CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Hebat, Pasar Raya Hanya Balut Guna Daun Pisang Sahaja! Malaysia Bolehlah Tiru!

25-3-2019 05:08 PM| Diterbitkan: taniabecks92| Dilihat: 7488| Komen: 45|Original author: Oleh: Nia M

Description: Kalau kita lihat di Malaysia, langkah ke arah mesra alam sekitar telah dilaksanakan dengan tiadanya penggunaan plastik pada setiap hari Sabtu walaupun pengguna masih boleh membayar RM 0.20 untuk menda ...
Kalau kita lihat di Malaysia, langkah ke arah mesra alam sekitar telah dilaksanakan dengan tiadanya penggunaan plastik pada setiap hari Sabtu walaupun pengguna masih boleh membayar RM 0.20 untuk mendapatkan plastik.


Kredit foto: refusecampaign

Namun begitu, produk-produk yang dijual di kedai masih lagi menggunakan bungkusan plastik, justeru bumi masih lagi belum selamat sepenuhnya. 

Sebuah pasar raya bernama Rimping di Chiangmai, Thailand, bertindak bijak dengan menggunakan daun pisang sebagai bungkusan sayur-sayuran yang dijual di situ.

Kredit foto: Facebook


Foto-foto sayur-sayuran yang dibaluti daun pisang itu mula tular apabila sebuah laman Facebook berkongsi tentangnya dan memuji tindakan pasaraya itu. 

Loading FB Post...

Ramai orang awam yang turut meninggalkan komen positif tentang tindakan bijak pasar raya tersebut. Mereka berpendapat ia adalah suatu langkah yang positif untuk mengelakkan penggunaan plastik. 





Syabas Thailand! Semoga selepas ini giliran pasaraya di Malaysia pula! - CARI 
3

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (8 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tri-max 25-3-2019 05:23 PM
mana boleh, nanti nasi kandaq daun pisang kekurangan supplier plak
Quote haznor 25-3-2019 05:26 PM
Malaysia boleh la tanam pisang sbg pengganti sawit.
Quote Sang_Pencinta 25-3-2019 05:26 PM
Nanti packing lepas beli guna plastik jugak ke?

Atau guna guni daun pisang?  
Quote makneng 25-3-2019 05:52 PM
Edited by makneng at 25-3-2019 05:53 PM

Mcm kat maya lifestyle shopping mall jah.. Ohh silap rimping rupanya
Quote adila39 25-3-2019 06:21 PM
kat sini daun pisang mahal. pokok banyakla yp dibiar kering
Quote ikanmasin 25-3-2019 06:30 PM
good idea jg tp bole dipertimbangkan cuma tkt nnt harga nya naik la berganda2
Quote lazim 25-3-2019 06:34 PM
Aku dok tgk ig drharlina. Dia tgh disiplinkan diri xgunakn plastik. Ank2 pon pakai napkins
Quote AyaqMeloSuam 25-3-2019 06:43 PM
Daun pisang mahai oiiii.... huhuhuhu..
Upah org kutip + potong + basuh + delivery = menyamai seikat sayoq dh reganya..
Quote cmf_shalom 25-3-2019 06:55 PM
Nnti bila rega sayur makin naik... Korg marah gomen pula...

Lama dh x bekap gomen
Quote RatuDunia94 25-3-2019 07:08 PM
Sang_Pencinta: Nanti packing lepas beli guna plastik jugak ke?Atau guna guni daun pisang?  


Sis.. seeloknya customer bawa la raga ke.. or green bag tu...
Quote Sazida 25-3-2019 07:17 PM
ok la tu. Balik bole bungkus nasi lemak
Quote AbukRokok 25-3-2019 08:49 PM
kalau kat mesia kene caj RM1 kalau pakai daun pisang.... konon2 premium
Quote AbukRokok 25-3-2019 08:50 PM
AyaqMeloSuam replied at 25-3-2019 06:43 PM
Daun pisang mahai oiiii.... huhuhuhu..
Upah org kutip + potong + basuh + delivery = menyamai seikat ...

mesia byk pokok pisang
thailand boleh apsal malaysia xboleh?

Quote afidahhb 25-3-2019 10:01 PM
Bagus.. pkai daun simpok pun ok. Yg biasa dema buat bungkus ketiau goreng tu :p
Quote awanearisu 25-3-2019 10:08 PM
Dah boleh membudayakan kembali beg pasar mengkuang. Itupun kalau masih ada lagi beg mengkuang harga mampu milik
Quote nobito 25-3-2019 10:11 PM
Harga sayur Makin Naik la nampak Nye....Kos tinggi balut dgn daun pisang
Quote misc 25-3-2019 10:37 PM
Bukan ke harga daun pisang lagi mahal dari bag plastik. Bagus juga kalau pasaraya sini guna daun pisang, boleh recycle daun pisang tu buat balut nasi lemak atau kuih tradisional.
Quote slavehunter 25-3-2019 11:49 PM
To be honest.... arwah nenek aku dah buat macam ni zaman 80s 90s meniaga.
Quote star_karat 25-3-2019 11:56 PM
Hari tu aku beli beg plastic sebungkus. Orang kedai isi plastic dlm plastic. Ni mcm mana ni?

Lihat semua komen(45)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 12:09 AM GMT+8 , Processed in 0.080523 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top