CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Nak Balik Kampung, Tak Perlu Kebenaran Polis Lagi Buat Masa Ini

18-3-2020 10:34 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 1531| Komen: 9

Description: Jika semalam dilaporkan orang ramai tidak dibenarkan untuk ke negeri lain dan jika masih mahu 'pulang ke kampung' mereka perlu mendapatkan kebenaran pihak berkuasa.Pun begitu, arahan untuk mendapatkan ...
Jika semalam dilaporkan orang ramai tidak dibenarkan untuk ke negeri lain dan jika masih mahu 'pulang ke kampung' mereka perlu mendapatkan kebenaran pihak berkuasa.

Pun begitu, arahan untuk mendapatkan kebenaran itu ditarik balik, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Katanya lagi, orang ramai yang mahu mengadakan sebarang perjalanan ke negeri lain tidak perlu mengisi borang buat sementara waktu.

Kredit foto: Awani

“Arahan untuk mengisi borang ditarik balik buat sementara waktu dan orang ramai diminta menunggu arahan baru yang akan dikeluarkan dalam sehari dua ini.

“Orang ramai boleh buat pergerakan yang perlu tanpa mengisi borang sehingga pengumuman lanjut dibuat," katanya kepada Astro Awani.


“Bagaimanapun, orang ramai dinasihatkan mengurangkan pergerakaan dan perjalanan,” katanya lagi.

Apa pula pendapat anda? - CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote RatuDunia94 18-3-2020 10:38 AM
Susah sgt ke nak faham.. stay je la kat rumah tu.. x payah balik kampung..
Quote salmon-suki 18-3-2020 10:42 AM
Hmmmmmm.....abes tu apa motif bt restrictions?
Quote CardiGans85 18-3-2020 10:47 AM
Duduk rumah di mana kita tinggal sekarang. Kampung aku yg dekat tu pun aku x blk. Klu bdk2 U tu aku fhm. Yg bapak2 dan mak2 org jgn nak ambil kesempatan bawak blk kg atau vacation. Patut kena tempeleng sorg2 ms kecik2, dah besar myusahkan org.
#MalaysiaisnextItaly
Quote KIM.K 18-3-2020 10:55 AM
CardiGans85 replied at 18-3-2020 10:47 AM
Duduk rumah di mana kita tinggal sekarang. Kampung aku yg dekat tu pun aku x blk. Klu bdk2 U tu aku  ...

Ada yg defend kat ig cakap balik hantar anak. dua2 sektor sensitif
Quote fishcracker 18-3-2020 10:58 AM
Ya ampunnnnn
Quote mrsafif 18-3-2020 11:45 AM
saya nk cerita skit  kenapa sy nk blk kampung :

1.taska di tutup , sy dengan husband kerja sektor penting yg perlu keje...anak2 nk duduk mana? yang besar  (umur 13 yo)  boleh la duduk rumah, while saya kerja ntah kemana anak saya pergi...x kan la nk pantau 8j tu  semasa sy kerja..anak laki bukan boleh dilarang, lagi dilarang lagi la dia keluar.

2. balik kampung just hntr anak je..ptg balik kg , bertolak balik ke sini sebelum subuh..duduk kampung tanah besar, bosan2 boleh la keluar dok bwh pokok ke, tolong atuk jaga kambing ke. Kat rumah kg ank yg besar x de kawan ..bdk2 kampung mmg kurang..sbb kt kg hnya org2  tua je ada

3.daripada dia sibuk n bosan time school holiday ni rasanya lg baik saya hntr anak2 di kampung memandang saya n suami berkerja. Company sy pun belum lg implement WFH (work from home).

4. Orang yg kecam2 blk kg ramai2  mgkn dia x bekerja (jangan isukan kenapa yang perlu kerja tolong suami) , mgkn org tu ada maid, x perlu fikir mcm yg saya perlu fikir.

sepatutnya sebelum kerajaan nk umum kuarantin/lockdown perlu fikirkan benda2 ni semua. mmg hal tu nmpk kecik tp  boleh bwk impact yg besar. Kerajaan perlukn  mitigation plan yang lebih baik lagi .

mcm isu org ramai berpusu2 di TBS dan balai polis. student yang berpusu2 balik kampung.. sebahagian asrama tutup mcmane student nk makan..pastu lama2 duit abis..kalo diorang balik kg at least mkn je apa yg ada ..x perlu bnyk keluar duit.

kes yg ramai2 kat balai polis tu - ntah2 mak bapak sibuk nk amik anak kat u , yang x dapat tiket bas nk balik kampung..kita kene fikir dan berada in their  shoes jugak.

mc sy nk kata saya selfish suka hati korang  la haha
Quote brogi 19-3-2020 06:22 AM
masalahnye dorang ni xde sape ke yang pandai IT buat web isi form melalui online...bukti tu boleh je ditunjukkan melalui hp selepas dihantar melalui email..sekarangkan dah zaman digital..adoi!
Quote exclusive_vvip 19-3-2020 11:23 AM
yg iols heran skrg ni, org2 yg dah balik kampung awal2 start cuti sekolah sibuk plak nak terasa dok up status kat fb, justify diorg balik kampung lagi awal bla bla...yg mana dah balik kampung sebelum PM buat announcement tu, dok diam2 je dah la..takde sapa nak judge pun..org pun tau uols dah balik awal2 lagi..sekarang ni, org ramai pakat share jgn balik kampung sbb nak create awareness, lepas tgk golongan ignorant n selfish dok berduyun balik pantai timur,utara,selatan,pantai barat segala...
Quote husna_amal 19-3-2020 02:37 PM
Kenapa lah ramai yang tak nak stay kat tempat tinggal dan jangan kemana2.

Lihat semua komen(9)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 01:40 AM GMT+8 , Processed in 0.068493 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top