CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Hina Sultan Muhammad V, Eric Liew Minta Maaf

7-1-2019 11:06 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 18985| Komen: 186|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Pergerakan Pemuda UMNo mendesak agar tindakan tegas diambil oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) selepas pemilik akaun Facebook, Eric Liew jelas-jelas menghina Sultan Muhammad V.
Pergerakan Pemuda UMNO mendesak agar tindakan tegas diambil oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) selepas pemilik akaun Facebook, Eric Liew jelas-jelas menghina  Sultan Muhammad V.


Komen berkaitan perletakan jawatan baginda  sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 yang ditinggalkan lelaki itu dianggap sebagai menghina dan jahat.

Foto: FB
Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki selaku ketua pergerakan berkata, kalau di negara lain warganegara yang melemparkan komen menghina seperti yang dilakukan oleh Eric Liew akan menerima tindakan undang-undang.

"Pergerakan Pemuda UMNO mendesak agar pihak Polis DiRaja Malaysia agar segera bertindak kepada pemilik akaun Facebook yang bernama Eric Liew yang secara jelas menghina DYMM Sultan Muhammad V dalam ruangan komen di FB dengan mengaitkan perletakan jawatan Baginda dengan dakwaan Tuanku sibuk berzina.


[Edisi Terlajak Perahu] Kritik Agong letak jawatan
"Ini suatu penghinaan dan fitnah jahat yang melampau terhadap Yang di-Pertuan Agong dan sultan. Kalau di negara lain termasuk negara jiran Thailand, orang seperti ini sudah lama menerima tindakan undang-undang yang keras."

Dr. Asyraf Wajdi juga memohon semua pihak membuat laporan polis agar Eric Liew segera diambil tindakan oleh pihak berkuasa.

Bagaimanapun menerusi Facebook, Eric Liew ada membuat permohonan maaf.  -CARI


5

Bagus
5

Marah
4

Terkejut
7

Sedih
4

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (35 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Syd 7-1-2019 06:18 AM
Ummah pun jaga-jaga.
Quote Syd 7-1-2019 06:19 AM
Merafak sembah.

Quote Syd 7-1-2019 06:41 AM
Tak perlu memaki hamun dan tak perlu mencarut. Ini antara caranya kita boleh mengembalikan keharmonian negara dari segelintir masyarakat yang sakit.
.
1. Baca komen di akaun media sosial portal berita atau di Group Facebook dan lihat siapakah yang menuturkan perkataan yang menghina Raja & Sultan, menghina agama, rasis dan fitnah.
.
2. Screenshot komen mereka.
.
3. Cari gambar mereka dan perniagaan serta tempat kerja mereka. Selidik dulu dan pastikan ianya sahih.
.
4. Mesej majikan mereka & hantarkan screenshot komentar mereka yang menghina Raja & Sultan, menghina agama, rasis dan sebagainya serta meminta disiasat dan individu terbabit diambil tindakan.
.
5. Andai individu itu berniaga, boikot beramai-ramai dan seru orang lain untuk boikot sekali. Sekali lagi, pastikan sahih dan jangan terburu-buru mengikut emosi tetapi rasional dalam bertindak.
.
6. Buat laporan dengan @skmm_mcmc untuk menyiasat dan mengambil tindak terhadap pelaku tersebut.
.
Mereka yang terlibat menyalahgunakan media sosial boleh didakwa di bawah Seksyen 233 (1) (A) akta Komunikasi & Multimedia 1998 (Akta 588) yang jikalau sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM50,000 atau dipenjarakan setahun atau kedua-duanya sekali!
.
Jangan kerana marahkan nyamuk, kita bakar kelambu sekali. Yang suka menghina, meremeh Islam dan agama lain serta Raja & Sultan, peratusannya rendah dan jangan biarkan mereka yang KKS (kurang kasih sayang) menjejaskan keharmonian dan keamana negara. Rakyat Belum Muslim baik pemimpin atau orang awam juga perlu bersama menegur dan memperbetulkan mereka yang bertindak di luar batasan.
.
#liberalmediabias #firdauswong  @ Setapak
Quote Syd 7-1-2019 06:42 AM
Cara-cara nak kantoikan ummah yang kuat membawang.

Yang tak agak-agak membawang, berdebar tak?


Quote samisfar 7-1-2019 06:43 AM
Haruss kena
When inglis fail abis nak pakai word u donno apa maknya to begin with
Dah sah abegong dah kawin "fornicating"is like saying abegong cari sex in brothel even in normal diction in means having sex with som1 they are not married to!(in greek its call porneia means prostitution)
That is really slander and defamatory bukan bad taste
Quote highcastle 7-1-2019 06:43 AM
Dia org ni tak belajar ke apa yg terjadi kat perkerja Honda masa kes Adib dulu........ Zaman skg nak mengkritik tgk kiri kanan ler..... Zaman media sosial sekejap je tersebar...... Skg terimalah padahnya......
Quote Syd 7-1-2019 06:54 AM
highcastle replied at 7-1-2019 06:43 AM
Dia org ni tak belajar ke apa yg terjadi kat perkerja Honda masa kes Adib dulu........ Zaman skg nak ...

Kat profile socmed, ie fb, segala benda tulis. Macam resume.
Quote Syd 7-1-2019 06:55 AM
samisfar replied at 7-1-2019 06:43 AM
Haruss kena
When inglis fail abis nak pakai word u donno apa maknya to begin with
Dah sah abegong ...

Org tu nikah ok.

Hahaha

Tapi mungkin pic nikah dia tak tgk. Tapi dia mungkin lebih nampak pic yang terkangkang terkoyak tu.
Quote Simunggu 7-1-2019 07:03 AM

terlajak peruh boleh undur terlajak perkataan buruk padahnya...tu shj komen budak darjah 5
Quote samisfar 7-1-2019 07:04 AM
Syd replied at 7-1-2019 06:55 AM
Org tu nikah ok.

Hahaha

Ah nikahhhh...lol u kow wat i mean
Quote akusukaq 7-1-2019 07:51 AM
Edited by akusukaq at 7-1-2019 09:43 AM

usah galak sgt nanti sendiri yg dpt susah dan malu. menghencap memang le sedap . bila terkena tindakan nyesal tak sudah.
Quote Beribear 7-1-2019 07:54 AM
Pokoknya berhati hati ketika menulis.. Jgn ikut hawa nafsu nak meluahkan sesuatu secara semberono. Bila dah jd gini baru terhegeh hegeh minta maaf sbb takut.. Haihhh
Quote sapeka 7-1-2019 08:05 AM

ha..taw pun
takut hilang kerja dan sebagainye kan?
sebab tu minta maap?
ingt raja2 di Malaysia takde kuasa ke?
dont play2 ok


Quote bambimo 7-1-2019 08:07 AM
one thing yg best psl melayu ni..
kau PH ke kau PAS ke UMNO ke..
once kau jentik psl islam..sultan..raja2..semua bersatu hati kembali....
Quote ultra78 7-1-2019 08:27 AM
How could you fornicate with your own wife?
Quote matamata 7-1-2019 08:32 AM
Alaaa....lain company byk je yg nak amik....pasal denda tu buat derma kilat je ramai yg senyak2 nak bg....50K bkn 50Mil, silap2 personal money pun sng2 blh kawtim....unless kalau hukum penjara mandatori ka....itu ssh la sikit
Quote idakamaruddin 7-1-2019 08:42 AM
cash la sape kene. korang nk benci sgt pn sila igt blk rukun negara ye.. akak senyumm je sape yg kene tu

korang dlm ni pn sama x yah nk mencaci sgt biar la dia letak jwtn kalau dh tak suka apa lg korang nak
Quote tikusmontok 7-1-2019 08:54 AM
samisfar replied at 7-1-2019 06:43 AM
Haruss kena
When inglis fail abis nak pakai word u donno apa maknya to begin with
Dah sah abegong ...

takkan uni of kansas dungu sangat.
Quote Decaffeinated 7-1-2019 08:56 AM
Melayu xde ka yg kena?

Lihat semua komen(186)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 11:39 AM GMT+8 , Processed in 6.258743 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top