CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

"Duduk Rumah Diam-Diam," Warganet Terharu Rayuan PM, Masih Ramai Yang Tak Mahu Faham?

19-3-2020 10:57 AM| Diterbitkan: bawangkecik| Dilihat: 3713| Komen: 20|Original author: intan

Description: Semalam telah diadakan sebuah lagi perutusan khas Perintah Kawalan Pergerakan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin.Dalam perutusan khas tersebut, PM telah merayu ...
Semalam telah diadakan sebuah lagi perutusan khas Perintah Kawalan Pergerakan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam perutusan khas tersebut, PM telah merayu kepada rakyat Malaysia untuk terus kekal di mana sahaja anda berada, duduk di rumah masing-masing dan tidak keluar ke mana-mana.

Kredit foto:Carian google

Beliau menegaskan bahawa tujuan kuarantin tersebut diadakan adalah untuk mengekang penularan wabak tersebut, dan sesungguhnya ianya akan gagal dan tidak berjaya jika pergerakan rakyat masih lagi berterusan, misalnya dengan aktiviti pulang ke kampung.

Ini susulan daripada kegagalan rakyat untuk mengikuti arahan Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula hari ini. Masih ada yang berdegil dan tidak mengikuti arahan yang telah dikeluarkan.


Jelas PM lagi, beliau tampil untuk menyebut perkara-perkara ini kerana kelmarin ramai yang pulang ke kampung. 

Kredit foto: Carian google

"Saya lihat lebuhraya sesak dengan kenderaan menuju ke arah utara, selatan dan timur. Stesen bas juga sesak dengan orang ramai yang ingin pulang ke kampung,"

Dalam perutusan itu Tan Sri Muhyiddin meminta orang ramai untuk terus berada di kawasan kediaman dan tidak bergerak ke mana-mana negeri lain. Beliau turut menerangkan bahawa rakyat perlu memahami bahawa perintah dan arahan yang dikeluarkan itu akan membantu memutuskan rantaian jangkitan, dan seterusnya mengurangkan jumlah pesakit. Tambahnya lagi, jika ada di kalangan rakyat yang ingin pulang ke kampung, diminta untuk batalkan dahulu niat tersebut.

Tempoh kawalan sehingga dua minggu itu dilaksanakan kerana Covid-19 mempunyai hayat inkubasi selama dua minggu. Selepas tamat tempoh ini, mereka yang mempunyai simptom akan segera diasingkan untuk proses rawatan, dalam usaha untuk memastikan Malaysia bebas Covid-19.

Kredit foto: Twitter MyhealthKKM

Beliau juga memaklumkan bahawa ada kemungkinan perintah kawalan ini akan dilanjutkan jika wabak ini tidak dikawal dalam tempoh dua minggu ini.

Oleh itu, marilah kita bersama-sama mematuhi arahan perintah kawalan pergerakan ini dalam usaha memutuskan rantaian jangkitan dalam usaha membasmi penularan wabak Covid-19 yang berbahaya ini.- CARI
1

Bagus
3

Marah
1

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (14 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote orgsepang 19-3-2020 11:22 AM
Tolonglah faham semua, sampai hujung bulan ni saja. Kalau degil berlarutan pula keadaan ni.
Quote nazzse 19-3-2020 11:28 AM
Sek2 benok ni mana paham bahaso..fikir diri sendiri jah.elok kena jangkitan & mampus.
Tinggal yg faham bahasa ni je senang
Quote KIM.K 19-3-2020 11:30 AM
Kat tempat iols sorang budak sepet ni baru balik dari singapore direct gi umah makpak dia. Corona carrier, polis mai kutip
Patut belasah sampai mampos
Quote salmon-suki 19-3-2020 11:35 AM
KIM.K: Kat tempat iols sorang budak sepet ni baru balik dari singapore direct gi umah makpak dia. Corona carrier, polis mai kutipPatut belasah sampai mampos

why so stupid??? Tp apa nak heran,kalau dah selfish sgt
Quote salmon-suki 19-3-2020 11:37 AM
Ai tgk pm berucap semalam dlm keadaan half give up dgn perangai selfish rakyat msia nih..dah gomen kuarkn arahan stay at home,gigih jgk mereka keluar sana sini,langgar arahan..

Nampak pm geram jgk..mesti dlm hati dia "asal laa rakyat ni bebal sgt nak faham simple arahan"..tu y siap ckp lps covid ni nak adakan kenduri utk anak kesayangan pun boleh..nganjing rakyat y selfish tuh..Hahaha
Quote JohnyEnglish 19-3-2020 11:41 AM
PM pintu blkg
Quote DARSITA 19-3-2020 11:55 AM


Tentu kadar jenayah spt rogol, ragut, rompak berkurangan kan sebab tak ada orang keluar rumah & some kedai tutup.

Quote KIM.K 19-3-2020 12:06 PM
salmon-suki replied at 19-3-2020 11:35 AM
why so stupid??? Tp apa nak heran,kalau dah selfish sgt

Kalau kat china penduduk pukul dgn batang paip sampai mati. Siap rakam!!
Quote Kurex 19-3-2020 01:26 PM
Boogis dumb aka viruscinta dekat atas ni boleh lagi berpolitik dengan waktu yg tak menentu ni..bodoh ke apa
Quote pumpkingirl 19-3-2020 01:32 PM
Penumpang bas JB ke Kuantan positif C0vid-19, kata pejabat kesihatan

Foto: Siakap Keli
POSTED BY: MHISTAFF1 MARCH 19, 2020

PETALING JAYA: Pejabat Kesihatan Daerah Kuantan mengesahkan seorang penumpang bas dari Johor Bahru ke Kuantan disahkan positif C0VID-19.

Penumpang itu menaiki sebuah bas ekspres Plusliner dari Larkin Sentral, Johor Bahru ke Terminal Sentral Kuantan pada 4 petang 16 Mac lalu.

Sehubungan itu, Pejabat Kesihatan Daerah Kuantan menggesa semua penumpang bas berkenaan menghubungi bilik operasinya untuk menjalani ujian saringan C0VID-19.

Terdahulu, penumpang yang dijangkiti virus itu melakukan ujian saringan di Johor Bahru dan diarahkan menjalani kuarantin.

Keputusan ujian saringan itu kemudiannya didapati positif C0VID-19, tetapi penumpang terbabit sudah menaiki bas ke Kuantan.

Degil..disuruh kuarantin nak jugak balik kpg.
Quote tripleid 19-3-2020 01:37 PM
Edited by tripleid at 19-3-2020 01:38 PM

Dah terlambat la atokk..patutnya sblm ko perintah berkurung tu dah ckp siap2 x leh kemana2..standby polis,askar di hiway x bagi ummah keluar drpd tempat asal..gomen failed..tunggu je lah hasilnya 2minggu lg,time tu nk tengok mggelabah pepek ke x
Quote kechikchomel 19-3-2020 01:38 PM
Kakak iolss duduk seremban. Dia cakap nak balik bangi weekend ni. Mak iolss dah plan nak masak itu ini untuk cucu2 dia. Iolss tepuk dahi je.
Quote dizekni 19-3-2020 01:44 PM
Menteri Pertahanan dah bagi amaran sebentar tadi

Tentera akan kuatkuasa pematuhan perintah kawalan pergerakan jika masih tidak menyeluruh diikuti

setakat ni cuma sekitar 60%

come on guys, stay at home
Quote jazaa100 19-3-2020 01:47 PM
salmon-suki replied at 19-3-2020 11:37 AM
Ai tgk pm berucap semalam dlm keadaan half give up dgn perangai selfish rakyat msia nih..dah gomen k ...

Tak blh salahkn rakyat.....

Bila dia kata kawal pergerakan...Uni semua tutup.....kau tau, U pi halau bebudak balik...pastu suruh mak pak amik tak blh naik public transport....tu yg kecoh jugak tu
Quote slavehunter 19-3-2020 01:55 PM
Britain pun dah suruh tentera dia standby untuk berkawal.
Quote salmon-suki 19-3-2020 02:53 PM
Dgr laa cakap bapak kita wehhhhh
Quote Artemesiaa 19-3-2020 02:58 PM
Sebab tu di China pun arah tentera turun padang sebab ramai yang degil tak nak ikut arahan.  Bila tersebar video nampak macam kejam tapi sebenarnya mereka terpaksa bertindak macam tu pada jenis yang degil ya amat tak faham bahasa tu.  Hasilnya wabak berjaya diberhentikan.
Quote salmon-suki 19-3-2020 03:09 PM
jazaa100 replied at 19-3-2020 01:47 PM
Tak blh salahkn rakyat.....

Bila dia kata kawal pergerakan...Uni semua tutup.....kau tau, U pi  ...

Budak2 uni ai xsalahkn..y salah y tergedik2 jgk balik kg tu..y budak2 uni ofkos ler dorg panik sbb kne halau dgn pihak uni..mmg dorg xkan smpt fikir pjg,fikir nak cri satu tmpt y secured je,which is their home laa..

Y gedik2 nak keluar,berpeleseran,balik kg sedangkn dah ada rumah sndiri kt sini (xkisah laa sewa ke sndri),jgn ler balik kg..y geng2 "Allah ada" tu lagi satuu..tu y gomen ckp ape pun xdgr je..tu ai geram..
Quote husna_amal 19-3-2020 04:04 PM
masyarakat kita ni kalau diarah perintah berkurung macam kat China tu baru lah kena nasib.

Lihat semua komen(20)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 12:25 PM GMT+8 , Processed in 2.215759 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top