CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Harga Hartanah Diramal Jatuh Pasca Covid-19, Beli Atau Tidak?

20-4-2020 10:40 AM| Diterbitkan: azliadlan| Dilihat: 4677| Komen: 56|Original author: Oleh: Ceteria Hukama

Description: Harga hartanah di negara ini pasca Covid-19 dijangka menyusut, sekali gus memberi kelebihan kepada pelabur hartanah dan individu yang ingin memiliki rumah pertama.

Gambar hiasan
Kredit foto: maskulin.com

Harga hartanah di negara ini pasca Covid-19 dijangka menyusut, sekali gus memberi kelebihan kepada pelabur hartanah dan individu yang ingin memiliki rumah pertama.

Menurut Bernama, Pengurus Negara PropertyGuru Malaysia, Sheldon Fernandez berkata, pemaju perumahan juga dijangka bukan sahaja menurunkan harga, malah berkemungkinan menawarkan lebih pakej nilai tambah terhadap unit hartanah berkenaan untuk menarik pembeli.


Gambar hiasan

Kredit foto: joghohartanah.com

"Pembiayaan juga dilihat lebih kondusif selepas Bank Negara Malaysia menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) baru-baru ini," katanya dalam persidangan maya 'Beli Hartanah Atau Tidak Pasca Covid-19?' anjuran PropertyGuru Malaysia, baru-baru ini.

Begitupun, Fernandez menjelaskan berdasarkan pengalaman krisis kewangan Asia pada tahun 1997/98, kediaman jenis bertingkat dan rumah teres adalah kategori hartanah yang lebih berdaya tahan berbanding lain.

Pada masa sama, beliau juga tidak menolak kemungkinan senario melibatkan hartanah jenis bertingkat dan rumah bakal berubah kerana situasi pandemik Covid-19 adalah di luar jangkaan dan tidak pernah dialami sebelum ini.


Gambar hiasan
Kredit foto: Sinar Harian 

"Apapun, saya ingin menasihatkan bakal pembeli bahawa usaha memiliki hartanah memerlukan pelaburan dan komitmen jangka panjang.

"Walaupun kerajaan telah mengumumkan langkah membantu rakyat seperti moratorium yang membolehkan pembiayaan bank distruktur semula dan ditangguhkan selama enam bulan, ia masih tidak memadai kepada mereka yang mencari penyelesaian jangka pendek," katanya. - CARI

Bagus

Marah

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak

Bosan

Friends Rank (2 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Catpaw 20-4-2020 10:43 AM
Tengoklah mampu beli ke idoknye walaupun dah turun ni
Quote Tinot7 20-4-2020 10:50 AM
Turun baper byk ni?
Quote sitisitu25 20-4-2020 11:06 AM
Before mco meol dgn husband ada booking 1 umah kat sg buloh..br booking jela tp property tu br pre-launch je utk fasa 2..fasa 1 umah2 da naik n da abis jual katanya..yg fasa 2 ni belum naik sign board pun lg..supposed kitaorg kne cabut unit number bulan 4 ni..n tambah lg duit booking..tp sales agent senyap je smpi skrg..kat fb bukan main aktif lg dia n his team buat marketing..i dgn husband duk pk dia xfurther follow up dgn kitaorg sb x ckup kuota nk launch that project..dia kne cari potential buyer at least 150-200 org kot tu br leh contact kitaorg blk..kalau x ckup buyer camne nk launch project br..sb tu senyap kot tu..possibility utk project x jd tggi la..

Tp i dgn laki i pon da agreed nk buat bodo jugak n looking out project lain yg mmg da siap..mcm eco grandeur..elmina n umah2 baru kat area sh alam..dr last year i hari2 duk tgk price..mmg ada turun pun..yg mana harga 1juta da jd 900k..yg mana 800-700k da turun jd 600k..umah2 dkt sg buloh especially area i nak (bukit rahman putra) da turun jugak dr 600k ke 500k..elmina pon price dr 700k last year da turun 600k sejak mco ni..
I dgn husband msih tggu lg smpi awal thn dpn..skrg duk closely monitor jela..
Quote CiliPadiSedap 20-4-2020 11:34 AM
sitisitu25 replied at 20-4-2020 11:06 AM
Before mco meol dgn husband ada booking 1 umah kat sg buloh..br booking jela tp property tu br pre-l ...

beli sebelum vaksin release, ada dua situation :

> recession ramai kena buang kerja harga rumah jatuh sebab ramai jual tiada demand sebab ramai owner rumah kena buang kerja
> vaksin release pkp atau MCO di batalkan ekonomi gerak semula maka demand akan beransur pulih

dua2 point boleh guna sama ada harga vaksin release atau tunggu recession.

kaka punya pandangan kalau MCO lebih 6 bulan tunggu market recession, atau pun cari rumah nak dekat  lelong.  rumah nak dekat lelong boleh tekan harga minta murah2. kawan kaka pernah dapat beli rumah 32%  below market value rumah nak lelong.


p/s: majoriti 2.4 juta kena buang kerja golongan low skill worker bukan professional skill jadi target rumah bawah RM 250 ribu sahaja
p/s: recession kali ni memang teruk kalau xmampu beli rumah just study market price je. ada rezeki lain boleh beli.



Quote sitisitu25 20-4-2020 12:05 PM
CiliPadiSedap replied at 20-4-2020 11:34 AM
beli sebelum vaksin release, ada dua situation :

> recession ramai kena buang kerja harga rumah ...

Mco 3bln je kot msia ni smpi abis raya..tp kalau negara luar msuk sekali boleh jd la ada mco smpi hjg thn..so pandemic issue ni mkn smpi hjg thn juga rs nya.psl keje tu kali ni sme n low skill worker pun terlibat..sme kwn i 2-3 org da mcm xleh nk survived n smpi derang pon terpk nk jual kete n umah nk maintain business derang..utk derang nk beli umah lg tu xtau la maybe xla utk circle sme kwn2 i ni..semua dlm mood bertahan je tgk..yg keje opis pun sama..yg mana gaji lbh 10k ke atas tp expertise bukan tahap leh cipta rocket science pun tgh takut jugak..takut co da x terbaya gaji byk tu...tp i xsanggup tlg beli la umah kwn2 sb derang umah semua stok nk jual 600-800k..out of my budget ..i x tgk umah org lain..i tgk market umah i kat kajang tu ckup la..i beli dulu 230k..skrg tgk org nk jual max 200k je..so tau la market tgh slow..
I dgn husband nk beli umah utk stay sendiri kali ni..skrg xleh nk duk menyewa nk duk umah teres plk since we have mother to take care of lepas mco ni..so apartment ni da x sesuai..tu yg duk closely cr umah yg bersesuaian..xmahal sgt xmurah sgt dlm
450-550k msh dlm budget lg..naik 600k lari budget dah..makan pasir la bulan2 hahaha..since last year lg hari2 i duk bukak mudah.com iproperty propertyguru yada2 duk survey2..mmg umah da start turun since last year lg ms political issue..n still continue lg ms mco n xtau la pas ni turun lg smpi berapa..ada 1 umah kat sg buloh n sh alam (subsale) dr thn lepas duk ada je iklan umah tu..xterjual..ada jugak yg da iklan letak title 'nego till let go'..
Still tggu lg la kot cuma i dah narrow down la kwsn mana je i nak..tggu ms yg sesuai..i xkan beli la selagi xdpt price mcm i nak tu..
Quote CiliPadiSedap 20-4-2020 12:44 PM
sitisitu25 replied at 20-4-2020 12:05 PM
Mco 3bln je kot msia ni smpi abis raya..tp kalau negara luar msuk sekali boleh jd la ada mco smpi  ...

when market sell, we buy, when market buy we sell.

tapi biasanya teori power realiti sakit perut nak bertahan
Quote little_sis 20-4-2020 12:47 PM
nak beli, tgh kumpul deposit sementara mco ni boleh save duit byk.. tambah2 posa dan raya thn ni sgt la save duit... insyaAllah moga dipermudahkan segalanya untuk aku dan kita semua..
Quote otai_g 20-4-2020 12:50 PM
yg da beli rumah pastu x mampu maintain byr bln2 atas faktor kegawatan mmg naya la.

bank akan tarik blk rumah ikut harga market yg merudum. Pendek kt harga jual x mampu nk cover harga beli.
Quote yuki812 20-4-2020 12:52 PM
good for sapa yang ada cash on hand..
try beli umah subsale..
boleh tawar menawar sampai owner terbaring...
Quote sitisitu25 20-4-2020 01:07 PM
CiliPadiSedap replied at 20-4-2020 12:44 PM
when market sell, we buy, when market buy we sell.

tapi biasanya teori power realiti sak ...

Tu la i ckp dkt husband..da lama kitaorg tggu dr 2018 lg..so apa salah nya tggu jela cket lg smpi abg jamil mampos..hahaha
Quote sitisitu25 20-4-2020 01:10 PM
Edited by sitisitu25 at 20-4-2020 01:19 PM
little_sis replied at 20-4-2020 12:47 PM
nak beli, tgh kumpul deposit sementara mco ni boleh save duit byk.. tambah2 posa dan raya thn ni sgt ...


Smbil kumpul duit setelkan jugak htg sedia ada smpi minimal..guna kaedah snowball pun boleh (setelkan dr yg amaun kecik) n selalu la check credit health..i 6bln sekali check kat mycredit info..kne byr cket dlm rm20..

I pun lega ada mco ni..dr 2018 i dgn husband bermatian juga setelkan htg2 tmsuk cc n ploan..smpi hjg 2019 br setel semua tgl htg kete2 n apartment je 1..ms 2018-2019 credit rating dr merah bertukar hijau..mmg save apa yg boleh save..smpi tutup suis cabut plug pun buat nk jimat bil elec katanya..bahaha..
ptt 2020 ni mmg thn utk buat saving..tp da terjadi mco ni lg cepat leh saving since umah n kete tu da dpt save..raya pom xde baju raya..i tnya anak2 nk baju raya ke nk umah baru? Derang ckp umah baru sb nk bilik sdiri..yela time mco ni 24jam dlm umah merpati ni br tau kan betapa best nyer kalau duk umah bwh..ok skip part shopping beraya dulu..
Quote little_sis 20-4-2020 01:13 PM
sitisitu25 replied at 20-4-2020 01:10 PM
Smbil kumpul duit setelkan jugak htg sedia ada smpi minimal..guna kaedah snowball (setelkan dr yg  ...

insyaAllah, loan keta tinggal bbrp bulan je lagi... tu yg ready je nak layan loan baru.. tp target yg murah2 je la.. tu je mampu..
Quote poison_paradise 20-4-2020 01:40 PM
Tunggu harga turun 30-40%...
Kalo stil nk jual mahal2 biar je mereput jd ghost town
Quote sitisitu25 20-4-2020 02:51 PM
poison_paradise replied at 20-4-2020 01:40 PM
Tunggu harga turun 30-40%...
Kalo stil nk jual mahal2 biar je mereput jd ghost town

Betul..kwn i beli umah br kat sendayan bandar yg br naik tu dia ckp da 2-3 buah umah bank letak sign lelong..lorong dia stay pun 2 umah je ada..yg lain kosong lg..
I tgk kwn i beli umah kat kwsn br gitu pun takut juga..takut kita je ada situ jiran2 xde lg..dlm group wasap pun dia ckp ada ahli x smpi 10org pun sb byk lg kwsn kosong..nk kuar beli mknan pun lbh 10km dr umah..risk juga kwsn br umah lawa pun..takut xde jiran n kedai2 pun jauh..
Yg umah subsale pon sama..takut nk kne repair byk plk mkn duit 100k plk lg tambah..kalau umah lbh 15thn mesti da kne mkn anai2 n paip ada leaking dlm dinding tu..mcm2 pk last2 xbeli smpi sudah..hahaha
Quote ina_na 20-4-2020 02:54 PM
Kalo rumah rege 300-4++k turun ke 30k..nak gak beli.. Kalo x.. Stay ape yg ada la.. Skrg ni target tuk bl tanah kg.. Agak2 boleh dpt bwh 20k x.. Hehehe
Quote makiting 20-4-2020 02:56 PM
yuki812 replied at 20-4-2020 12:52 PM
good for sapa yang ada cash on hand..
try beli umah subsale..
boleh tawar menawar sampai owner ter ...

Agak2 bila kita blh grab utk beli yea? Maaf akak ni naif sikit part2 ni ..
Quote sitisitu25 20-4-2020 03:00 PM
makiting replied at 20-4-2020 02:56 PM
Agak2 bila kita blh grab utk beli yea? Maaf akak ni naif sikit part2 ni ..

Da 2-3 org kwn ckp beli bln jan-mar 2021..or kalau nk cepat lg oct-dec2020..kwn yg ckp..i pon xtau lah..tp buat ms skrg nk beli camne pon kan..lockdown xtau smpi bila xleh kuar umah pon..hehe
Quote Grose 20-4-2020 03:01 PM
Edited by Grose at 20-4-2020 03:09 PM
Tinot7 replied at 20-4-2020 10:50 AM
Turun baper byk ni?


.....tak payah wisau about harga rumah ok syg?

syg cuci kaki aja masuk....syurga kita nanti

hmmmmm



Quote Grose 20-4-2020 03:06 PM
sitisitu25 replied at 20-4-2020 11:06 AM
Before mco meol dgn husband ada booking 1 umah kat sg buloh..br booking jela tp property tu br pre-l ...

luxury kheuun?sedang rakyat diluar sana  pikir once pkpmco over samada ada kerja lagi atau tidak, yg teruk lagi kerja takda waktu mco ni sampai makanan kena catur menanti sinar dihujung pelangi, dan selainnya tak tahu when is their next meal.........kita pulak tunggu mana good deal kita nak grab kheuun sis? tunggu bila boleh collect kunci utk rumah baru...


haaaaaaaaaaaaaa

Lihat semua komen(56)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 08:39 AM GMT+8 , Processed in 0.086186 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top