CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Menormalkan Zina! Doktor, Pensyarah Kecam Keras 'Kakak Kondom'

18-8-2020 07:01 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 24691| Komen: 274

Description: Siri video 'Kakak Kondom' terbitan Yayasan AIDS Malaysia (MAC) bertujuan mendidik masyarakat tentang pencegahan HIV melalui transmisi seksual mendapat respons negatif beberapa pengamal perubatan.
Siri video 'Kakak Kondom' terbitan Yayasan AIDS Malaysia (MAF) bertujuan mendidik masyarakat tentang pencegahan HIV melalui transmisi seksual mendapat respons negatif beberapa pengamal perubatan dan pensyarah.



Kredit foto: FB MAF

Kebanyakan mereka berpendapat video itu mengelirukan kerana seolah-olah menghalalkan zina atas nama kesihatan seksual dan seks selamat.


Kredit foto: Prof Dr Zainur

Seperti kata Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar, video itu berpotensi menormalkan hubungan intim sebelum berkahwin terutamanya di kalangan anak muda.


Kredit foto: Dr Rafidah

Sementara itu, Dr Nadia turut mengecam keras siri video berkenaan dan mempersoalkan keperluannya dipertontonkan kepada anak muda kita memandangkan sumber maklumatnya menimbulkan keraguan.


Kredit foto: Dr Nadia

Pensyarah Kanan Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Dr Ahmad Sanusi pula mendakwa penyampaiannya agak mengelirukan walaupun mempunyai tujuan yang baik.


Kredit foto: Dr Ahmad Sanusi

"Sekiranya mereka mensasarkan golongan tertentu, mengapa program Kakak Kondom dilakukan di Universiti secara terbuka bahkan memberikan kondom percuma kepada pelajar? Bukankah ini boleh memberikan mesej yang salah kepada pelajar?" soalnya. - CARI
2

Bagus
5

Marah
3

Terkejut
3

Sedih
3

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (20 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote MontanaHannah 18-8-2020 07:08 PM
susah nak cari perempuan baik dizaman sekarang.
Quote Belibis 18-8-2020 07:09 PM
Dah cara host buat demo pun macam gatai bijik.apo nak harap lagi.
Quote Dwdrum 18-8-2020 07:10 PM
Pendapat dari DR.. DR
Siapa Dr Rafidah yea? Tahap lobainita hingga lupa apa yang beliau practising tentang issue prevention.. Campur soal agama sekali.
Quote t_hahahaha 18-8-2020 07:29 PM
kalau jenis tak penah bercampur dengan society pelbagai, mesti diorg tak tahu benda ni perlu didedahkan dari awal.

biar la ade awareness. sampai bila benda ni jadi taboo.
Quote Maideen. 18-8-2020 07:33 PM
Edited by Maideen. at 18-8-2020 08:39 PM
Dwdrum replied at 18-8-2020 07:10 PM
Pendapat dari DR.. DR
Siapa Dr Rafidah yea? Tahap lobainita hingga lupa apa yang beliau pract ...

Itulah bahayanya sistem quota dan sabsidi ni Dwdrum..... Contoh kebenaran kata kata "You can take a Malay out of..........."

MAF hanya berpegang kepada prinsip " If you cannot help it, please then be careful" dan ini lah saranan mereka as to how to be careful.

Lobai dan lobainita ingat bila orang suroh be careful, orang suroh mereka berzina! Bodoh tak boleh di ajar.....

Btw, adakah Professor Datuk Dr. Adeeba Kamarulzaman. Dean (yakni Dekan) Medical Faculty University of Malaya masih jadi presidin MAF? Manis orangnya.


Prof Datuk Dr. Adeeba..manis orangnya dan banyak pula baktinya.



Quote Orix 18-8-2020 07:38 PM
ada title prof n dr pun bodoh lagi. org bercakap dalam konteks kepentingan kondom tu dalam mencegah keburukan yg lain2, bukan suruh org pakai kondom dan mengeseks sesuka hati, bukan ckap psal dosa pahala. ko bercakap psal dosa api nuraka pun org tak takut masih berzina, apetah lagi kalau ko ckp psal HIV, penyakit kelamin, anak tak diundang bagai, lagi la ummah y boder y boder.

bodohnya prof. betul la org ckap excel dalam akademik tak akan menjamin kebijaksanaan seseorang dlm berfikir.

kondom bukan hanya perlu utk ummah kaki ngeseks serta kunyit, tapi ummah yg dah kawen n gigih memancut dan beranak mcm tikus tapi tidak berkemampuan dari segi masa utk mendidik, tidak bekemampuan dari segi wang ringgit untuk menyara anak2, tidak berkemampuan dari segi jiwa untuk bagi kasih sayang anda amat memerlukan kondom!
Quote mbhcsf 18-8-2020 07:54 PM
pada saya - apa yg lacking selackingnya ialah

fahami makna insan

insan itu apa

bila faham insan itu apa

then proper adab in anything will automatically applied

argument berbentuk  hujah yes - akan dibahaskan dengan hujah sure

tapi bilamana insan itu faham MAKNA INSAN

dia tahu kat mana nak letak knolwedge selaras dengan worldview

tapi bila dia tak ada  worldview maka dia anggap semua info dia telan tanpa filter


Quote Maideen. 18-8-2020 08:03 PM
Orix replied at 18-8-2020 07:38 PM
ada title prof n dr pun bodoh lagi. org bercakap dalam konteks kepentingan kondom tu dalam mencegah  ...

Kadang kadang kita terfikir, adakah lobai dan lobainita ni bila dapat kondom jer akan terus berzina?

Dan adakah bila dapat KY Jelly ajer mereka akan terus melakukan anal sex?

Inikah tahap mentaliti spesis yang kununnya di lantik Allah untuk memperjuangkan agamaNya?

Mujurlah kita ada orang seperti Proffessor Datuk Dr. Adeeba, Presidin Malaysian AIDS Foundation sebagai pemberitahuan bahawa bukan semua Melayu bodoh .....

Wallahualam.


Maideen~Indah nama mu Adeeba. Ada persamaan....

Quote dubuk 18-8-2020 09:38 PM
apasal nama dia program kakak kondom.. ? ada orang terus stim oh..
Quote Meiizu 18-8-2020 09:55 PM
Orix replied at 18-8-2020 07:38 PM
ada title prof n dr pun bodoh lagi. org bercakap dalam konteks kepentingan kondom tu dalam mencegah  ...


Aku setuju kita war war kan kempen penggunaan kondom...tapi mende ni jadi isu bila ada istilah kakak adik kondom tu..cer buat dlm bentuk kartun mcm penerangan pasal covid tu..
Emm lagi....setad setazah ahli akademik smua pasal rasullullah nabi agama smua melarang tapi..zmn dah berubah kita patut terangkan jugak pasal kondom ni.sampai bila nak sorok
Quote doubleA 18-8-2020 10:00 PM
Sex education and practice safe sex is very important untuk elak penyakit kelamin dll. Tapi cara penyampaian yg free hair tu ya ampunnn annoying sungguh, dengan memek muka dan suara nyaring. Mungkin boleh perbaiki dari segi penyampaian. Bukan semua orang expert macam korang so sex education ni bagus juga
Quote zacks 18-8-2020 10:13 PM
n00b sia Kakak Adik kondom dan juga prof, doktor tu.

Tak perlu spend duit beli kondom apabila mengesek.

Pancut LUAR
Pancut DALAM tapi di lubang tempat minum air
Pancut DALAM tapi di luar waktu subur

Benda simple macam ni pun nak kena ajaq?

Adeh.
Quote batusembilan 18-8-2020 10:22 PM
tujuan penggunaan condom ialah nk elakkan tersebar hiv atau aids.

nmpk bijak tp sbnrnya bodoh.

nk elakkan hiv atau aids.........jgn lakukan sex di luar nikah.

selesai.
Quote caprut 18-8-2020 10:26 PM
Orix replied at 18-8-2020 07:38 PM
ada title prof n dr pun bodoh lagi. org bercakap dalam konteks kepentingan kondom tu dalam mencegah  ...

Ko ingt smua doc ni pndai ke? Pakar pon ada bodoh. Knowledge mmg tggi execution bodoh.
Quote caprut 18-8-2020 10:27 PM
Orix replied at 18-8-2020 07:38 PM
ada title prof n dr pun bodoh lagi. org bercakap dalam konteks kepentingan kondom tu dalam mencegah  ...

Mmg ad aje doc x pndai. Dan tak semestinya ada title doc pakar tu bijak. FMS klinik aku mcm bodoh je decision.
Quote caprut 18-8-2020 10:28 PM
mbhcsf replied at 18-8-2020 07:54 PM
pada saya - apa yg lacking selackingnya ialah

fahami makna insan

Ko ni str8 to the point bole?? Annoying gilw ko ni
Quote Lunalovegood 18-8-2020 10:41 PM
MontanaHannah replied at 18-8-2020 07:08 PM
susah nak cari perempuan baik dizaman sekarang.

Ada je cuma tak lawa mcm Tu la org xtau
Quote Nenasketum 18-8-2020 10:42 PM
Ni macam kat skolah lah dedulu. Bila umur 12 tahun ada orang dari Kementerian bagi awareness pasal sanitary pads. Cenggitu lah lebih kurang.
Quote Normabaru 18-8-2020 10:50 PM
For me patutnya diguna org non muslim.. Bkn muslim.. Dh kawen kenapa perlu sgt condom, right?  Mostly skrg masalah zina yg jadi isu besar dan byk guna condom.. Yg dh kawen kisah apa. Plg2 beranak lg 9bln ye dak..

So on that angle.. Mmg patut dikecam pon.. Luar negara ade x panggil sister condom? Sbb dorg xpyh nk encourage zina da.. Sini je.. Yes no?

Lihat semua komen(274)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-5-2022 08:27 AM GMT+8 , Processed in 0.085580 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top