CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Sister In Islam (SIS) Diisytiharkan Sesat Oleh MAIS

14-3-2019 11:16 AM| Diterbitkan: Bakie| Dilihat: 10334| Komen: 73|Original author: Oleh: Bakie

Description: Majlis Agama Islam Selangor(MAIS) mengisytiharkan SIS sesat pada tahun 2014

Nama sebuah persatuan bukan kerajaan (NGO) ini semakin kerap diperkatakan selepas penyertaannya dalam perhimpunan yang menuntut hak bagi golongan luar tabii baru-baru ini di Dataran Merdeka.


SIS singkatan untuk Sister In Islam,  bukan  hanya dikenali selepas penglibatannya dalam perhimpunan yang didakwa haram, kerana tidak mendapat permit untuk berhimpun, tetapi lebih dikenali selepas Majlis Agama Islam Selangor atau MAIS dan kerajaan Negeri Selangor mengisytiharkan pertubuhan itu sesat dan menyeleweng daripada ajaran Islam pada Julai 2014.


Sister In Islam (SIS) Diisytiharkan Sesat Oleh MAIS


Seterusnya, SIS yang diwakili oleh Ratna Othman selaku Pengarah Eksekutif SIS di dalam sidang media tentang kes itu mendakwa bahawa pihaknya tidak diberitahu langsung tentang pengharaman tersebut serta mahukan mahkamah untuk menjamin kedudukan SIS mengikut perlembagaan.


Foto : Internet


Kes pengisytiharan SIS sebagai 'Sesat' yang difailkan pada tahun 2014 terus menjadi topik hangat tatkala ia terus menjadi bahan dialog oleh parti politik di Malaysia , yang rata-rata menyokong tidakkan MAIS, dan sebahagiannya tidak.

 

Antara figura besar politik Malaysia yang menyelar tindakan MAIS adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim,yang ketika itu masih lagi ketua pembangkang.


Anwar menegaskan bahawa, walaupun Jawantankuasa Fatwa Negeri Selangor berhak untuk tidak bersetuju dengan SIS, akan tetapi NGO tersebut tidak sepatutnya diharamkan.


Foto : Internet


Kes ini masih lagi berjalan tanpa kata putus oleh pihak mahkamah sehingga tahun ini, 2019. - CARI 

5

Bagus
2

Marah
1

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (13 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote CharlesDera 14-3-2019 11:19 AM
anwaq peliwat...wakakakakakakakakakaka

la ni sapa yang tak sokong anwaq peliwat kena cop kapiaq dengan bangangcak...wakakakakakakkaa
Quote lkick2113 14-3-2019 11:23 AM
ni lah isle, terhina kehulu terhina kehilir, sikit2 nak haramkan.........
Quote beautifulorchid 14-3-2019 11:34 AM
aku tak pernah bersetuju dengn Sister In Islam ni...ape yang dia perjuangkan aku pun confused
Quote harizs 14-3-2019 11:38 AM
beautifulorchid replied at 14-3-2019 11:34 AM
aku tak pernah bersetuju dengn Sister In Islam ni...ape yang dia perjuangkan aku pun confused

Mrk perjuangkan kebebasan jadi gay, lesbian, hak utk memondan...pendek kata semua hak kecuali poligami
Quote ifanonline 14-3-2019 11:41 AM
knp nak sokong penyokong LGBT?
Quote chacon 14-3-2019 11:41 AM
Airun replied at 14-3-2019 11:26 AM
apa perkara yg menyebabkan istihar sesat ?



perjuangan apa yang sis ni bawa? dengan pengerusi berhijab pun tak nak gambarkan Islam?


Quote farlis 14-3-2019 11:56 AM
Aku pun x rasa hala tuju SIS ni betoiii... Merapu ja aku tgk..
Quote manjalara_01 14-3-2019 12:56 PM
u are NOT my sister!!
Quote cupu 14-3-2019 01:07 PM
Dh memang sesat...pakai title islam tp yg tuhan suruh ko tak ikut...ko memandai mandai lg request dihalalkan hak yg haram...bullshit.
Quote AbukRokok 14-3-2019 01:16 PM
beautifulorchid replied at 14-3-2019 11:34 AM
aku tak pernah bersetuju dengn Sister In Islam ni...ape yang dia perjuangkan aku pun confused

lebih kurang gerakan libertard di US kot
tu pasal aku suka sgt dgn Trump walaupun Trump terpaksa pro Israel
terseksa juga libertard dan snowflakes sedunia
harap trump berjaya memerintah utk 2 penggal
Quote achilles_heel 14-3-2019 02:01 PM
eh...menyampah aku dengan orang2 murtad dan non-muslim ni. sibuk nak komen hal agama Islam. korang bincang hal agama korang je x boleh ke? orang Muslim pun x sibuk nak komen hal agama korang
Quote lee~ann 14-3-2019 02:06 PM
beautifulorchid replied at 14-3-2019 11:34 AM
aku tak pernah bersetuju dengn Sister In Islam ni...ape yang dia perjuangkan aku pun confused

iols pun sependapat dgn uols. apa yg SIS perjuangkan pada iols masih samar2 dan tak jelas hala tujunya. mungkin iols yg benak sgt kot psl perjuangan SIS nie
Quote brown_pupil 14-3-2019 03:23 PM
beautifulorchid replied at 14-3-2019 11:34 AM
aku tak pernah bersetuju dengn Sister In Islam ni...ape yang dia perjuangkan aku pun confused

Khen... nak perjuangkan islam, tapi liberal. Iols dari dulu tak penah nengok tang mana islamic nya SIS ni.. tak kena langsung nama persatuan dgn objective.

Acah2 tertindas, tapi tak ada clear direction what they are fighting for.
Quote supernaturalee 14-3-2019 05:04 PM
ada x brothers in islam?
Quote kakigebang 15-3-2019 08:01 AM
aku cadangkan nama agama tidak boleh diletakkan sebagai nama pertubuhan, ngo atau parti politik...cth: Sister in Islam, ASWAJA dan PAS
Quote Redskins 15-3-2019 03:18 PM
Pertubuhan SIS dah lama difatwakan SESAT oleh MAIS.

Baru2 ni pertubuhan sesat SIS diberi bantuan dana
sebanyak rm30K oleh kerajaan Pee Head oleh
Menteri Timbalan Menteri Wanita, Keluarga
dan Pembangunan Masyarakat Hannah Yeoh.

A11marina-hannah-yeoh.jpg

Sister In Islam terima dana RM30k dari kerajaan PH



Sumber: https://www.abuleman.com/2019/03/sister-in-islam-terima-dana-rm30k-dari-kerajaan-ph.html



Siapa Hannah Yeoh ni???

Evangelist Kistian yg Anti Islam giat dlm politik.




Nampak tak percaturan evangelist Kistian
dlm sebaran agama Kistian dan menghancurkan Islam ..

Bagi dana pada pertubuhan sesat spt SIS yg kemudiannya akan menyesatkan umat Islam
dgn fahaman liberal dan sesat serta mentafsir Al Quran mengikut kapla hotak sundri.


SIS ni juga yg sama2 menyokong perhimpunan LGBT tempoh hari di KL.


Islam pebenda kalo dah sokong hubungan songsang…jilaker.


Haaairrleeeoooluuujah ...

Quote Malaysia.Doom 16-3-2019 03:42 PM
Dah berpuluh tahun baru nak isytihar Haram.

Sebelum ni tido pemalas.
Quote teloq 16-3-2019 04:42 PM
SIS ni bukan stands for Sisthurs In Setan ke sis?

akak lehat muka ahli2nya pun 3K (kusam, kelat & kepam) semacam jah
Quote epis 16-3-2019 05:50 PM
Dulu sis ni siap dapat ruangan lagi dalam utusan.. so org2 perempuan yg bermasalah ni blh bertanya kt sis cara tuk selesaikan.. tapi bila saya baca lgsg xde solution yg menggunakan pendekatan islam..

Lihat semua komen(73)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 04:19 AM GMT+8 , Processed in 0.099350 second(s), 51 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top