CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Gosip Socmed Lihat artikel

Bertahun Niat Khatam Quran Tak Tercapai, PKP Berjaya Merubah Nora Danish

15-5-2020 10:03 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 14808| Komen: 144|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: "Hari ini adalah hari paling bermakna buat Nora. Nora berjaya khatam Quran di bulan Ramadan ini."


"Hari ini adalah hari paling bermakna buat Nora. Nora berjaya khatam Quran di bulan Ramadan ini."


Aktres, Nora Danish berkongsi kejayaannya khatam al-Quran pada sembilan malam terakhir Ramadan ini. Mengakui hal sebegini tidak semudah yang disangka kerana bergelut dengan jadual kerjaya seni yang agak padat sebelum ini, namun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) merubah segala-galanya.


"Nampak mudah Khatam ni bagi sesetengah orang, tetapi tidak bagi Nora.
Dengan jadual Nora yang padat, niat nak Khatam bertahun-tahun tersekat."


Foto : IG

Sambung Nora lagi, pandemik Covid-19 ini menggerakkan hatinya untuk mengajar anaknya, Rayqal menggunakan al-Quran Digital pen. Dari situ, dia pula yang tertarik untuk mengaji. Apatah lagi tatkala melihat rakan artis, Elizad yang turut khatam al-Quran dalam PKP ini.

"Pada mulanya, satu muka surat nak habiskan rasa susahnya. Lama-lama 5 muka surat, jadi 10, jadi 20, jadi 30 dan seterusnya sampai mencecah 150 muka surat satu hari. Sampai rasa tak sabar nak bangun tido dan start mengaji. MasyaAllah."


Foto : IG

Berita ini turut menyentuh hati rakan-rakan artis seperti Umie Aida, Lisa Surihani, Shery Ibrahim, Diana Danielle, Liyana Jasmay, Tiq Zaqyah, Elfira Loy malahan Elizad sendiri.


Foto: IG


Nora turut berterima kasih kepada semua pengikutnya yang sentiasa memberi semangat sepanjang perjalanan khatam al-Quran ini serta ahli keluarganya yang tidak putus-putus bersamanya.

"Ada hikmah MCO ini Bagi saya. Boleh focus 110 percent. Kalau tidak ada je dugaan. Next, terjemahan."


Foto: IG

Berita baik haruslah dikongsi bersama untuk dijadikan ikutan kepada orang lain. Tahniah Nora Danish!- CARI
4

Bagus
1

Marah
2

Terkejut
1

Sedih
2

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (11 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote aemon 15-5-2020 10:17 AM
Hikmah job terkandas masa pkp
Quote Mleeen82 15-5-2020 10:20 AM
Alhamdulillah...…..
Bagus Nora ni...
Quote Tinot7 15-5-2020 10:25 AM
Alhamdulillah
Quote EvieWanKenobi 15-5-2020 10:28 AM
sebaik2nya biar Allah je yang tau..
Quote epal21 15-5-2020 10:43 AM
Alhamdulillah. Semoga istiqamah.
Quote helicornia 15-5-2020 10:47 AM
bagusnye dia sedekahkan pahala kepada arwah ayah. iols tringat awah ayah lagi 2 juzuk nak khatam ni
Quote slyfynx 15-5-2020 10:48 AM
Oh, shut up vivy.
Sibuk je
Quote husna_amal 15-5-2020 11:05 AM
Alhamdulillah...ND manfaatkan sebaiknya masa PKP dgn khatam Al-Quran.
Quote MisXoXo 15-5-2020 11:32 AM
Alhamdulillah..inspirasi buat semua utk sama2 khatam.elizad asalnya share tips yg i pun ikut sama tau.hp letak luar..konpem blh baca dgn kusyuk.satu method yg baik utk kusyuk dn jd cth buat kwn2 lain.i pn ambil cth dr nd ni..utk kejar khatam dn doa sungguh2..doakan eh..i lg 1p juzuk ja..tgh abc dn xsabar sgt2..dulu i liat nk ngaji..skrg..xsbr2 nk ngaji.mhikmah pkp ni.semoga semua juga sama istiqamah ya.
Quote Kaktusmati 15-5-2020 11:55 AM
tahniah nowa. so inspiring!!

tapi kurangkan la bab tiktok tu.. cringe gila aku tengok
Quote che-cikL 15-5-2020 12:08 PM
Alhamdulillah... Bagus kongsi ni, jadi inspirasi. Saya tak follow Nora, jadi tak tahu kalau tak baca pasal ni kat Cari ni.

Saya pun sama terinspirasi drp Elizad, walaupun iols tarik diri jadi peminat Sinar selepas seminggu dia jadi DJ situ huhuhu.

Betul yg Nora cakap tu, drp satu muka jadi dua muka, membawa ke empat muka dan seterusnya ... Dan tak sabar nak bangun tidur utk mengaji tu pun betul juga. Ada rasa2 malas tu, kita akan rasa nak denda diri sendiri baca extra pages.
Sama juga iltizam utk fahami melalui terjemahan pula. Basically, yg Nora speak up tu mmg setuju sepenuhnya.

Nowa dapat 5 bintang, eh, ke 5 ha huhuhu entahlah...




Quote idril 15-5-2020 12:37 PM
EvieWanKenobi replied at 15-5-2020 10:28 AM
sebaik2nya biar Allah je yang tau..

x salah dia nak kongsi. cerita mcm ni jadi inspirasi org lain nak khatam Al Quran juga.
Quote bungarose 15-5-2020 12:46 PM
Betul......jangan tinggal AlQuran
Sekurang kurangnyer rumah kita ader bacaan alQuran setiap hari
Quote mawarputih2612 15-5-2020 12:50 PM
bestnyaa
aku pun sebak
lg2 dia hadiahkan utk arwah ayah dia
Quote Lailerthee 15-5-2020 12:51 PM
Nora yg sibuk bertik tok pon boleh khatam, kita ni yg xbertik tok ni? Huhuhuhu
Quote MatDeghem 15-5-2020 01:10 PM
Nak dengar nowa baca Quran....

Semalam dgr Hajjah baca Quran Kat ape program tah. Baca laju macam cara dia bercakap....ustad kata kalo boleh baca perlahankan sikit.  




Quote OsHiN_hOnEy 15-5-2020 01:20 PM
MatDeghem replied at 15-5-2020 01:10 PM
Nak dengar nowa baca Quran....

Semalam dgr Hajjah baca Quran Kat ape program tah. Baca laju maca ...

sisi baik ND ni mmg ada
tapi you never take note
bertahun kot dia mengaji
bawa sekali suami dia
selalu jer dorg usrah
so takda lar pelik yg dia dah khatam
nanti lps PKP dia boleh duduk dgn ustaz
ustazah utk semak bacaan dia
ND tak perlukan jantan utk ajar dia atau anak dia mengaji bangmat

suka baca yg BK ada tegur ND
pasal aturan imam dan makmum
dlm diam, both are reaching out to each other
to be a better person and moms
they support each other

bless ramadan to you.

harap ND belajar utk bergaya tanpa perlu
mendada kesana mendada kesini
insyaAllah she can be a better muslimah
Quote irvene 15-5-2020 01:27 PM
masa aku mula2 bt IG, aku follow nora ni. lepas asyik keluar muka dia kt home aku berselpie je. terus unfollow until now!
Quote primarikey 15-5-2020 02:09 PM
Ape tujuan dia bselpie pakai telekung tu...

Lihat semua komen(144)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 05:10 AM GMT+8 , Processed in 0.080806 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top