CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Awas! Tidur Lewat Punca Anak Muda Mati Mengejut!

19-9-2020 12:01 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 7636| Komen: 70|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Walaupun sudah banyak kes individu meninggal dunia secara mengejut didedahkan di media sosial, namun perkara ini masih berlaku.



Walaupun sudah banyak kes individu meninggal dunia secara mengejut didedahkan di media sosial, namun perkara ini masih berlaku.

Lebih menyedihkan apabila ianya membabitkan orang muda, mereka yang aktif bersukan dan yang menjaga kesihatan.

Malah, antara fakta yang tidak ramai tahu adalah tidur lewat pun menjadi punca mati mengejut. Betul ke?


Foto : Twitter

"My ex pun macam tu, suka buat kerja sampai 2,3 pagi. Tidur 4 jam ja. He was slim, ate healthy, exercise regularly. Meninggal in his sleep in his 30s. DOctor said his heart just gave up."


"Coach Futsal abang saya. Selalu main futsal sampai lewat malam setiap hari, malam tu dia meninggal mengejut. Orang yang tidur lambat ni antibodi dia lemah."


Foto : flikr.com

Bukan itu sahaja, kes yang disifatkan mati mengejut disebabkan kerap tidur lewat ini adalah pembunuh senyap. Bayangkan dengan pemakanan seimbang dan bersukan pun boleh hilang nyawa?


Foto : Twitter

Foto : istock.com

Rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat tersebut, lalu menyarankan beberapa tip bagi mereka yang tidak boleh tidur awal seperti mandi untuk lebih mudah tidur.



Foto : Twitter

Jadi, ukuran kesihatan merangkumi gaya hidup sihat iaitu pemakanan seimbang, kekal aktif dan tidur yang cukup. Jangan kurang salah satu atau nanti mungkin anda menghadapi masalah. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Belibis 19-9-2020 12:46 PM
Allah jadikan siang untuk mencari rezeki,malam untuk rehat.tapi liberal urban mana nak dengar.nasihat sikit terus kena label lobai,teroris,jumud.
Bila sains pun iktiraf begitu baru la terkedu .
Quote MissyMolly 19-9-2020 12:51 PM
Bbnu mmg boleh tk tidur mlm..tp tidur siang panas lah!!
Quote ChildrenOfBodom 19-9-2020 01:03 PM
BULLSHIT. testimony is anecdotal evidence. level paling rendah dalam pembuktian apa2 kes
hanya babi bangang yang percaya. better believe in metanalysis or research study daripada percaya satu dua kes tidoq lambat dan mati terus suggest tu puncanya.

bejuta lagi orang tidoq lambat sihat walafiat saja


Quote mejaputih 19-9-2020 01:10 PM
Alamak hunby iols keje shift camno huhh
Quote sarah82 19-9-2020 01:15 PM
Aku tido setiap mlm.. 9.30 pm - 12 am ..bangun bagi susu tok kemudian..2-3 pagi.. Bangun 6 pagi.. In between 12.30 pm hingga 2 pm aku akan tido...so far Alhamdulillah tekanan darah aku ok.. Jantung ok..
Quote KIM.K 19-9-2020 01:25 PM
Syukor tak mati lagi. Masa baru naikkan biz aku tidur 4 jam je. Celik mata order masuk. Kerja terlampau banyak rehat tak cukup, tido 2pg, 3pg
Sleeping time berubah, body clock berubah baru boleh buat 5 figures. Sebabtu aku cas mana2 pihak yang buat kerugian kat aku, susah nak naik tapi ramai sudi sabotaj

Kalau selebriti hollywood, mereka tak tidur. Dr Dre, lil pump, mariah carey tidur dua hari sekali sahaja. Masa nilah diorg pulun buat duit. Boleh study cara diorg tidur


Quote ChildrenOfBodom 19-9-2020 01:27 PM
Bdk2 Universiti/kolej boleh kata semua tdoq lwt. Paling koman 2-3 pagi, tak dengar lagi la pakat2 mati berjemaah kat asrama sebab tdoq lewat..
Quote Knowlee 19-9-2020 01:38 PM
ChildrenOfBodom replied at 19-9-2020 01:03 PM
BULLSHIT. testimony is anecdotal evidence. level paling rendah dalam pembuktian apa2 kes
hanya babi ...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864873/

This article might give good information to us.
Quote ChildrenOfBodom 19-9-2020 02:02 PM
Knowlee replied at 19-9-2020 01:38 PM
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864873/

This article might give good information  ...

thanks for sharing. kalau ikut study  tu tidoq sekejap dan tidoq lama dua2 ada risiko yg bawa kematian like article i read somewhere "sleeps is the cousin of death and no sleep it its twin siblings"
hasil kajian:
tdoq sekejap = 112,163 kematian
tidoq lama = 112,566 kematian

keperluan tidoq ni bergantung kat badan seseorang, ada orang 2-3 jam cukup dah. ada orang tak boleh. pernah baca yang tun mahathir tdoq 3 jam sehari, bernyawa elok ja orang tua tu sampai umor 94.


Quote monreyes 19-9-2020 03:07 PM
ChildrenOfBodom replied at 19-9-2020 01:27 PM
Bdk2 Universiti/kolej boleh kata semua tdoq lwt. Paling koman 2-3 pagi, tak dengar lagi la pakat2 ma ...

kat asrama lain...biasalah stay up...membaca je..jantung x perlu kerja keras...

ni kat luar siap main futsal sampai tgh mlm....

Quote Knowlee 19-9-2020 03:35 PM
ChildrenOfBodom replied at 19-9-2020 02:02 PM
thanks for sharing. kalau ikut study  tu tidoq sekejap dan tidoq lama dua2 ada risiko yg bawa kema ...

Ya, takde conclusion yg kuat pun pasal tido lama atau tido kejap.
Quote cmf_premierleag 19-9-2020 03:59 PM
dulu bos aku slalu kacau weols kul 1-2 pagi
smpi ada staf yg x cukup tido ya
sbb if terjaga,ingat senang ke nak tido balik
tp lama2 iols berani je persetankan bos aku tu
gi mampos la ko
mcm la esok aku x bleh jawab wassap ko
my health is my priority
Quote cmf_premierleag 19-9-2020 04:00 PM
dulu bos aku slalu kacau weols kul 1-2 pagi
smpi ada staf yg x cukup tido ya
sbb if terjaga,ingat senang ke nak tido balik
tp lama2 iols berani je persetankan bos aku tu
gi mampos la ko
mcm la esok aku x bleh jawab wassap ko
my health is my priority
Quote Scheherazade 19-9-2020 07:01 PM
Kalau dah sampai ajal, mcmana pun, meninggal gak
Quote TomyamPuteh 19-9-2020 07:45 PM
Aku x blh tdo lewat dr zaman muda lg. Klau x bgn bsok kpala akn sakit. Bila dh ada ank2, aku train mcm tu jgk. Tdo awal, bgn awal. Apa2 mslh siang bsok baru pikir.
Quote monreyes 19-9-2020 07:47 PM
KKM ni x nak buat kempen awareness ke...
Quote monreyes 19-9-2020 07:52 PM
Edited by monreyes at 19-9-2020 11:40 PM
Scheherazade replied at 19-9-2020 07:01 PM
Kalau dah sampai ajal, mcmana pun, meninggal gak

Menjaga diri tu satu usaha dan ikhtiar...mati kat mana2..bila2 tu konsep berserah semata2...samalah ada penyakit kronik x nak mkn ubat..menempah maut la namanya
Quote pasolatido 19-9-2020 08:09 PM
Asbab ja semua tu. Kalau dah sampai masa tido awai pun mati gak
Quote Esmiria 19-9-2020 09:30 PM
Edited by Esmiria at 19-9-2020 09:32 PM

Takut mati mengejut punya pasal.tidur awal.bangun pagi, gi kerja..

Otw naik kete terus buuuuummmmmmmmm


Kena langgar, mati on the spot.

Lihat semua komen(70)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 02:07 PM GMT+8 , Processed in 3.703832 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top