CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Covid-19 - Nigeria Tuntut Ganti Rugi 200 Bilion Dolar Terhadap China

29-4-2020 05:27 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 4819| Komen: 45

Description: Sekumpulan peguam di Nigeria bercadang untuk menuntut ganti rugi terhadap China atas kerosakan yang berlaku di negara mereka akibat wabak maut Covid-19.
Sekumpulan peguam di Nigeria bercadang untuk menuntut ganti rugi terhadap China atas kerosakan yang berlaku di negara mereka akibat wabak maut Covid-19.

Memetik Shanghaiist, mereka menuntut ganti rugi 200 bilion dolar (RM868.62 bilion) atas kematian rakyatnya, pertumbuhan ekonomi yang terjejas, trauma dan hidup merana, penderaan mental serta mengganggu norma kehidupan di Nigeria.



Kredit foto: Shanghaiist

Dalam kenyataannya, kumpulan itu berkata pihaknya akan mengusulkan cadangan berkenaan ke Mahkamah Persekutuan Nigeria sebelum meyakinkan kerajaan supaya mengambil tindakan ke atas China di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague.

Sehingga laporan ditulis, Nigeria melaporkan 1,337 kes positif dan 40 kematian.

Awal bulan lalu, peguam Mesir, Mohamed Talaat memfailkan tuntutan saman 10 trilion dolar terhadap Presiden China, Xi Jinping.


Missouri, Amerika Syarikat (AS) juga mengemukakan tuntutan yang mendesak China supaya bertanggungjawab atas kerosakan global disebabkan pandemik Covid-19. - CARI
1

Bagus
1

Marah
3

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (9 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote insulin 29-4-2020 05:29 PM
Terbaiklah Nigeria.
Quote eyansss 29-4-2020 05:30 PM
good job...  meh semua buat meh...
Quote qicki 29-4-2020 05:32 PM
gila la....tekad betul nk lawan cina.....
Quote sarah82 29-4-2020 05:46 PM
Perghhhhh.. Penduduk dunia kena bersatu gaduh dgn china.
Quote Eric.n9 29-4-2020 05:50 PM
Rasanya china takkan bayar.
Paling2 pun dia fund je project baru kat nigeria.
Terus gugur tuntutan ganti rugi tu nanti
Quote delia3003 29-4-2020 05:50 PM
Telan air liur je ler, dibawa angin lalu
Quote otai_g 29-4-2020 05:58 PM
Kalo 1 dunia tekan china, mesti dia akur punya. Larat ko nk lawan 1 dunia?
Quote sidewinder 29-4-2020 06:31 PM
harap jgn acah2 je....kena all out.....padan muka china
Quote umie 29-4-2020 06:34 PM
Padan muka china...tu nak sambung lg mkn benda2 pelik! Bengong!!
Quote lurve82 29-4-2020 06:35 PM
kita pun kena tuntut...sama2 dgn negara lain semua tuntut gantirugi dgn china prc...
Quote nefnefnef 29-4-2020 06:38 PM
Menarik ni. Rasa-rasa China PRC nak bayar tak?
Quote bloodyamuk 29-4-2020 07:08 PM
saman saman saman
Quote Akumagoukioni 29-4-2020 08:17 PM
Mak ai usd 10 trillion mesir mintak.
Quote GigaMom 29-4-2020 08:17 PM
qicki: gila la....tekad betul nk lawan cina.....


Kalau 1 dunia bergabung
Apa sgtla china komunis tu
Quote dudaberhias 29-4-2020 08:19 PM
satu2nya negara yang berani lawan negara lain sebab negara dia memang tak bergantung pun pada negara lain....

go nigger...
Quote najib888 29-4-2020 08:30 PM
40 orang mati dah tuntut 200 billion? nak jadi negara balik haji hari ka apa?
Quote dizekni 29-4-2020 08:35 PM
Tahniah

terbaik nigeria
Quote fennec 29-4-2020 08:43 PM
Mesir ada kuasa utk halang kapal dagang China lalu terusan Suez, klu Mesir nak main giler dgn China. Klu itu terjadi mmg sakit ekonomi China.
Quote capiloton 29-4-2020 08:44 PM
Edited by capiloton at 29-4-2020 08:46 PM

PRC takkan layan punya.
yang saman tu pun bukan nya kerajaan, tapi individual.
buang masa jer semua drama ni.

so bila nak start perang?  

Lihat semua komen(45)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 05:07 PM GMT+8 , Processed in 0.080193 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top