CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Gosip Socmed Lihat artikel

Pendapatan Haram? PU Azman Jelas Karya Bermanfaat Di YouTube Boleh Dianggap Jihad

15-8-2020 11:31 AM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 2278| Komen: 6|Original author: Oleh: LilRose

Description: Ramai yang tidak puas hati dengan kenyataan pendakwah kontroversi Ustaz Abu Syafiq yang menyifatkan pendapatan Youtuber kebanyakannya haram.
Ramai yang tidak puas hati dengan kenyataan pendakwah kontroversi Ustaz Abu Syafiq yang menyifatkan pendapatan Youtuber kebanyakannya haram.



Kredit foto: IG

Pencetus Ummah Pencetus Ummah Azman Syah Alias (PU Azman) sebaliknya menyatakan pendapat berbeza, malah menyifatkan karya bermanfaat di laman berkenaan boleh dianggap sebagai jihad.

"Dakwah melalui media sosial yang salah satunya YouTube boleh dianggap sebagai satu jihad.

"Medium ini tidak bersalah. Yang perlu diperbaiki adalah content, bukan hapuskan kerjaya di YouTube," jelasnya.


Kredit foto: IG


PU Azman juga menegaskan bahawa Islam memberi motivasi kepada Youtuber menghasilkan karya bermanfaat untuk agama dan masyarakat.

Betullah kata Cik Man, isi penyampaian yang bermasalah dan perlu diperbaiki sebenarnya. - CARI
6

Bagus
3

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (14 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote siputpepel 15-8-2020 11:37 AM
yang haram bila buat content menfitnah orang pastu viral ramai2 pastu satu mesia ikut mengikut memfitnah last2 youtube bayar. so duit tu haram ke halal? sama lah juga kerja makan gaji tapi curik tulang, last2 gaji tetap dibayar, berkat tak berkat gaji yang diterima tu?

betul cakap pu azman. youtube tak salah yang salah content creator. ada stgh content creator buat content yang boleh naikkan view je tanpa fikir content tu bagi mudarat atau manfaat
Quote Knowlee 15-8-2020 01:12 PM
Kita ni Allah bagi akal untuk fikir mana baik, mana buruk. Kalau kita guna YouTube tu untuk benda yg bermanfaat, apa yg salahnya. Berdakwah kena ikut zaman juga. Zaman sekarang ada social media, gunakan itu sebaiknya. Dan penonton pulak gunalah akal untuk pilih nak tengok apa yg bagus. Yg bermanfaat, tambah ilmu, yg bantu kita betulkan diri kita, itu la yg patut ditonton.
Quote RatuDunia94 15-8-2020 05:37 PM
siputpepel: yang haram bila buat content menfitnah orang pastu viral ramai2 pastu satu mesia ikut mengikut memfitnah last2 youtube bayar. so duit tu haram ke hala ...


Its just a TOOL.. sama mcm pisau lah.. fungsi utk memotong. Tp jd salah bila guna utk membunuh..
Quote Nenasketum 15-8-2020 05:54 PM
Mangkuk yang baru balik dari Jordon lar, Egypt lar & baru nak kenal donya pastu pilih jalan glamer jadi PU lar, ni ingat apa diorang cakap macam fatwa plak. Padahal awok duk ber show off kat ig sebab nak laku kan bisness ziarah awok. Tak respek langsung kat depa ni.
Quote adm7 15-8-2020 05:56 PM
Betul.
Thread yang satu lg tu semua duk kecam abu syafiq.bukan nak tgk apa yg cuba disampaikan.
Quote husna_amal 17-8-2020 09:31 AM
Sekarang ramai yang kemaruk nak jadi youtuber. Nak dapat sub dan viewers tinggi sanggup buat content yang tak berapa baik.

Lihat semua komen(6)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 06:33 AM GMT+8 , Processed in 0.069941 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top