CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

"Lazada Bukan Tempat Berdakwah" - Gadis Berang Penjual Tak Nak Tulis 'Happy Valentine's Day'

15-2-2019 03:18 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 6527| Komen: 28|Original author: Oleh: LilRose

Description: Setiap kali tiba sambutan dengan kesan dari barat seperti Halloween atau Hari Valentine, pasti timbul isu di mana ada orang Islam turut serta meraikannya.
Setiap kali tiba sambutan dengan kesan dari barat seperti Halloween atau Hari Valentine, pasti timbul isu di mana ada orang Islam turut serta meraikannya.



Terbaru, seorang gadis Melayu kononnya meluahkan rasa tidak puas hati di Twitter selepas permintaannya untuk menulis nota cinta sempena Hari Kekasih ditolak penjual Lazada kerana bertentangan dengan ajaran Islam.

Gadis itu juga berkongsi paparan skrin perbualannya dengan penjual berkenaan.


Kredit foto: Twitter Astrol AWATNI


Malah, dia turut tidak berpuas hati dengan layanan diterimanya hingga mendakwa laman beli-belah online bukan tempat untuk berdakwah.


Kredit foto: Twitter/SAYS

Tindakannya itu mengundang kecaman hebat daripada netizen kerana sikapnya yang sombong dan angkuh serta berbangga menyambut Hari Kekasih yang haram untuk diraikan umat Islam.

Selain itu, mereka turut memuji penjual berkenaan kerana bertegas dengan prinsipnya dan tidak mengejar duniawi.



Namun, ada juga yang memperlekehkan nasihat dan fakta yang diberi segelintir netizen selain menyifatkannya sebagai ikutan budaya.


Kredit foto: Twitter

Betullah manusia zaman sekarang tidak boleh ditegur, lebih cenderung menegakkan yang salah berbanding menurut yang betul. - CARI
3

Bagus
1

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (11 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • jajangmyeon

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote onexox97 15-2-2019 03:41 PM
Tanak beli takyah beli
Cari seller lain
Quote chicozinn 15-2-2019 03:41 PM
customer ni batak like ke bnda cmtu pun nak kecoh 1 donia twitter??birah tol cikki ni
Quote Orix 15-2-2019 04:19 PM
Semoga seller tersebut mereput......
Quote None68 15-2-2019 04:22 PM
Byk je seller lain..payah2 pulak nak kasi viral..
Quote lee_sakura 15-2-2019 04:37 PM
gigih la nk sambut valentine day ye dik
Quote MisXoXo 15-2-2019 04:48 PM
gedic gedic to the max...g cari seller lain lah..bongoks ini bdk
Quote buapakperut 15-2-2019 05:25 PM
kan dah cancel order, lagi mau mencapub ka
Quote matbad 15-2-2019 05:46 PM
Seller pun 1 hal..bukan dia mintak tulis sekali lukis arak bagai..tulis ja..Valentine tu nama orang saja..mcm2 hal
Quote aijinmisaki 16-2-2019 05:17 AM
Apa ke bodow orang nak beli barang pun kau sebuk nak berdakwah.
Quote tri-max 16-2-2019 09:16 AM
yeah konsep "cash is king" bebudak skrg ni pgg
tak boleh ditegur, tp sesedap rasa mengecam org
tiada rasa hormat , adab pd org lain
peniaga juga manusia dan pgg pada policy dia sendiri
klu dia tak nak subahat, just cari kedai lain
boddow harap internet je laju, otak sel tak bersambung
Quote pitera 16-2-2019 09:57 AM
Aku sokong budak tu. Bukan mcm ni cara nak berdakwah. Kalau rasa tak sesuai dgn ajaran islam, boleh je tolak, tak perlu state haram ke pebenda ke. Lagi la buyer tu sentap.
Quote bezita60 16-2-2019 03:57 PM
Tinggalkan je la birah camni. Esok gaduh laki bini  londeh dlm socmed
Quote markonahkota 17-2-2019 12:27 AM
Teringin nak tahu dia beli ape {:question
Quote chinta89 17-2-2019 08:32 AM
bezita60 replied at 16-2-2019 03:57 PM
Tinggalkan je la birah camni. Esok gaduh laki bini  londeh dlm socmed

statement u win!
Quote lee_sakura 17-2-2019 10:41 AM
bezita60 replied at 16-2-2019 03:57 PM
Tinggalkan je la birah camni. Esok gaduh laki bini  londeh dlm socmed

boti tu, birah jenis lapar perhatian
Quote esbok 17-2-2019 08:34 PM
ditegur private, ditayangkan pula

Nanti org tegur publicly suruh tegur private pula

Islam itu ad din.  Jadi tak kisah lah kau kat lazade ke shopi ke bodgos ke (eh2?) Nampak orang berdakwah itu norma.
Quote mieymiey 18-2-2019 10:33 AM
Dia kedai kat Lazada dan iols harap internet dia selalu lagging bila ambik order?
Quote mohdcrow 18-2-2019 11:00 AM
Tulis sendiri la dol...ingat org pecacai ke nak puaskan nafsu gersang ko tu

Lihat semua komen(28)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 04:53 PM GMT+8 , Processed in 0.091662 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top