CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Gula-Gula Dibuat Dalam Keadaan Tercemar, Tapi...

17-1-2019 12:27 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 4205| Komen: 7|Original author: Oleh: Azza

Description: Selepas isu halal Family Mart diwar-warkan, kini Malaysia digegarkan lagi dengan beberapa keping gambar yang mengejutkan tentang pembuatan gula-gula. Gambar tersebut menunjukkan bahan-bahan mentah yan ...


Selepas isu halal Family Mart diwar-warkan, kini Malaysia digegarkan lagi dengan beberapa keping gambar yang mengejutkan tentang pembuatan gula-gula. Gambar tersebut menunjukkan bahan-bahan mentah yang dibuat menggunakan mesin tumpah dilantai serta penghasilan yang tidak kemas.

Sekali pandang memang nampak ia kotor, tetapi adakah betul ia menyalahi prosedur di kilang atau ini sekadar fitnah semata-mata?

Kredit foto: Twitter

Netizen yang percaya dengan gambar ini menyatakan kegelian dengan tahap kebersihan pembuatan gula-gula.


Kredit foto: Twitter

Bagaimanapun lebih ramai yang menyatakan tiada masalah dengan gambar tersebut. Ini kerana pelbagai SOP telah dipatuhi seperti gambar ketiga yang memaparkan lebihan gula-gula dilantai, jadi semestinya lebihan tersebut tidak digunakan lagi. Manakala gambar keempat pula menunjukkan pekerjanya meletakkan plastik di lantai serta adanya bakul khas.

Lagi pula pekerja tersebut dilihat mematuhi peraturan seperti memakai kemeja lengan pendek untuk mengelakkan jangkitan kuman dan memakai sarung tangan. Tiada masalah sebenarnya.


Kredit foto: Twitter

Bagaimanapun, ada juga isu yang ditimbulkan oleh netizen yang pernah bekerja di kilang makanan lalu menyatakan betapa kotornya penghasilan sesuatu makanan.

Isu makanan halal dan bersih sememangnya amat dititikberatkan di Malaysia. Jadi, setiap kilang perlu mematuhi standard prosedur yang telah ditetapkan demi mengelakkan perkara buruk berlaku. Kalau anda pula, yakin ke dengan makanan di luar sana? - CARI 
16

Bagus
10

Marah
7

Terkejut
11

Sedih
16

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (75 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Madel 17-1-2019 12:54 PM
Aku pernah kerja kejap kat kilang coklat C*****y
Coklat yg jatuh mmg kutip balik masuk dlm paket
Sejak tu mmg aku x makan coklat..
Quote Mleeen82 17-1-2019 01:10 PM
... pas ni… beli makanan yg panas2... bungkus dpt kita je..
Quote Melorqe 17-1-2019 01:12 PM
aku pernah kerja kilang proses turkey.
masa turn aku kena buat potong breast tu ayam tergolek jatuh. tadak masa la kutip balik basuh. sebab semua tu dok dlm line . mana boleh stop. org putih ni dah la jenis masak tak basuh pun. diaorg ingat bersih la kut.
Quote salmon-suki 17-1-2019 01:19 PM
Madel: Aku pernah kerja kejap kat kilang coklat C*****yCoklat yg jatuh mmg kutip balik masuk dlm paketSejak tu mmg aku x makan coklat..

wehhhhh..siyeslaa..brand tu bt cmtu??nasib baik lama tak beli..tp mkn ler kalau ada org bg free{:smile
Quote pearl.silver 17-1-2019 01:22 PM
Ko rasa gula2 sebiji2 dlm bakul tu nanti bangla tu bungkus satu2 ke?
I ingat mesin tu otomatik terus peket
Quote Cyempaka 17-1-2019 02:03 PM
cekelat ni sedap. aku suka beli byk2 buat stok
Quote Artemesiaa 17-1-2019 03:08 PM
Sebab tu bila dapat lihat cara pembuatan kebanyakan mereka ni pasti ramai tak lalu makan

Lihat semua komen(7)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 11:50 AM GMT+8 , Processed in 0.074071 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top