CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Dugaan Ramadan, Beto Kusyairy Terkilan Jadi Mangsa Sindiket Masa PKP

30-4-2020 10:02 AM| Diterbitkan: rikuren| Dilihat: 9411| Komen: 38|Original author: Oleh: rikuren

Description: "Dekat RM4k jugak tu. Ishh dugaan Ramadan."



"Dekat RM4k jugak tu. Ishh dugaan Ramadan."

Menerusi Twitternya, pelakon Beto Kusyairy memaklumkan beliau telah menjadi mangsa sindiket penipuan kad kredit. 

Menurut Beto, individu berkenaan menggunakan kad kreditnya untuk membuat transaksi sebanyak empat kali melibatkan nilai kerugian dianggarkan mencecah RM4,000.


Kredit foto: Twitter Beto Kusyairy

Menurut Beto lagi, pihak bank akan mengambil masa lebih kurang 30 hingga 45 hari untuk menyiasat mengenai perkara tersebut. Lama juga ya.



Kredit foto: Twitter Beto Kusyairy

Beto turut menasihati orang ramai supaya lebih berhati-hati tentang penggunaan kad kredit selepas ini terutamanya ketika melakukan transaksi secara dalam talian.

Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen turut berkongsi pengalaman mereka selain turut meminta Beto supaya banyakkan bersabar. Dugaan Ramadan.




Kredit foto: Twitter Beto Kusyairy

Kad kredit, sejenis kaedah pembayaran yang sepatutnya adalah lebih selamat dari membawa wang yang banyak. Namun, penipuan kad kredit semakin menggerunkan pada zaman teknologi ini. 

Oleh itu, cara mencegah dan langkah berjaga-jaga perlu diambil untuk mengelak dari menjadi mangsa kepada penipuan tersebut. - CARI

Bagus
1

Marah

Terkejut
1

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (2 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote slyfynx 30-4-2020 10:22 AM
Sebenarnye wartawan cari ni ade berapa MN?
Quote sarah82 30-4-2020 10:24 AM
4k.. Huwaa.. Boleh beli laptop idaman kalbu aku
Quote nefnefnef 30-4-2020 10:26 AM
Eeeeee.... Terus check CC balance sendiri. Sibbaik ok. Tak baikla scammers bongok ni sume, org tgh susah PKP weiii
Quote umbut 30-4-2020 10:26 AM
Cimb ni byk kes lah
Quote Nes3in1 30-4-2020 10:29 AM
Moga dipermudahkan. {:spec
Quote dellashrill 30-4-2020 10:30 AM
dah selamat tutup account cimb.
Quote KIM.K 30-4-2020 10:30 AM
Beberapa bulan lepas ada berita no.kad kredit msia dijual kat antarabangsa
Quote seeriesagain 30-4-2020 10:42 AM
Wah.. Pernah kena dulu fraud cc cimb guna transaction dlm usd. Total rm14k gitu. Siap buat report polis semua. Alhamdulillah x kena bayar. Dah ku delete cc itu
Quote nazriatie 30-4-2020 11:02 AM
@dino
Quote salmon-suki 30-4-2020 11:11 AM
Mcm mana dia kena?aiolzs xde credit card so ai xtaw caner bnde tu berfungsi{:run

Tp definitely bank akan send mesej mtk no mcm TAC kan before proceed dgn payment?ke cc xde?
Quote ninjago 30-4-2020 11:23 AM
selalu cimb akan detect and call kita tuk verify kalau tetiba ada big purchase dari cc. i penah kena, samala amount rm4k dr co. Twin Tech ke apa ntah.. nasib baik bank call verify. terus cimb block card. kena tukar card baru..

semoga dipermudahkan beto.. dahla time2 susah nie
Quote oklatu85 30-4-2020 11:48 AM
salmon-suki replied at 30-4-2020 11:11 AM
Mcm mana dia kena?aiolzs xde credit card so ai xtaw caner bnde tu berfungsi{:run

Tp definitely ba ...

Bukan semua transaksi perlukan TAC.. hanya transaksi Yang melalui 3d secure sahaja Yang perlukan OTP
Quote guargum 30-4-2020 12:00 PM
Aku pernah dgn kad cimb jugak
But like 5 years back within 2 hours oramg tu beli barang2 babu usd 99 and. usd 199
I call terus cimb utk terus blok card

Tapi x ingat la cimb refund ke tak
Kenapa masa first kena tu beto x blok terus
Masa i kena tu , i tgh meeting habis meeting i ada training so tgk fon time break baru perasaan ada transaction sms

Patutnya first trx beto dah sekat dah

Quote guargum 30-4-2020 12:01 PM
oklatu85 replied at 30-4-2020 03:48 AM
Bukan semua transaksi perlukan TAC.. hanya transaksi Yang melalui 3d secure sahaja Yang perlukan O ...

Betul ada transaksi x perlu tac
Lagi2 hackers dia tau la cane nak bypass
Quote LadyCarefree 30-4-2020 12:09 PM
Kamian dia berkamon cimb mmanglah ianya 30days camtu. Klau siap awal siasatan deranf akan bgtau awal. Apa beto ingat mcam boleh pi kt kedai tu tanya pakcik kedai camtu je? Pon xleh gak kan? Xkan bank nk terima bulat2 beto xkap bukan dia? Xleh gak. Mcam2 nk kena siasat pastikan mmang fraud. Apekebangangnya beto ni?
Quote bakingsoda 30-4-2020 12:09 PM
ingat yg scam call tu. bertabah la beto
Quote Supersirap 30-4-2020 12:53 PM
Semoga dipermudahkan segala urusan.
Quote izzah_mia 30-4-2020 01:55 PM
kalau dengan polis report mungkin takkan kena bayar.

masa kecoh dulu orang curi line telefon...penah kena juga.
panggilan ke beberapa buah negara...padahal masa tu takde kat rumah pun.

buat polis report..pastu pegi Telekom.
tak kena bayar
Quote Lailerthee 30-4-2020 02:00 PM
4k? Menangis tak berlagu kalau i kena huhu

Lihat semua komen(38)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 01:16 PM GMT+8 , Processed in 0.074706 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top