CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Filem & Drama Lihat artikel

Upin Ipin Promosi 'Goyang Dangdut', Tak Takut Golongan Pedophilia Ke?

6-8-2020 11:14 AM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 8554| Komen: 43|Original author: Oleh: LilRose

Description: "Saya tak faham kenapa mempromosi budaya gelek dan dangdut kepada kanak-kanak."
"Saya tak faham kenapa mempromosi budaya gelek dan dangdut kepada kanak-kanak."


Kredit foto: YouTube

Pakar motivasi Akhi Fairuz Al-Jengkawi mempersoalkan tindakan syarikat animasi tempatan Les' Copaque Sdn Bhd melancarkan muzik video Goyang Upin & Ipin biarpun ia meraih jutaan tontonan di YouTube.


Kredit foto: Twitter

Beliau berkata begitu kerana bimbang ia menjadi ikutan dan pengaruh negatif buat generasi muda, khususnya kanak-kanak.

Kekesalannya itu diluahkan menerusi ciapan di Twitter yang menyifatkan banyak lagi tarian budaya yang lebih sopan boleh ditonjolkan.




Kredit foto: Twitter

Memang pada mata orang normal, kanak-kanak tidak kelihatan seksi. Namun, lain pula dengan golongan yang memiliki kecenderungan seks kepada kanak-kanak (pedophilia). - CARI
3

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
2

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (9 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Kurex 6-8-2020 11:34 AM
Serba tak kena kan?
Btw, lagi bangga la indon
Quote Artemesiaa 6-8-2020 11:39 AM
Mungkin sebab siri ini dapat sambutan hangat dinegara seberang jadi ianya diadakan untuk peminat disana yang rata2 minat music macam tu.
Quote MadameOnion 6-8-2020 11:48 AM
entah apa apa lagunya
Quote RatuDunia94 6-8-2020 11:59 AM
Bukan ke IBU BAPA yang bertanggunjawab utk FILTER kandungan apa yg anak2 tgok??

Dah ko yg suakan tepon kat anak2 sejak baby lg sbb nk bg dorang leka x menangis.. kononnya x nak anak kacau tepon ko yg sibuk membawang kat laman sosial. So ada hati nk salahkan penerbit2 animasi. Bukan nya ko xde pilihan utk HALANG ANAK MENONTON sesuatu kandungan di internet.

Benda ni sama je mcm ko dapat sakit diabetis instead ko kurangkan pengambilan gula tp ko salahkan penjual2 gula kat kedai2.

*Duhhhhhh
Quote barfi 6-8-2020 12:16 PM
Tak perlu upin ipin.
Kanak2 skg dah ramai berjoget di aplikasi tiktok. Siap berseluar pendek lagi ada yg bersinglet je. Memang betul2 mengundang pedo. Mak pak plak siap kata cool.. bodoh
Quote apedehal 6-8-2020 12:26 PM
barfi: Tak perlu upin ipin.Kanak2 skg dah ramai berjoget di aplikasi tiktok. Siap berseluar pendek lagi ada yg bersinglet je. Memang betul2 mengundang pedo.  ...



Rengsa betul tgk budak2 skang bertiktok mmg wajib pakai crop top tunjuk perut tu ka..rasa nk cili2 je pusat tu
Quote husna_amal 6-8-2020 12:34 PM
Kat sini Ibu bapa yang kena lebih bijak menghalang anak2  daripada dieksploitasi pedofilia ni. Sesetengah ibabapa ni suka sangat share kandungan yang tak sepatutnya kt sosmed. Mungkin kehidupan yang lebih privasi lebih baik daripada terbuka jadi tatapan orang ramai.
Quote husna_amal 6-8-2020 12:36 PM
Kat sini ibu bapa kena lebih bijak untuk hindari anak2 dari dieksploitasi golongan pedo ni.
Quote abcdotcom 6-8-2020 12:38 PM
Ok buang tv,buang tpon buang Cari duduk atas pokok mkn ular Sawa la .....
Quote ell768 6-8-2020 12:47 PM
alahai...itu pun jd isu ke? yg ko bg anak ko gelek kt tiktok dah kenapa?lepas tu katun tu jgk yg disalahkan..
Quote cHimo 6-8-2020 01:05 PM
Animasi menari pun nak kaitkan dengan bocah tiktok... Artis negara sendiri duk tayang anak pakai seksi2 tak nak marah dorang ke? Yang rakam anak gelek tu sapa? Uping Iping ke? Tak payah nak salahkan animasi laaa...
Quote Skuau 6-8-2020 01:06 PM
apabila mereka sanggup melihat upin & ipin 'DIDANGDUTKAN'.
Quote JibboTheCat 6-8-2020 01:09 PM
first time saya dengar lagu ni pun saya dah rasa tak sesuai utk kanak2. kan elok kalau buat lagu yg ada nilai2 murni
Quote darkness 6-8-2020 01:11 PM
Silap besar lescopaque ni selitkan goyang dangdut. Sy setuju ja pendapat orang ni..apa pasal goyang dangdut yg diketengahkan?? Banyak lagi tarian lain yg lebih sopan. Satu je nak cakap, jangan sebab nak viewer besar, ko lupa tujuan asal mendidik anak2 melalui program media sosial. Kalau masih ada goyang dangdut ni sy mmg boikot lescopaque. Tongong betul
Quote cyber_mania 6-8-2020 01:12 PM
Nak buat mcm mana zaman sekarang ni. Serba tak kena. Ada ibubapa control screen time anak masing2. Ada ibubapa xcontrol n tak pantau penggunaan internet anak sendiri.

Yg jadi masalah nnt, bila terjadi keadaan budak2 yg ibubapa dah control penggunaan gadgets belajar benda2 yg ntahapahapa dpd budak2 yg ibubapa mereka xcontrol.
Mencabar sungguh.
Quote talapia 6-8-2020 01:18 PM
aku dah beralih dari Upin Ipin ke Omar dan Hana.
Jauh beza ye percakapan.. adab yang ditunjuk dalam Omar Hana lagi sedap di mata n telinga aku.

Tengok Upin Ipin.. anak aku dok ikut "bertuah punye budak!" skrip kebiasaan Kak Ros.
Tengok Omar Hana.. anak aku ikut "alhamdulillah.." skrip kebiasaan Omar dan Hana

Betul.. dalam Upin Ipin banyak je teladan dia tunjuk.. tapi paparan tu lebih kepada kehidupan normal kanak2 biasa, Whereas Omar Hana.. more islamic. itu je..
Quote pasa 6-8-2020 01:19 PM
ala siti kasim tu berjoget dengan thomy thomas relax je.

upin ipin tu kartun pun blh bangkit napsu mmg something wrong la penceramah ni.

dia byk tgk kartun hentai barangkali.
Quote damsel_fiji 6-8-2020 01:21 PM
sopan tu subjektif bang oi..ko x ingat ke budak2 melayu menari zapin kat arab sana kena jerkah dgn arab sebab x sopan katanya..what say u al jengkawi??
Quote meow_tompok 6-8-2020 01:22 PM
darkness replied at 6-8-2020 01:11 PM
Silap besar lescopaque ni selitkan goyang dangdut. Sy setuju ja pendapat orang ni..apa pasal goyang  ...

jom boikot... upin ipin so boring... dangdut ewwwww

Lihat semua komen(43)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 07:00 AM GMT+8 , Processed in 0.090914 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top