CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Suami Isteri Daif Tinggal Dalam Dangau, Bayi Berisiko Digigit Ular Dan Kala Jengking

17-1-2019 12:19 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 11460| Komen: 125|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Sepasang suami isteri bersama dua naka termasuk seorang bayi yang berusia 15 hari terpaksa tinggal di sebuah dangau.
Sepasang suami isteri bersama dua naka termasuk seorang bayi yang berusia 15 hari terpaksa tinggal di sebuah dangau.

Dangau di Kampung Pecah Gadong, Jalan Kuala Nerang di Pokok Sena itu dibinanya sendiri hanya dengan menggunakan kayu hutan dan kanvas.


Kosmo Online melaporkan, pasangan terbabit, Mohd. Ridzuan Ismail, 36, dan Norshafizawati Shaari, 33, menjadikan dangau sebagai tempat berteduh sejak 10 bulan lalu.

Difahamkan, Norshafizawati baru melahirkan anak kelimanya,  Puteri Karissya Amara pada 1 Januari lalu dan berpantang di dangau tersebut.

Kredit foto: Kosmo Online
Keputusan tinggal di dangau diambil selepas rumah yang didiaminya selama ini sudah terlalu ramai penghuni.


"Sebelum ini seluruh keluarga termasuk ibu bapa saya menumpang rumah ibu saudara yang terletak berdekatan dan lama kelamaan keadaan menjadi agak sesak.

"Jadi, saya dan suami buat dangau kecil untuk kami sekeluarga berteduh." 

Dangau itu hanya dihuni dia bersama suami dan dua anak berusia enam tahun dan bayi manakala anak berusia 10 tahun tinggal dengan neneknya sementara dua lagi berusia 12 dan 13 tahun tinggal di Kompleks Asrama Anak Yatim dan Miskin Baitul Ehsan di Kampung Perik, Padang Terap.

"Pada waktu malam, saya akan hantar bayi untuk tidur dengan neneknya di rumah ibu saudara atas faktor keselesaan dan keselamatannya memandangkan ada beberapa kali ular dan kala jengking ditemui di sini."

Ridzuan berkata dia hanya menyara keluarganya dengan menoreh getah dan mencari ulam untuk dijual.

Pendapatan yang diperolehi tidak menentu, antara RM400 hingga RM600 sebulan.

Bantuan boleh disalurkan dengan menghubungi  Mohd. Ridzuan di talian 013-8973 640. -CARI 
12

Bagus
11

Marah
7

Terkejut
9

Sedih
8

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (58 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote SissySembah 17-1-2019 11:18 AM
sedara mara mulut hanjeng lah kot?
tak tahan ujung2 mereka keluar..

terpaksa kata terlampau sesak sbb terhutang budi & xnk burukkan sedara mara...
bagus mereka ini...
Quote manehnya 17-1-2019 11:25 AM
kuala nerang kaa , ingat ka jauh mana laaa...

siannn...
Quote maharani_gebu 17-1-2019 11:27 AM
muda lagi lakiinyer... pi lah mintak keje kilang ke jadik pak gad ke... jual ulam tu buatlah kje sampingan... usahalah buat 2 kje.. dok dangau 10 bulan siap bole produce lagi anak baru
Quote leylapple 17-1-2019 11:30 AM
ssh aku nak berhusnuzon...

umo masih muda..anak berderet...anak2 tua dihantar ke rumah anak2 yatim sedangkan makpak ada...

usaha buat anak jer yang terbukti...usaha carik rezeki takder ker?

kesian lah sikit dgn anak2 tu...

tahun depan dah 2020, tapi cara hidup macam zaman 1960
Quote amira_safia 17-1-2019 11:33 AM
leylapple replied at 17-1-2019 11:30 AM
ssh aku nak berhusnuzon...

umo masih muda..anak berderet...anak2 tua dihantar ke rumah anak2 yati ...

Melayu yang ramai macam ni .... pemalas ke melayu ni?

Kenapa pekerja asing gaji dorang sampai beribu2 pendapatan dorang tapi orang kita miskin kat negara sendiri?
Quote inusya 17-1-2019 11:35 AM
Rasanya zakat dah jwb psl kes ni. Bln nvember 2018 lg zakat n jkm dah dtg melawat dan mntk diorg ni cr rumah sewa. Zakat akn bantu pembayaran sewa rumah.
Quote sinalegna 17-1-2019 11:36 AM
Child service kena selamatkan baby ni. Mak pak dia takde akai
Quote sapeka 17-1-2019 11:38 AM
ingtkan baru beranak 2 org
ramai rupanya anak deyolsss

selama bernikah tak pernah terpikir nak sedia kan umah asing untuk isteri ke?

dah duduk rumah ibu saudara ramai2 tu ade masa lagi nak membancuh2
Quote Simunggu 17-1-2019 11:38 AM
DSN...tolong tengok hamba Allah ini..kot kot umno boleh tolong....hebat bossku..
Quote leylapple 17-1-2019 11:39 AM
amira_safia replied at 17-1-2019 11:33 AM
Melayu yang ramai macam ni .... pemalas ke melayu ni?

Kenapa pekerja asing gaji dorang samp ...

bila disebut melayu pemalas ramai pulak yang sentap....

kata ramai yang keja kat luar negara sebagai pemetik buah la... cuci pinggan laa...

entah laa....

usaha nak carik rezeki kurang..anak berderet2 pulak....

kalau ambik family planning kat klinik tu just bayar seringgit tu pun pemalas, apatah lagi soal rezeki

Quote SissySembah 17-1-2019 11:41 AM
amira_safia replied at 17-1-2019 03:33 AM
Melayu yang ramai macam ni .... pemalas ke melayu ni?

Kenapa pekerja asing gaji dorang samp ...

dlm sebuah kajian termasuk dlm salah satu negara yg rakyatnya malas berjalan...
what to expect sis? negara dunia ketiga miskin ekonomi merundum kan


Quote EncikH 17-1-2019 11:48 AM
maybe kena implement birth control utk golongan daif, gaji bawah RM600, nak menyara 7 manusia, mana logic.

siapa yah gaji bawah RM1000 sekeluarga, illegal utk anak lebih 2 org atau hilang kelayakan utk terima zakat dan bantuan.
Quote namr 17-1-2019 11:50 AM
Edited by namr at 17-1-2019 11:54 AM

Gigih beranak kenapa..tau idok kewujudan kondom?
Jkm tlg bagi condom skalik
Quote Lolalala 17-1-2019 11:53 AM
amira_safia replied at 17-1-2019 11:33 AM
Melayu yang ramai macam ni .... pemalas ke melayu ni?

Kenapa pekerja asing gaji dorang samp ...

Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman, orang yg susah ni kalau Warga asing mana kisah kerja apa. Waktu macam mana. Makan masak sendiri. Bukan makan ayam. Kalau tengok bekal, nasi segunung dgn kuah dan sayur. Dapat gaji shopping barang dapur jinjing atas kepala bawak balik. Kebanyakan x merokok. Melayu pulak dapat gaji makan luar. Kerja x boleh lebih masa. Tak boleh berat2 sebab ada penyakit 3serangkai. Asyik advance. Merokok pulak tu. Anak mesti berderet.
Dekat area rumah ni, bangla hantar anak tadika smart reader. Kayuh beskal je hantar anak tau.
Quote Lolalala 17-1-2019 11:54 AM
inusya replied at 17-1-2019 11:35 AM
Rasanya zakat dah jwb psl kes ni. Bln nvember 2018 lg zakat n jkm dah dtg melawat dan mntk diorg ni  ...

Zakat dah sanggup nak bayar...dia yg x de usaha nak mencari.. boleh rasa macam mana perasaan mak sedara dia tu bila banyak biawak menumpang dan membiak
Quote fff_cat 17-1-2019 11:57 AM
Kadang2 tak faham kenapa sesetengah orang masih membiak cam rabbit. Bunyinya memang kejam tapi kalau mak pak asyik fikir seronok sendiri n tak fikir langsung untuk kesejahteraan anak2... apalah nak diharap dari mak pak yg sebegini. Kalau banyak duit tu lainlah.

Kalau tolong bayarkan sewa and takde inisiatif nak carik pendapatan lebih, sampai bila pulak nak bergantung dgn zakat. Andainya satu masa nanti zakat berenti bayarkan sewa..  merempat semulakah??
Quote nisako 17-1-2019 12:03 PM
adoi pi la cari kerja elok sikit orang asing boleh je dpt byk kita malas...……. yg tahu beranak byk2 je………..
Quote kaklong32 17-1-2019 12:07 PM
adoi keje la bang oiii

usaha mencari rezeki

jadi guard pon boleh apa

nak seribu daya x nak beribu dalih

nak tunggu org bg bantuan je payah ler bang oii
Quote hawk77 17-1-2019 12:08 PM
Apa maksud dangau? Apa bezanya dgn pondok..

Lihat semua komen(125)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 02:23 PM GMT+8 , Processed in 1.908463 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top