaan yang diwariskan turun-temurun.
Mereka sama ada dilihat sebagai tersangat istimewa dan/atau dikritik kerana membelanjakan wang pembayar cukai untuk hidup.

Namun, tak semua yang terpalit dengan hakikat ini kerana terdapat ramai kerabat diraja yang mengambil keputusan untuk mengubah persepsi yang ada terhadap gaya hidup agung dan memilih untuk membina karier yang melampaui identiti diraja mereka.


iluminasi.com kongsikan 9 kerabat diraja yang mempunyai pekerjaan biasa-biasa.

1. Puteri Beatrice (Britain) – Naib Presiden syarikat perisian
Puteri Beatrice adalah salah seorang keluarga diraja yang paling kerap diperbualkan sejak kebelakangan ini.

Selepas perkahwinannya pada 17 Julai 2020, beliau menjadi tumpuan orang ramai.

Namun apa yang orang tidak tahu tentang Puteri Beatrice adalah beliau merupakan Naib Presiden syarikat perisian yang dikenali sebagai ‘Afiniti yang berpangkalan di Hamilton, Bermuda.

Sebelum memegang jawatan Naib Presiden, Puteri Beatrice juga bekerja sebagai penganalisis Sony Pictures Entertainment Inc. sehingga tahun 2015.

2. Puteri Eugenie (Britain) – Pengarah seni
Setelah memperoleh ijazah dalam sastera Inggeris, sejarah seni, dan politik pada tahun 2012, Puteri Eugenie dari York mula bekerja untuk rumah lelong Paddle8 di New York City.

Selepas itu, beliau berpindah kembali ke London dan bekerja sebagai pengarah bersekutu di galeri seni Hauser & Wirth.

Kemudian pada tahun 2017, Puteri Eugenie dinaikkan pangkat sebagai pengarah seni.

3. Putera Philippos (Greece dan Denmark) – Pengurus Dana Lindung Nilai
Putera Phillippos dari Greece dan Denmark adalah anak bongsu Raja Constantine II dari Greece dan Anne-Marie dari Denmark. Dia kini berada di kedudukan kelapan sebagai pewaris takhta Greece.

Setelah menjadi sebahagian daripada Universiti Georgetown yang berprestij di Washington DC, Putera Phillippos bergelar seorang pakar dalam bidang kewangan.

Sejak tahun 2014, beliau bekerja sebagai penganalisis dan pengurus dana lindung nilai di kumpulan pelaburan alternatif, yang dikenali sebagai Ortelius Capital.

4. Puteri Maria-Olympia (Greece dan Denmark) – Model dan sosialit
Princess Maria-Olympia of Greece dan Denmark adalah anak sulung dan satu-satunya anak perempuan Pavlos, Putera Mahkota Greece dan isterinya, Marie-Chantal Miller.

Beliau merupakan seorang model dan sosialita Amerika yang berpengalaman di mana perjalanan dalam industri fesyen beliau bermula seawal usia 17 tahun.

Ikon gaya ini juga pernah memperagakan pakaian bagi Dolce & Gabbana di Milan Fashion Week dan menjalani gaya hidup mewah mengikut kemampuannya sendiri.

5. Putera Joachim (Denmark) – Petani
Putera Joachim dari Denmark, Count of Monpezat, adalah anak lelaki Ratu Margrethe II dan Putera Henrik.

Oleh kerana beliau berada di kedudukan yang agak bawah sebagai pewaris takhta dan tidak mempunyai “beban” untuk mengambil alih takhta, Putera Joachim mempunyai banyak masa untuk mengejar minatnya dan mendapatkan pekerjaan yang agak biasa.

Sebelum memulakan kerjaya ketenteraan, Putera Joachim bekerja di sebuah ladang dan belajar ekonomi pertanian.
Kemudian, beliau meneruskan karier ketenteraan yang akhirnya menjadikan Putera Joachim sebagai leftenan kolonel pada tahun 2012.
Meskipun mempunyai latar belakang ketenteraan, minat beliau dalam pertanian tidak pernah luntur.

Menurut laman sesawang kerabat dirajanya, Putera Joachim memiliki dan menjalankan “operasi pertanian dan perhutanan,” yang sebahagian besarnya berpusat pada pertanian industri.

6. Puteri Sirivannavari Nariratana (Thailand) – Pereka fesyen
Puteri Sirivannavari adalah satu-satunya anak perempuan Raja Vajiralongkorn dari Thailand dan bekas permaisurinya, Sujarinee Vivacharawongse.

Selain menjadi sebahagian daripada keluarga diraja, beliau juga adalah seorang pereka fesyen yang berjaya dan memiliki satu jenama fesyen sendiri yang diberi nama ‘Sirivannavari’.itu.

7. Prince Nazım Ziyaeddin Nazım Osmanoğlu (Turki) – Pelawak komediri
Pastinya ramai yang berpandangan bahawa adalah sesuatu yang pelik bagi seorang putera raja untuk menjadikan pelawak sebagai kerjaya, namun Putera Nazım Ziyaeddin Nazım Osmanoğlu dari Imperial House of Osman tidak berfikiran sedemikian.

Walaupun dilahirkan dan dibesarkan di United Kingdom, beliau yang lebih dikenali sebagai Putera Naz Osmanoglu berada di tempat ke-17 sebagai pewaris takhta.

Komedi beliau berkisarkan tentang keturunan kerajaannya hinggalah ke raja Inggeris. Salah satu pertunjukan solonya yang terkenal diberi nama “Uthmaniyyah tanpa Empayar”.

8. Putera Nikolai (Denmark) – Model
Seperti bapanya, Putera Joachim dari Denmark, Putera Nikolai mengorak langkah yang berbeza untuk dirinya daripada kerabat diraja biasa.

Menurut Evening Standard, Putera Nikolai menandatangani kontrak dengan agensi pemodelan pada tahun 2018 dan sejak itu, beliau mencipta nama dengan begitu pantas dalam industri ini.

Tidak lama selepas menceburkan diri dalam bidang ini, Putera Nikolai menarik perhatian Dior dan sejak itu bekerja secara tetap untuk jenama mewah itu.

9. Puteri Michael (Britain, German, Austria dan Hungary)
Dilahirkan sebagai anak kepada Baron Günther von Reibnitz dan Countess Maria Szapáry von Muraszombath, Putri Michael dari Kent tergolong dalam golongan bangsawan Hungary dan Jerman.

Setelah berkahwin dengan Putera Michael dari Kent, dia menjadi sebahagian daripada Keluarga Diraja Britain.

Namun, selain daripada hubungan keluarga diraja beliau, Puteri Michael juga merupakan seorang penulis biografi dan pengarang.

Menurut laman web beliau, Puteri Michael telah mengeluarkan tujuh buku, termasuk tiga karya nonfiksyen sejarah dan “The Anjou Trilogy”, sebuah siri fiksyen.



Rujukan:

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Normabaru 21-3-2021 12:23 PM
So lepas ni dato2 sengkek blh angkat muka semula.. apelah sgt. Sedangkn ank raja kerabat pon jadi petani
Quote chinta89 21-3-2021 01:24 PM
wahhhhhhhhhhhhhhh nice info
Quote Supersirap 21-3-2021 10:55 PM
info yang sangat menarik and thanks TT
Quote PEPPERMAN 22-3-2021 09:04 AM
dorang dapat keja tu base on merit ke
Quote shark_eow7 22-3-2021 09:04 AM
yg kt malaysia ada yg mcm ni tak?
Quote kuchibambam 22-3-2021 11:04 AM
shark_eow7 replied at 22-3-2021 09:04 AM
yg kt malaysia ada yg mcm ni tak?

hmm... kerabat johor jadi petani.. kenot kmagine
Quote shark_eow7 22-3-2021 11:24 AM
kuchibambam replied at 22-3-2021 11:04 AM
hmm... kerabat johor jadi petani.. kenot kmagine

nanti kebun tu bukan biasa biasa...
Quote kuchibambam 22-3-2021 11:58 AM
shark_eow7 replied at 22-3-2021 11:24 AM
nanti kebun tu bukan biasa biasa...

hahahahahah
Quote berun 22-3-2021 01:40 PM
shark_eow7 replied at 22-3-2021 01:04 AM
yg kt malaysia ada yg mcm ni tak?

ada tapi dalam mimpi je la
Quote Raline 22-3-2021 01:44 PM
dasyat.... hebat2
Quote hareeeesah 22-3-2021 04:14 PM
Kalau sini ni baru jadi influencer sikit pakai bellpire pun dah menyombong brag sana sini... ini royal family chill chill je
Quote nazzse 22-3-2021 04:54 PM
hareeeesah replied at 22-3-2021 08:14 AM
Kalau sini ni baru jadi influencer sikit pakai bellpire pun dah menyombong brag sana sini... ini roy ...

Beza old money & new money
Quote pxlbb 22-3-2021 05:57 PM
kuchibambam replied at 22-3-2021 11:04 AM
hmm... kerabat johor jadi petani.. kenot kmagine

iols pernah terfikir kalau tiba2 heols jadi petani mungkin boleh hilang sikap megadelusional ittew
Quote lavendernovella 22-3-2021 06:11 PM
Yang pilih jadi petani tu memang wow sangat.
Dia patut dan layak jadi raja.
Quote amyfaha 22-3-2021 06:35 PM
sambungan tajuk ......  Tetapi bukan Kerabat Diraja Malaysia.
Quote Tinot7 22-3-2021 06:37 PM
Wow... kagumnya keje sbg petani...
Quote fly_in_d_sky 22-3-2021 08:09 PM
shark_eow7 replied at 22-3-2021 09:04 AM
yg kt malaysia ada yg mcm ni tak?

baru nak tanya
dah ada orang tanya
kat malaysia takde ke yang kerja perkerjaan orang biasa-biasa
makan gaji dengan orang lain ...
pergi kerja balik kerja .. naik public transport
or pakai kereta myvi ke .. proton songkok ke

Quote kakakpositifker 22-3-2021 09:48 PM
Terbaik betul tt ni.
Quote HYSB 22-3-2021 11:55 PM
Aku tertunggu juga harry kepam listed, nasib baik tak ade.. nak letak pekerjaan pun tak tahu nak letak ape

Lihat semua komen(27)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 05:31 AM GMT+8 , Processed in 0.078531 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top