CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Pemuda Terima Tawaran Biasiswa NASA Dakwa Kena Tipu

4-5-2020 10:56 AM| Diterbitkan: hussaini4675| Dilihat: 4235| Komen: 9|Original author: Oleh: Tukang Tulis

Description: Nama Muhammad Azhar Ali tiba-tiba meletup selepas dia berkongsi 'kejayaannya' menerima biasiswa Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Negara (NASA) Amerika Syarikat (AS) melalui Twitter pada 30 April.
Kredit foto: Twitter


Nama Muhammad Azhar Ali tiba-tiba meletup selepas dia berkongsi 'kejayaannya' menerima biasiswa Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Negara (NASA) Amerika Syarikat (AS) melalui Twitter pada 30 April. 

Siapa yang tidak bangga apabila seorang pemuda dari Malaysia berjaya dalam cabaran mereka sut angkasa lepas untuk Misi Artemis ke Marikh.



Namun, seperti dilaporkan portal Edisi9, kegembiraan rakyat Malaysia berakhir apabila Muhammad Azhar menjelaskan e-mel yang diterima mengenai tawaran biasiswa NASA adalah palsu.


Sebelum itu, ada pihak mempertikaikan tawaran tersebut setelah mereka tidak menemukan sebarang maklumat tentang Muhammad Azhar dalam laman sesawang NASA.

Bagi mempertahankan dirinya, pemuda berusia 20 tahun itu mendakwa dia memang benar-benar menyertai cabaran Misi Artemis pada 20 Mac.

Dua minggu kemudian, dia berkongsi kegembiraan dengan rakan-rakannya melalui Twitter dan mengumumkan 'keputusan cemerlang' yang diterima melayakkannya menduduki tempat satu peratus tertinggi dalam kalangan lebih tiga juta peserta. 

“Dua perkara berlaku selepas itu, ramai yang mengucapkan tahniah kepada saya dan beberapa orang lagi menyemak kesahihan tawaran berkenaan.

“Terima kasih, anda semua adalah wira-wira saya. E-mel utama hanya mempunyai lampiran dan pautan ke portal untuk menghantar gambar saya,” jelasnya.

Selain itu, Muhammad Azhar mendapati e-mel yang kononnya dihantar oleh Universiti Nasional Singapura (NUS) kelihatan meragukan.



Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin merupakan antara pemimpin negara yang mengucapkan tahniah kepada Muhammad Azhar.

Setelah mengetahui apa yang sebenarnya berlaku, beliau menyifatkan perkara itu sebagai pengajaran kepada semua pihak untuk menyemak fakta sebelum berkongi maklumat dalam talian.



Teruk juga Muhammad Azhar dikecam oleh netizen berikutan tindakannya berkongsi maklumat yang tidak sahih.

Kredit foto: Twitter

Semak dulu kesahihan sesuatu maklumat sebelum ditularkan agar tidak mengelirukan semua orang. - CARI

Bagus

Marah
1

Terkejut

Sedih
3

Lawak

Bosan

Friends Rank (4 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Anne.W 4-5-2020 11:06 AM
A certain number of things?

Hahahahaaaaa.. Dik, henggeris u pon lintang pukang lagi mau masuk kategori 1%

Hakak mmg xcongrats awak sbb mcm pelik. US yang so called anti islam boleh pilih awak yg ada word 'Muhammad' terang2 kat nama plus siap ada masa lagi bertwit borak dgn awak as if awak kawan dah lama dgn geng NASA.memang tak laaaa nak caya{:yameteh

Lambeeeeeeet lagi
Quote RatuDunia94 4-5-2020 11:07 AM
Awal2 aritu iols dh smell fishy yach dgn berita ni.. satu Malaysia kena kencing dgn heshe.. hahaaa.. x boleh belah PM pon ucap tahniah. Siap.. masuk berita TV3.. ujung2 Wartawan kat malaysia ni semua x buat research utk pengesahan terus laporkan kt berita dgn hanya berpandukan sekicau hantaran tweeter. Mmg xde credibility.
Quote Ina8895 4-5-2020 11:22 AM
Kau ni budak pakatan hancing ke dik?
Quote KIM.K 4-5-2020 12:00 PM
Bakal scammer terhebat siap kambus kemas2 jangan sampai ke lokap
Nasa tu selalu kena hack. Diorg tau sapa buat cerita dongeng
Quote nazzse 4-5-2020 12:28 PM
RatuDunia94: Awal2 aritu iols dh smell fishy yach dgn berita ni.. satu Malaysia kena kencing dgn heshe.. hahaaa.. x boleh belah PM pon ucap tahniah. Siap.. masuk b ...


Iols tak kena kencing dgn budak ni pun ok, tak congrats pun..1% drp 3juta mcm possible giler kot, dari malaysia plak tu. Klu yg dah terbukti bijak pandai ada pencapaian tu ok lah
Quote LadyCarefree 4-5-2020 10:09 PM
RatuDunia94: Awal2 aritu iols dh smell fishy yach dgn berita ni.. satu Malaysia kena kencing dgn heshe.. hahaaa.. x boleh belah PM pon ucap tahniah. Siap.. masuk b ...


Tu pasal. Wartawan zaman sekarang mengarut je. Awal2 lagi iols tau dah dia menipu.
Quote unguaurora 5-5-2020 01:00 PM
Senyap je kes ni. Mgkn sbb bapak heols org berpengaruh, so kerajaan buat senyap sampai la rakyat malaysia lupa.
Quote Lailerthee 7-5-2020 02:29 PM
So kronologi nye mmg kne scam ke mcm mne?
Quote MarryPottet 7-5-2020 05:20 PM
...................
FB_IMG_1588610271564.jpg

Lihat semua komen(9)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 09:15 PM GMT+8 , Processed in 0.085457 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top