CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Ustaz Dihentam Kritik Muslimah Bagi 'Thumbs Up' Depan Babi Panggang, Siapa Yang Betul?

13-2-2019 05:29 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 7360| Komen: 36|Original author: Oleh: LilRose

Description: Ahli Majlis Tertinggi UMNO yang juga Ketua UMNO Bahagian Kangar, Datuk Dr Fathul Bari Mat Jahya baru-baru ini mengkritik beberapa wanita bertudung yang bergambar dengan daging khinzir panggang menerus ...
Ahli Majlis Tertinggi UMNO yang juga Ketua UMNO Bahagian Kangar, Datuk Dr Fathul Bari Mat Jahya baru-baru ini mengkritik beberapa wanita bertudung yang bergambar dengan daging khinzir panggang menerusi Twitternya.


Beliau menyifatkan tindakan seorang muslimah menunjuk 'thumbs up' di hadapan daging babi panggang sebagai sesuatu yang memualkan.



Posting berkenaan bagaimanapun menerima pelbagai kecaman daripada orang ramai yang tidak bersetuju dengan cara beliau memberi teguran.

Agak panas juga Dr Fathul berbalah dengan netizen di ruangan komen.



Dalam masa sama, orang ramai turut menyuarakan pandangan dan hujah mereka sendiri. Ada yang mempertahankan tindakan tiga wanita terbabit, dan ada juga yang sebaliknya.



Malah, banyak pihak turut berasa sangsi dengan kesahihan gambar berkenaan kerana ada yang mendakwa ia kelihatan seolah-olah telah disunting.

Bimbang dakwaan itu mengundang fitnah, orang ramai menggesa Dr Fathul untuk meminta maaf dan memadam tweet terbabit.


Kredit foto: Twitter

Siapa yang betul, siapa yang salah? - CARI
6

Bagus
4

Marah
5

Terkejut
5

Sedih
6

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (32 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pearl.silver 13-2-2019 05:44 PM
I pun geli tgk babi panggang
Tp melebih2 la bila kesalahan mereka hanya kerana bergambar dgn gembira dpn babi panggang yg akan dimakan oleh non muslim
Quote MadameOnion 13-2-2019 06:41 PM
Sedap kot hirup udara babi panggang tu..kawan i kata kulit babi pnggang tu sweet n crispy.. i yang taip je ni pun dah melugai
Quote Victorioussss 13-2-2019 06:50 PM
Lepasni sila amik gmbr dlm pub depan stout smbil tunjuk thumbs up

Ape bezanya org Islam bertudung buat thumbs up amik gmbr depan babi golek, vs gmbr alvin makan bakkutteh smbil caption selamat berbuka puasa?o

Sama jah memualkan. Toleransi katakau?
Letak sesuatu pada tempatnya
Quote Victorioussss 13-2-2019 06:54 PM
MadameOnion: Sedap kot hirup udara babi panggang tu..kawan i kata kulit babi pnggang tu sweet n crispy.. i yang taip je ni pun dah melugai



Chuols iols pernah masuk expo makanan..tetibe lalu banyak booth jaul babi bakar kiri kanan!
Sepanjang lorong iols tahan nafas. Asap babi tu nnt xnk la masuk dlm peparu dn iols mual dgn kebabian gerai tu jual babi dlm tmpt tertutup bukan open space seolah2 suruh Melayu je tolerate dorg tp dorang cam babi perangai

Eventhou haram eventhou just lalu xmakan..nk bernafas berdekatan babi pn iols xsanggup
Ade ke sanggup bernafas dgn normal bile lalu sebelah kolam indahwater y baunya kaw?
Sanggup bernafas bile terbau sikit taik lembu dan kencing lembu fresh?
Sanggup bukak tingkap kereta bile lalu kawasan mardec?

Tahnia pada cikki bertudung slamba je amik gmbr depan babi roast bau semerbak
Kalau dorg duduk hujung, atau jauh dari babi, iols bole la terima lg
Quote adila39 13-2-2019 07:30 PM
tak salah maybe, tapi jagala sensitiviti.
Quote munchkin 13-2-2019 07:31 PM
Hmmmm. Stop over analyzing
Quote lee_sakura 13-2-2019 09:42 PM
eeh ehh senang nye nk jatuh kan hukum ustaz ni...asal babi je mual, bukan budak tu makan pon...just tangkap gambar je sbb hormat majlis, mayb tu event company dia...tau la ustaz ni org umeno, sudah2 lah nk rasis
Quote MissVixen 13-2-2019 11:16 PM

Takut betul dengan babi babi pun mahkluk tuhan.
Quote beloomberk 13-2-2019 11:36 PM
Toleransi letak kat mana?.
Makan kari daging semeja dgn kengkawan india boleh plak.nk lgi tragik makan smbil berckp dgn kwn india itu. biar bersembur daging2 tu.

Quote Sham143 14-2-2019 12:14 AM
Babi tk berdosa dan ianya makhluk ciptaan Allah juga..tapi sebagai seorang ustaz, tegur lah dgn cara yang berhemah.jgn la beremosi sangat.. Tunjukkan la imej sebagai seorang ahli agama yang matang, tenang dan tak cepat melatah..
Quote RooneyMara 14-2-2019 07:37 AM
The girl tak makan babi, tak sentuh babi. Dia thumbs-up pun bukan bertujuan promote suruh makan babi. Basically this is a non issue
Quote tenderfly 14-2-2019 08:25 AM
Benda senang je, ko dah nampak tmpt nk bergambar tak sesuai, tak payahla p, yg haram itu jelas, yg halal itu pun jelas, elakkan diri dr jd punca fitnah{:hooray
Quote haryatie 14-2-2019 08:37 AM
apa pun aku ttp rsa geli n loya
xde la tringin nak bergambar mcm tu
bukan setakat babi jerk kalau benda lain pun aku rasa geli n mual
nak tengok gambar pun x ingin, pe lg nak bergambar dgn nya
tp lain org lain cara...
lg pun zmn sekrang org lbih suka pd kelainan sbb nk dpt likes
nk nmpk moden...urban
Quote putput 14-2-2019 08:43 AM
mual, muak geli dengan babi ciptaan Tuhan/? kasihan Tuhan mungkin dah merajuk korang hina ciptaanya
Quote aijinmisaki 14-2-2019 09:48 AM
Ini pun lobai nak sakit hati
Quote mieymiey 14-2-2019 09:51 AM
Kawan iols tiap kali lalu sebelah kedai jual babi panggang, cecepat suruh weols semua tahan nafas.
Quote chandrahusin 14-2-2019 10:13 AM
Semua benda nak jadi isu
Quote MadameOnion 14-2-2019 11:11 AM
Victorioussss replied at 13-2-2019 06:54 PM
Chuols iols pernah masuk expo makanan..tetibe lalu banyak booth jaul babi bakar kiri kanan!
S ...

ramai yg sokong tindakan cikki bertudung tuh..oklah pasni kalau ada cikki bertudung ambik gambar buat thumbs up dekat botoi arak jgn marah pulak..
Quote Sham143 14-2-2019 11:11 AM
putput replied at 14-2-2019 08:43 AM
mual, muak geli dengan babi ciptaan Tuhan/? kasihan Tuhan mungkin dah merajuk korang hina ciptaanya

Dah tentu bukan muslim..Kalau muslim tk akan buat statement mcm ni..

Lihat semua komen(36)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 03:39 AM GMT+8 , Processed in 0.079283 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top