CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Gosip Socmed Lihat artikel

Nisha Ayub Patut Nasihat Sajat, Bukan Menteri - Sharulezad Tegur Diksriminasi LGBT

12-7-2020 08:36 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 16130| Komen: 85|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: "Bukan menteri yang patut Nisha nasihatkan, tapi nasihatkanlah Sajat supaya berhati-hati."


"Bukan menteri yang patut Nisha nasihatkan, tapi nasihatkanlah Sajat supaya berhati-hati."

Rentetan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Dr Zulkifli Mohamad yang memberi lesen penuh kepada pihak berkuasa bagi mengambil tindakan terhadap transgender berisiko mendapat perhatian aktivis transgender, Nisha Ayub yang berpendapat ianya hanya mendiksriminasi lagi golongan itu.

Luahan itu menerima pendapat yang pelbagai, antaranya daripada pengarah drama, Shahrulezad yang berpandangan persekitaran tidak selamat yang dimaksudkan oleh Nisha itu sendiri berpunca dari golongan transgender juga. 

Jadi, adalah tidak adil menyatakan mereka dianaktirikan, tetapi dalam masa sama golongan mereka sendiri yang suka memprovokasi. 



Kredit foto :IG

Bagi Ezad, golongan pondan seperti Sajat dan Safiey lah yang menyebabkan rasa tidak selesa majoriti rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu yang masih berpegang pada nilai-nilai agama.


Kredit foto : IG

Malah, situasi sebenarnya adalah ramai yang tidak kisah dengan golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) selagi mereka tidak beraksi keterlaluan.

"Jangan kan pondan, tapi kalau perempuan betul sekali pun pasti akan dikecam dan menimbulkan aksi tidak selesa kalau beraksi berbikini terliuk lintuk di media sosial."


Kredit foto : IG

Menurut Ezad lagi, Nisha sepatutnya menegur Sajat kerana aksinya yang menimbulkan perbalahan dan bukannya meminta perhatian Menteri seolah-olah mereka pula yang ditindas.

"Jadilah pondan yang dihormati masyarakat. Bila dah jadi macam ni, jangan nak salahkan majoriti yang mula benci dengan apa yang dah terjadi. Kebencian ini berpunca daripada diri anda sendiri. Bukannya dari kami."

Teguran Ezad itu disokong pengikutnya dan juga aktres, Rita Rudaini.


Kredit foto : IG

Jadi, sebelum menunding jari ke arah pihak berkuasa, rasanya Nisha perlu menasihati kaum sendiri agar tidak lagi cuba menguji sensitiviti majoriti masyarakat Malaysia. - CARI
3

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (8 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • natrahn

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sukacactus 12-7-2020 08:44 AM
Seperti kata pondan Kak Vivieana "Pondan2 kena sedar diri. Korang golongan minoriti. Kenapa nak melawan sangat? Bila kena kecam, korang marah. Berhenti la merendah2kan martabat kaum pondan"
Ha gitchuuuww!
Quote Kurex 12-7-2020 08:47 AM
Set2 liberal urban aktivis ni kemang berkerak la muka dorang
Quote Kurex 12-7-2020 08:50 AM
Btw, nak off topik cuma berkaitan dgn pondan drag..

Pondan drag atau trans ni memang jenis nak orang ikut cakap dorang je.. lancau la korang
Quote KIM.K 12-7-2020 09:11 AM
Iols baca tak semua gay pernah mengunyit. Ada gay tak suka. Kenyataan ni tak tuju pada sesiapa
Sori kalau iols gender profiling ezat ni aritu. Nama pon ruangan gosip so izinkan
Quote putericahaya999 12-7-2020 09:27 AM
Suka kak rita sound
Quote miss_perfect 12-7-2020 09:36 AM
Rasa macam nak setuju jugak. Generally orang benci LGBT ni bukan sebab LGBT sangat tapi sebab orang tu annoying. Sejak dulu lagi kita ada mak andam lelaki...orang2 macam arwah mama juwie, dee semua tu.. watak lembut cam sam 2+1 dulu macam diterima publik je. Memang tak dinafikan ada je mulut yang mengata tapi kutuk2 gitu je la. Masyarakat malaysia ni umumnya terima je tapi jangan la dicabar. Kalau kau buat benda2 yang over memang selayaknya la kena kecam.
Quote nazzse 12-7-2020 09:40 AM
sukacactus replied at 12-7-2020 12:44 AM
Seperti kata pondan Kak Vivieana "Pondan2 kena sedar diri. Korang golongan minoriti. Kenapa nak mela ...

Sejak bila wujud kaum baru ni?? Ada dalam borang rasmi tak..boleh try isi nanti..haha
Quote djzara81 12-7-2020 09:48 AM
Betul3x. Aku tak kesah puak lgbtq punya life but aku menentang bila depa start melanggar hak org lain & insensitive with the surroundings. Cth mcm ladies toilet. Pnh sekali aku pi toilet shopping mall nk betulkan tudung. Alih2 masuk 2 maknyah nk touch up muka. I was like wtf?! Nk sound kang takut kene maki plak, tau2 lah mulut nyah kan.
Quote sarah82 12-7-2020 09:51 AM
Kurex replied at 12-7-2020 08:47 AM
Set2 liberal urban aktivis ni kemang berkerak la muka dorang

Nisha tu x salah aku transgender.. Tu sentap tu
Quote sukacactus 12-7-2020 09:53 AM
nazzse replied at 12-7-2020 09:40 AM
Sejak bila wujud kaum baru ni?? Ada dalam borang rasmi tak..boleh try isi nanti..haha

Hahaha...apa nak jadi laaa kan
Quote mrssultan 12-7-2020 10:04 AM
Tangan sajat dalam gambar tue nampak sangat lelakinya.
Quote adila39 12-7-2020 10:31 AM
yes exactly.. kubur memasing tapi jgnla over sgt
Quote Potato_kering 12-7-2020 10:37 AM
True that.
Quote Potato_kering 12-7-2020 10:39 AM
sarah82 replied at 12-7-2020 09:51 AM
Nisha tu x salah aku transgender.. Tu sentap tu

Bukan tak salah. Mmg transgender.
Quote sarah82 12-7-2020 10:41 AM
Potato_kering replied at 12-7-2020 10:39 AM
Bukan tak salah. Mmg transgender.

Sabit muka keras dan back up sajad sangat
Quote barfi 12-7-2020 11:13 AM
Walau iols tak minat bam ijat ni tapi 100% dia cakap betol..
Quote Xim 12-7-2020 11:18 AM
djzara81: Betul3x. Aku tak kesah puak lgbtq punya life but aku menentang bila depa start melanggar hak org lain & insensitive with the surroundings. Cth mcm l ...
nk tegur pn bahaya chuolls...japgi dia seligi mau tcampak plak...tenaga lelaki fhm2 la....
Quote honeybee1802 12-7-2020 11:19 AM
djzara81 replied at 12-7-2020 09:48 AM
Betul3x. Aku tak kesah puak lgbtq punya life but aku menentang bila depa start melanggar hak org lai ...

They all nak kita respek derang..derang sendiri takde secebis respek utk kita n bongkak...takde aku jumpa nyah yg zuhud kecuali yg tobat...seme kalo kita tertgk dia dgn pelik siap la mulutnya tu...
Kali ni aku setuju dgn ritrud...org pompuan tak perlu 24/7 nak tjkkan dia pompuan ..pondan ja so desperate gitu
Quote HappyGumbira 12-7-2020 11:47 AM
sarah82 replied at 12-7-2020 09:51 AM
Nisha tu x salah aku transgender.. Tu sentap tu

hehhe mmg bhalkum pun

Lihat semua komen(85)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 06:12 AM GMT+8 , Processed in 0.080108 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top