CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

'Jom Berhenti Kejap Dari Beli Barang Online, Kesian Kurier Tak Menang Tangan'

16-5-2020 11:16 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 18210| Komen: 114

Description: Jika sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) orang ramai sering membeli-belah secara dalam talian, apatah lagi dalam musim begini terutama menjelang Aidilfitri.
Jika sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) orang ramai sering membeli-belah secara dalam talian, apatah lagi dalam musim begini terutama menjelang Aidilfitri.

Jika ditinjau ruangan media sosial, ramai juga warga maya berkeluh kesah mendakwa barangan mereka tidak kunjung tiba walaupun sudah lama melepasi tarikh sepatutnya ia dihantar pihak kurier.


Siapa yang bersalah, pengurusan khidmat kurier atau platform membeli-belah dalam talian?

Dalam satu ciapan di Twitter, ada beberapa pengguna menyarankan agar orang ramai berhenti seketika daripada membeli-belah bagi memberi ruang untuk pihak kurier bernafas.




Bagi peluang mereka clear stok yang menimbun dulu, katanya.

Bagaimanapun, ciapan itu mengundang pelbagai respons warganet. Kebanyakannya tidak bersetuju selain menegaskan bahawa lebih banyak pembelian dilakukan, lebih banyak penghantaran diperlukan, sekali gus keuntungan diperoleh pihak kurier juga akan berlipat ganda.




Menerusi ruangan komen, seorang pengguna mendakwa bekerja dengan syarikat kurier J&T Express berkata, pihak atasan sudah menambah pekerja sambilan, namun mereka tetap tidak menang tangan menguruskan kiriman yang menimbun.


Kredit foto: Twitter

Jadi, salah siapa? - CARI
1

Bagus
1

Marah
2

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (8 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ctcheery 16-5-2020 11:26 AM
Xmungkin nak stop pembeli, ..melainkan kena stop courier service. Seller plak teruskan business mcm biasa tapi Cara COD.
Quote sarah82 16-5-2020 11:50 AM
J&T siap ambik part time ok.jadi rezeki tu bukan setakat pihak courier tapi juga org biasa.
Quote nazzse 16-5-2020 11:55 AM
Jnt mcm hanat kali ni. Courier lain ok je sampai jgk barang even lambat, ada yg 2 3 hari dah sampai. Dah tahu barang banyak stop la service kat shopee tu ni tak on jgk. Dengan CS macam haram, langsung tak angkat call
Quote mzzenma 16-5-2020 11:56 AM
mzz memang dah stop. Dalam cart penuh barang tapi lepas raya baru nak check out for my own peace of mind. Kena sabar jap.
Quote Daftpunk_shine 16-5-2020 12:06 PM
Jangan la stop lagi...aku nak hbiskan jualan aku kt shopee ni. Tapi masa pkp 1-3 mmg ramai gila beli online. Pkp 4 dah mcm slow sikit.TAp ni nak dekat raya kot mcm2 la oder. Tempeyek, karipap mini, balang kuih semua oder online
Quote Knowlee 16-5-2020 12:10 PM
I order carpet, dah 9 hari seller post tapi belum sampai. Sabar je la menunggu. Nanti sampai la jgk tu, cumanya takut sampai masa I kat office.
Quote donashikun 16-5-2020 12:15 PM
Jnt ni prob. Ada kwn p sendri amik brg kt jnt. Aku order brg mggu lepas dh dpt dh. Tp bkn jnt la.
Quote Covid19 16-5-2020 12:20 PM
Barang order dari China lagi cepat sampai dari barang order dari Kedah waktu pkp ni..
Quote little_sis 16-5-2020 12:20 PM
meja aku x sampai lg..
Quote KIM.K 16-5-2020 12:48 PM
Time festive ni memang seller keje makan makian. Lagi2 ikat kontrak dengan kurier xcukup coverage peram parcel berminggu. Orang nak pakai raya kut

Biasa aku amik kesempatan ni buat promo mur2 pos seminggu lepas raya. Masa tu kerja kurier dah banyak yg clear, kurang risiko barang rosak, cepat gak sampai





Quote Daftpunk_shine 16-5-2020 12:56 PM
Jnt ni suka peram barang. Kalau aku oder brg yg mahal sket, aku amek sendiri je. Nk tggu lama2 kang takut berlubang parcel aku dia tebuk, brg pun lesap..
Quote Kuasaberganda 16-5-2020 01:07 PM
jnt punya big boss kena hired ramai staff for delivery goods lah. not a customer to stop shopping. problem camni pi hingaq kat jnt punya headoffice, bukan customer. kalo customer guna posmalaysia ja baru ada akai. lain lain delivery business boleh bungkus. jnt bukan malay punya company pon. nnt posmalaysia kaya jgn
racist lak ckp melayu itu ini.
Quote Kuasaberganda 16-5-2020 01:10 PM
nazzse: Jnt mcm hanat kali ni. Courier lain ok je sampai jgk barang even lambat, ada yg 2 3 hari dah sampai. Dah tahu barang banyak stop la service kat shopee ...

aku pon kena. beli fridge masa pkp. punya la lama tgu. dah la fridge rosak.mmg hanat jnt. kalo takmampu nak hantar or brg dah penuh sgt stop je la service kat shopee. aku xsupport dah jnt ni even murah aku rela posmalaysia.
jnt hanatt
Quote che-cikL 16-5-2020 01:15 PM
semalam duk tunggu lah van poslaju sebab tulis kat notification Out to delivery pukul 10.00 pagi.

Tunggu punya tunggu, sikit lagi nak pukul 4 ptg, ada kereta Wira duk hon hon depan rumah. Sekali rupanya barang sampai.  Yang hantarnya dua org pompuan, depa kerja part time kut.  sorang tukang drive, sorang tukang ambik barang kat bonet.

Quote Kurex 16-5-2020 01:19 PM
Walaupun Kuchai Lama dekat dgn Bangsar.. Aku akan terus menunggu walaupun aku memerlukan.... Aku rasa nak ambik sendiri je
Quote Kurex 16-5-2020 01:21 PM
Kita tanya @Sarah82.. apa maksud ni? Dia selalu beli barang tok dia dekat shopee, mesti dia tau..
Quote bluebutter 16-5-2020 01:53 PM
Sempena hari guru ni. Baru je dpt barang online dari IKEA. Lega. Katei double decker Tuffing. Jenuh gak nak pasang siap.
Quote matchstick 16-5-2020 02:29 PM
Barang besar pun diorg post pakai jnt..
Aku mmg X percaya la jnt utk barang2 yg penting/ Mahal/mudah rosak. Sanggup aku beli kt seller lain kalau seller X offer option lain utk courier service..wpun dpt free shipping guna jnt jgn la kedekut sgt weh bila nk beli barang penting.
Minggu lps aku beli iron board Philips kt Lazada sbb kt Lazada byk option delivery. Bayar rm30 utk delivery cost saje, seller pakai city link. puas hati barang sampai cepat n selamat. Kalau kt shopee option yg biasa poslaju, jnt n DHL. DHL ok tp xramai seller pakai
Quote matchstick 16-5-2020 02:37 PM
Kurex replied at 16-5-2020 01:21 PM
Kita tanya @Sarah82.. apa maksud ni? Dia selalu beli barang tok dia dekat shopee, mesti dia tau..

DHL mmg mcm tu tracking update dia kurex..tp jgn risau. 2-3 hari lg smpi la barang tu. Aku pun mula2 heran domestic sorting pebenda sampai 2-3 kali. Tup2 esok dpt SMS bgtau parcel will be delivered today, siap bagi no fon despatch yg nk deliver tu in case kita nk arrange delivery hari lain. Tp lately DHL area Serdang ni dh xdpt SMS tu. Tup2 despatch dh sampai.

Lihat semua komen(114)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 10:14 PM GMT+8 , Processed in 0.085848 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top