CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Senarai Kosmetik Yang Masih Diuji Ke Atas Haiwan Pada 2018, Anda Masih Guna?

2-11-2018 02:04 PM| Diterbitkan: bawangkecik| Dilihat: 19034| Komen: 138|Original author: Oleh: intan

Description: Rasanya, semua sedia maklum bahawa masih terdapat jenama alat solek yang membuat uji kaji terhadap haiwan sebelum dipasarkan kepada orang awam.
Rasanya, semua sedia maklum bahawa masih terdapat jenama alat solek yang membuat uji kaji terhadap haiwan sebelum dipasarkan kepada orang awam. 

Tahun demi tahun,sudah banyak jenama terkemuka 'insaf' dan mengubah polisi dalam penghasilan sesuatu produk setelah pelbagai organisasi membantah uji kaji terhadap haiwan ini, contohnya PETA Organizations. 


Namun, walaupun jenama ini dikatakan 'cruelty-free' atau bermaksud tidak diuji terhadap haiwan, kebanyakan jenama terkenal ini masih lagi mengamalkan perbuatan tidak berperikemanusiaan dengan alasan untuk menembusi pasaran sesetengah negara di bawah dasar tertentu.

Contohnya, China yang mewajibkan setiap kosmetik yang ingin dipasarkan dalam negara tersebut melalui ujian terhadap haiwan. Oleh itu, kebanyakan jenama mengisytiharkan produk mereka bebas ujian terhadap haiwan tetapi berselindung di sebalik klausa 'except when required by law'. Disebabkan itu, produk kosmetik terkenal ini tetap menjalankan ujian terhadap haiwan sebelum dipasarkan kepada awam.


Jom kita lihat senarai kosmetik yang masih menjalankan ujian terhadap haiwan pada tahun 2018.


Kredit Foto : Crueltyfreekitty

Bagi mereka yang tertanya-tanya apakah jenis ujian dilakukan terhadap haiwan, anda boleh tengok sendiri di YouTube. Banyak pendedahan dibuat mengenai isu ini.

Gambar berikut adalah hasil selepas diuji kaji yang diklasifikasikan sebagai sulit dan hanya tersebar selepas pelbagai pendedahan secara eksklusif dilakukan.


Foto : Google

Foto : Google

Foto : Google

Foto : Google

Foto : Google

Foto : Google


Foto : Google


Foto: Google

Tidak sangka betul kebanyakan jenama yang sentiasa digunakan di negara kita juga termasuk dalam senarai dan sudah pasti salah satu jenama tersebut ada dalam beg mekap anda, bukan? 

Mungkin kini sudah masa untuk anda menukar jenama yang tidak membahayakan ekosistem lain, contohnya body shop, lush dan sebaginya. - CARI
19

Bagus
24

Marah
20

Terkejut
23

Sedih
31

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (140 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote arareez 2-11-2018 02:08 PM
Iolls guna body shop je...
Quote shi_jewel 2-11-2018 02:11 PM
ooppsss....brand yg i guna listed plak.
Quote Kiah.comei 2-11-2018 02:12 PM
Kejamnya manusia .. tak sanggup i nak tepek kat muka..
Produk timbang kilo tak buat ujikaji terhadap binatang ke?
Quote buapakperut 2-11-2018 02:12 PM
kesiannye, banyak jugakla guna dulu. skg dah guna elianto ntah test kat arnab ke tak
Quote CardiGans85 2-11-2018 02:12 PM
Loreal,mac, sephora,maybelline ---> aku nak pakai jenama apa lepas ni? Aku baru nak beli Nars punya foundation.

Sendayu tinggi?
Quote alesandra 2-11-2018 02:14 PM
skrg kan byk brand korea.kat dlm list tu takde korean cosmetics.kosmetik  pandang ke timur  pulak lepas neh
Quote fushimi 2-11-2018 02:15 PM
brand iols guna pun hado
Quote arareez 2-11-2018 02:24 PM
Kiah.comei replied at 2-11-2018 02:12 PM
Kejamnya manusia .. tak sanggup i nak tepek kat muka..
Produk timbang kilo tak buat ujika ...

Product timbang kilo lagi hebat. Terus buat testing kat consumers
Quote cmf_premierleag 2-11-2018 02:25 PM
abih tu kalo beli lokal punya, kosmetik timbang kilo lak
pastu kene serbu dgn KKM bagai
Quote azradila 2-11-2018 02:27 PM
   adoiii.. semua brands international nieee
Quote CardiGans85 2-11-2018 02:28 PM
Lepas ni try Nyx, fenti beauty pula la.
Quote prettyuglybabe 2-11-2018 02:31 PM
alamak.. ada mekap yang i pakai..
rasa bersalah pulak nak habiskan..
cuma akan guna perfume and avon bra..
Quote hotmak 2-11-2018 02:31 PM
kebanyakannya high end product, kejam gila lah, nak buktikan apa test dekat binatang, bukan sama mcm manusia hasilnya
Quote Gingerly 2-11-2018 02:33 PM
Marc jacobs ok sis. Cruelty free. Quality pun mmuaskn.
Quote melinda_kerr 2-11-2018 02:35 PM
oh my..selamani I ingt die test pada tikus sahaja..tk sangka pada haiwan lain juga! tpi brg2 comestic yg cruelty free mcm hourglass mahal gila kot.
Quote Gingerly 2-11-2018 02:35 PM
Urban decay pun cruelty free. Tarte as well.
Quote bakingsoda 2-11-2018 02:41 PM
kejamnya syaiton2 ni, nak cakap nasib baik tak support produk2 ni sebab tak pakai makeup tapi haiwan2 masih diperlakukan begini kan? keji jugak vet yang recommend pet food sampah sebab sick pet = source of income
Quote ninjago 2-11-2018 02:45 PM
sedihnya tgk rabbit kena buat camtu.. brand2 yg i pakai lak tu
Quote idakamaruddin 2-11-2018 02:53 PM
sume brand iols. pakai plak tu

xkn nak berkat amik semayang je lps ni x yah mekap dh{:laugh

Lihat semua komen(138)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 08:15 PM GMT+8 , Processed in 0.950281 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top