CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Tak Kurus Lagi? Jom Cuba Intermittent Fasting

16-9-2020 11:10 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 16705| Komen: 63|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Hanya tinggal tiga bulan sahaja lagi untuk kita menamatkan tahun 2020 yang penuh cabaran ini. Bagi mereka yang berazam untuk kurus, bagaimana dengan proses tersebut, sudah berhasil atau belum?


Hanya tinggal tiga bulan sahaja lagi untuk kita menamatkan tahun 2020 yang penuh cabaran ini. Bagi mereka yang berazam untuk kurus, bagaimana dengan proses tersebut, sudah berhasil atau belum?

Jika sudah kurus, baguss. Tetapi, bagi yang masih belum mencapai impian tersebut dan masih mencari-cari rutin diet yang sesuai, mungkin anda boleh pertimbangkan untuk mencuba kaedah Intermittent Fasting iaitu diet dengan mengatur pola makanan mengikut waktu tertentu. Ia boleh diibaratkan berpuasa tetapi dalam tempoh tertentu, misalnya 16 jam puasa dan 8 jam makan.

Bunyinya menarik, kan? Jom kita baca perkongsian menarik mereka. 


Foto :

Kaedahnya ringkas iaitu berpuasa dan berbuka puasa. Namun, untuk melaksanakan dengan konsisten sebenarnya tidak mudah. Ramai yang terkandas di tengah jalan kerana tidak kuat melawan nafsu makan. Bagaimanapun, ramai juga yang berjaya kerana azam yang kuat.


Foto :Fb

"Nekad jadikan IF sebagai rutin harian tanpa gagal walaupun sekadar 16/8 dan konsisten. Kawal pengambilan karbohidrat, kurang atau hentikan gula putih. Lakukan aktiviti ringan seperti berjalan kaki, jogging di penghujung waktu berpuasa sangat membantu proses penurunan berat badan. Begitu juga latihan bebanan.Saya lakukan ikut kemampuan."

Bukan sedikit mereka yang lebih 100kg boleh kurus dengan kaedah IF ini, ramai rupa-rupanya dan mereka berjaya.


Foto : FB

Bagi yang masih tercari-cari rutin diet sesuai, mungkin boleh mencuba diet IF ini. Biar lambat asalkan selamat.

Kaedah ini sudah lama diperkenalkan dan ramai sudah mencubanya. Bagaimana pula dengan anda? - CARI
4

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (15 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • VelmaGlass


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote nazzse 16-9-2020 11:19 AM
OMAD is just too much for human body. Klu duduk rumah goyang kaki bolehlah  ber' OMAD seumur hidup pun
Quote fishcracker 16-9-2020 11:40 AM
Tak mampu iol nak IF,badan gigil2 pastu binge eating,..nak fasting sangat memang iol puasa macam biase
Quote heedgags 16-9-2020 12:24 PM
Terkejut igt adik aku td rupenye pelanduk 2 3rupe
Quote sarah82 16-9-2020 12:28 PM
nazzse replied at 16-9-2020 11:19 AM
OMAD is just too much for human body. Klu duduk rumah goyang kaki bolehlah  ber' OMAD seumur hidup p ...

Aku pernah buat omad 7 hari.. Boring.. Huhuhu
Quote nazzse 16-9-2020 12:47 PM
sarah82 replied at 16-9-2020 04:28 AM
Aku pernah buat omad 7 hari.. Boring.. Huhuhu

Tu aku cakap. Nam diet pun berpada2 lah.. Yg aku perasan org kita ni berlumba sapa turub berat paling banyak, sapa kurus cepat.. Last2 tak tercapai matlamat sebenar kurus tu utk apa
Quote sarah82 16-9-2020 01:03 PM
nazzse replied at 16-9-2020 12:47 PM
Tu aku cakap. Nam diet pun berpada2 lah.. Yg aku perasan org kita ni berlumba sapa turub berat pal ...

IF aku buat skrg.. Turun slow.. Slow
Quote Gomea 16-9-2020 01:10 PM
Dlu aku buat omad+if+atkins. Dapat turun 20 kg dlm masa 6 bulan. Diet bukan utk kurus sgt pon. Tapi nak bagi period teratur normal balik. Sebab nak try dapatkan baby
Quote kroit92 16-9-2020 01:29 PM
bagus juga orang Malaysia tahun ni

Malaysia kan antara negara tinggi obesiti kat Asia

bagus jaga badan. tak mau gemuk-gemuk, susah ibadat nanti

next, kurangkan gula please. PLLEEASSEE KURANGKAN GULA
Quote helicornia 16-9-2020 02:10 PM
fishcracker: Tak mampu iol nak IF,badan gigil2 pastu binge eating,..nak fasting sangat memang iol puasa macam biase

betul sis.pahala pun dapat. klu puasa dlm 13 jam kita extend je lagi beberapa jam utk cukup 18 jam. buka puasa tu minum je la air kosong ke green tea ke
Quote loladaily 16-9-2020 06:48 PM
I practice IF 2thn lebih dah. Drp 68 - 55. Paling ringan 53. Now maintain 55-56 je penah try nak turun pegi 52 tp dah plateau susah  
Quote sejuk 16-9-2020 06:53 PM
Mampu buat IF weekdays je. Weekend iols tak mampu menahan dugaan dapurr.
Quote chentadearhati 16-9-2020 10:05 PM
Dah biasa puasa sunat sejak skola..dok ostel mls p dewan mkn pnya pasal..dh jd rutin pose sunat senin khamis.bila buat IF badan Boleh adapt..x de la sampi menggigil gigil.. IF ni Kita betulkn jadual mkn je..dh 2 thn buat mmg enjoy...
Quote aijinmisaki 17-9-2020 06:40 AM
loladaily replied at 16-9-2020 06:48 PM
I practice IF 2thn lebih dah. Drp 68 - 55. Paling ringan 53. Now maintain 55-56 je penah try nak tur ...

Plateau tu apa sebenarnya?
Quote yayan_froggy90 17-9-2020 08:02 AM
If ni mcm mna sebenarnya ada yg boleh tlg explain x
Quote loladaily 17-9-2020 09:11 AM
aijinmisaki replied at 17-9-2020 06:40 AM
Plateau tu apa sebenarnya?

Mcm dah stop turun. Kena exercise and tukar rutin diet
Quote husna_amal 17-9-2020 09:43 AM
yang susahnya nak terus istiqamah.
Quote chinta89 17-9-2020 09:58 AM
dh try. terbaca kat IG Lisa Surihani.

btw try 2 minggu je. penurunan slow. last2 kawal mkn mcm biasa je, minum air kosong cukup, n kurangkan manis. heheh

x sanggup diet pelik2. lnh suka kawal secara biasa je sb iman x kuat kot plus rasa susah nk ikut diet yg ber trend2 ni. lagipun saranan gaya hidup sihat dan corak pemakanan yg seimbang utk sepanjang hidup nampaknya lbh sesuai dgn jiwaku, hehe
Quote BicaraHatiku 17-9-2020 10:11 AM
fishcracker replied at 16-9-2020 11:40 AM
Tak mampu iol nak IF,badan gigil2 pastu binge eating,..nak fasting sangat memang iol puasa macam bia ...


Kalau gamak xleh ikut..puasa jerr senang sbb kita dah biasa amalan sunnah...lepas tu jogging atau brisk walk insya Allah turun punya.


Quote jaja8 17-9-2020 10:34 AM
Gomea replied at 16-9-2020 01:10 PM
Dlu aku buat omad+if+atkins. Dapat turun 20 kg dlm masa 6 bulan. Diet bukan utk kurus sgt pon. Tapi  ...

lepas turun senang pregnant tak sis and period okay tak

Lihat semua komen(63)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 07:19 PM GMT+8 , Processed in 0.096904 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top