CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kaya Dengan Vitamin C, Sedap Rupanya Nasi Goreng Strawberi Ahmad Maslan. Ini Resipinya!

14-1-2019 06:12 PM| Diterbitkan: Cari-Amiey| Dilihat: 5610| Komen: 19|Original author: Oleh: MieJo

Description: Alahai, kecoh pula di laman Facebook dan juga Twitter dengan kisah Datuk Sei Ahmad Maslan dan resipi terbarunya, nasi goreng strawberi. Wah, nampak unik dan berbeza kan? Terasa hendak dicuba pula. Ada ...
Alahai, kecoh pula di laman Facebook dan juga Twitter dengan kisah Datuk Seri Ahmad Maslan dan resipi terbarunya, nasi goreng strawberi.

Wah, nampak unik dan berbeza kan? Terasa hendak dicuba pula. Adakah sedap atau sebaliknya?

Sebenarnya masakan nasi goreng bersama buah bukan asing lagi. Masih ingat dengan nasi goreng nanas atau pun nasi goreng dabai?

Carian di internet juga menunjukkan nasi goreng strawberi pun bukan asing lagi di Indonesia. Sudahlah penuh dengan khasiat seperti vitamin C dan serat. Hebatkan? Nah, ini resipinya jika anda ingin mencuba.


Bahan-bahan:

7 biji strawberi (dihiris)
Sepinggan nasi putih
daging ayam
1 butir telur ayam
3 sudu minyak masak
bahan tambahan (optional): udang dan juga daging lembu


Bahan tumisan/kisar:
6 biji strawberi
bawang merah
bawang putih
cili merah
sedikit cili padi
(kisar semuanya)

Bahan perisa:
kicap manis
garam

Foto: resepyummy


Cara-caranya:

1. Masukkan minyak ke dalam kuali, panaskan.

2. Masukkan bahan tumisan  yang telah dikisar dan kacau sehingga harum.

3. Kemudian, pecahkan telur ayam dan masukkan ke dalam tumisan tadi.

4. Seterusnya, masukkan daging ayam dan kacau rata. (Masukkan juga udang dan daging lembu jika mahu).

5. Masukkan nasi putih dan kacau lagi hingga rata. Tambahkan garam dan kicap manis dan kacau lagi.

6. Akhir sekali masukkan strawberi segar yang telah dihiris. Sedia dihidangkan. - CARI



Kredit: resepyummy
12

Bagus
9

Marah
15

Terkejut
11

Sedih
13

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (74 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Orix 14-1-2019 06:31 PM
Ad spe dh try nnt komen pls. Sedap ke idokkkk
Quote matkpop 14-1-2019 06:33 PM
@Foxey nah try hahaha
Quote MadameOnion 14-1-2019 07:26 PM
Kenapa i rasa terliur pulak tgk gambar di atas?
Quote chempaka.ayu 14-1-2019 08:40 PM
Macam menarik... boleh cuba nanti ni...
Quote moonbug 14-1-2019 09:54 PM
Berseri nampak. Iols dapat makan nasi goreng ada ikan bilis dengan telur pun syukur dah. Tak mampu beli strawberry
Quote whitePoison 14-1-2019 11:48 PM
Nasi goreng semua sedap. Nyumm nyumm
Quote LadyCarefree 15-1-2019 01:26 AM
Knape bahan kisar ada strawberi & nasi pon campur strawberi hiris tp nasi dia xde stain warna merah strawberi?
Quote RatuDunia94 15-1-2019 08:23 AM
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??
Quote chicozinn 15-1-2019 09:35 AM
kemain meletop2 resepi chef mat selan ni smpai gordon ramsay kt twitter berkutik psal nsi stoberi ni..
Quote qicki 15-1-2019 12:02 PM
LadyCarefree replied at 15-1-2019 01:26 AM
Knape bahan kisar ada strawberi & nasi pon campur strawberi hiris tp nasi dia xde stain warna merah  ...

kan...kan.....terpikir bende yg sama....sekelumit warne pink pun xde...6 biji bnyk tu
Quote qicki 15-1-2019 12:04 PM
RatuDunia94 replied at 15-1-2019 08:23 AM
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??

ada...me.....sejenis suka masam2.....bihun sup pun I perah limau banyak2...sodap
Quote LadyCarefree 15-1-2019 01:48 PM
RatuDunia94 replied at 15-1-2019 08:23 AM
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??

Ade. Adik sy masak nasi goreng indon katanya letak baby bayam, udang, kacang tanah sebiji2 yng roasted pastu perah limau nipis bila nak makan. Sedap!
Quote LadyCarefree 15-1-2019 01:49 PM
qicki replied at 15-1-2019 12:02 PM
kan...kan.....terpikir bende yg sama....sekelumit warne pink pun xde...6 biji bnyk tu

Agaknye ramai jenis xkisah & ade kritikal mind inquisitive mind sbab tu swnang jual segale produk timbang kilo skim agent dealer dsb kehkehkeh
Quote Amalinarazi 19-1-2019 01:13 PM
Sedapp dah try !
Quote puanbintang 24-1-2019 03:08 PM
tertariknya tengok gambar kat atas...
Quote leogirl8902 18-2-2019 03:39 PM
nampak sedap.
Berkhasiat rupanya.
Quote hanisnabila 24-2-2019 04:30 PM
Curious pulak dgn rasa dia.
Quote eileen80 25-2-2019 09:11 AM
kpd sape2 yg dah try buat, sila share hasilnye yer.
Quote PasuDurian 3-4-2019 06:27 PM
Huyyooo tak boleh bayangkan macam mana rasa nasi goreng ala2 masam gini {:smile

Lihat semua komen(19)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 06:49 AM GMT+8 , Processed in 0.079259 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top