CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Mahkamah Setuju Homoseksual Penyakit Mental

3-3-2021 04:27 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3488| Komen: 40

Description: Sebuah mahkamah di China bersetuju dengan penerangan buku teks bahawa homoseksual adalah sejenis penyakit mental sekali gus mengekalkan keputusan mahkamah lebih rendah sebelum ini.
Sebuah mahkamah di China bersetuju dengan penerangan buku teks bahawa homoseksual adalah sejenis penyakit mental sekali gus mengekalkan keputusan mahkamah lebih rendah sebelum ini.


Gambar hiasan

Akhbar Independent melaporkan bahawa keputusan Mahkamah Rakyat Pertengahan Suqian di wilayah Jiangsu, timur China itu dianggap ‘terpencil’ dan ‘tidak berasas’ oleh Ou Jiayong yang juga dikenali sebagai Xixi. Saman tersebut dikemukakan oleh Xixi.

Pada 2016, Xixi mendapati sebuah buku teks psikologi menyamakan gay dengan sakit mental semasa pengajiannya di Universiti Pertanian China Selatan di bandar Guangzhou, wilayah Guangdong, demikian menurut akhbar South China Morning Post.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 1990 membatalkan klasifikasi homoseksual sebagai penyakit mental, sebelum China mengambil langkah sama pada 1997.

China pada 2001 mengeluarkan homoseksual daripada senarai rasmi penyakit mental pada tahun 2001.


Buku teks tersebut, Pendidikan Kesihatan Mental Bagi Pelajar Kolej yang digunakan di beberapa universiti di China merupakan edisi tahun 2013. Ia menyenaraikan homoseksual di bawah ‘penyakit psikoseksual umum’ seperti berpakaian jantina lain.


Sumber: Kosmo

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dua_chzy 3-3-2021 04:35 PM
Dan genetik.
Quote Punat_button 3-3-2021 04:39 PM

banyak kes kalau dalam family tu ada gay, akan ada lesbo walau pun masing2 closeted





Quote rajamoney 3-3-2021 04:46 PM
sndiri suka mendubo

salahkn keturunan
Quote dua_chzy 3-3-2021 04:59 PM
Punat_button replied at 3-3-2021 04:39 PM
banyak kes kalau dalam family tu ada gay, akan ada lesbo walau pun masing2 closeted

Betul. Zets why ai buat konklusi sebegitu. Pedo pun sama.
Quote belacan_gurl 3-3-2021 05:10 PM
Mmgla penyakit mental...sbb bila dah kena sakit kelamin..dorg akan berubah
Quote sharlenetexas 3-3-2021 05:39 PM
belacan_gurl replied at 3-3-2021 05:10 PM
Mmgla penyakit mental...sbb bila dah kena sakit kelamin..dorg akan berubah

Dari sakit mental jadi sakit fizikal.

Quote sharlenetexas 3-3-2021 05:40 PM
dua_chzy replied at 3-3-2021 04:59 PM
Betul. Zets why ai buat konklusi sebegitu. Pedo pun sama.

Juga mewarisi penyakit fizikal yg sama.
Quote dua_chzy 3-3-2021 05:53 PM
belacan_gurl replied at 3-3-2021 05:10 PM
Mmgla penyakit mental...sbb bila dah kena sakit kelamin..dorg akan berubah

Bila masa gay/lesbo/biseks berubah bila kena penyakit? Mungkin stop berzina saja. Untuk tetiba tukar sexual orientation, mustahil.
Quote dua_chzy 3-3-2021 05:54 PM
sharlenetexas replied at 3-3-2021 05:40 PM
Juga mewarisi penyakit fizikal yg sama.

Betulllllll

Biasanya kanker. Cer LGBT porom cek penyakit keturunan ngkorang. Musti hada kanker.
Quote Tinot7 3-3-2021 05:54 PM
iols ingatkan xixi ialah gay... rupanya lesbian

Akhbar Independent melaporkan bahawa keputusan Mahkamah Rakyat Pertengahan Suqian di wilayah Jiangsu, timur China itu dianggap ‘terpencil’ dan ‘tidak berasas’ oleh Ou Jiayong yang juga dikenali sebagai Xixi. Saman tersebut dikemukakan oleh Xixi.




Ou Jiayong, who also uses the name Xixi, at home in Hong Kong. She sued a publisher in China over a psychology textbook that described homosexuality as a mental disorder
Quote kakikuDibibirmu 3-3-2021 05:56 PM
Alan Turing tersenyum sinis
Quote Punat_button 3-3-2021 06:04 PM
belacan_gurl replied at 3-3-2021 05:10 PM
Mmgla penyakit mental...sbb bila dah kena sakit kelamin..dorg akan berubah

kalau senang macam tu dah lama doktor guna kuman syphilis atau gonorrhea untuk merawat pesakit mental homoseksual.


Quote caprut 3-3-2021 08:03 PM
belacan_gurl replied at 3-3-2021 05:10 PM
Mmgla penyakit mental...sbb bila dah kena sakit kelamin..dorg akan berubah

Apa ko merepek. Sakit kelamin tk kisah ko str8 or lgbt
Quote cashewnut 3-3-2021 08:33 PM
Actually memang asalnya dlm DSM4 lgbt ni mental illness tapi sebab ramai je saintis western lgbt so depa pakat tak adakan lgbt tu illness dalam bible psych tu. Sejenis nak mewajarkan abnormality. Rare illness pun masa 80 an tu banyak datang drpd homo
Quote MissYouSayang 3-3-2021 08:40 PM
Iols pun setuju dgn mahkamah. Satu penyakit berbahaya yg sukar diubati dlm masyarakat.
Quote caprut 3-3-2021 09:00 PM
cashewnut replied at 3-3-2021 08:33 PM
Actually memang asalnya dlm DSM4 lgbt ni mental illness tapi sebab ramai je saintis western lgbt so  ...

How to diagnos an how to manage a disease mmg selalu berubah. Management diabetik pon setiap 5 tahun cmtu berubah dkt malaysia. So, adakah para doktor kena follow management of diabetic edisi 1980 an?
Quote cashewnut 3-3-2021 09:07 PM
Public kena la tau jugak history lgbt ni dalam nentsl illness so that takde la in denial
Quote caprut 3-3-2021 09:11 PM
cashewnut replied at 3-3-2021 09:07 PM
Public kena la tau jugak history lgbt ni dalam nentsl illness so that takde la in denial

Aku nk tahu juga, so nti kalau ada family mmber or ko tk sedar kan diri boleh ke klau doktor nk sedarkan ko guna electrik shock ke apa ke? Zaman2 dlu cpr guna tu je
Quote syaz_lina 3-3-2021 09:15 PM
China komunis pun tk terima lgbt, kat sini siap diraikan geng rainbow ni. Apoo nk jadi

Lihat semua komen(40)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-7-2022 03:22 PM GMT+8 , Processed in 2.470869 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top