CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Asal- Usul Kuaci Yang Mungkin Anda Tidak Pernah Tahu - Menakjubkan!

22-10-2018 02:41 PM| Diterbitkan: bawangkecik| Dilihat: 9980| Komen: 18|Original author: Oleh: intan

Description: Asal- usul kuaci yang mungkin anda tidak pernah tahu - menakjubkan!
Pernahkah anda tahu kuaci yang anda makan sambil menonton tv atau ketika santai bersama keluarga itu diperbuat daripada apa? Mungkin anda tahu ianya berasal daripada pokok bunga matahari tapi pernahkah anda melihat kejadian kuaci tersebut?

Penulis akui tidak pernah melihat penghasilan kuaci daripada pokok bunga matahari, oleh itu penulis ingin kongsikan gambar - gambar bagi yang tidak pernah tengok asal usul kuaci.

Kembang tekak pun ada jugak ya! Jom kita lihat.


Rasanya semua orang tahu kuaci berasal dari pokok bunga matahari. Kalau tak pernah tengok pokok bunga matahari , ha macam dekat atas tu.


Korang rasa apa bila tengok gambar ni? Penulis rasa kembang kepala pula.


Perkongsian facebook ini daripada saudari Sakinah Zainal yang menanam pokok bunga matahari kemudian mula menuai hasil kuaci apabila sudah masak. 

Menurutnya lagi, kuaci yang dikutip tersebut perlulah direndam dalam air garam kemudian dipanggang dalam ketuhar sebelum dimakan. Menarik bukan? Jom ramai ramai tanam pokok bunga matahari! - CARI 
14

Bagus
18

Marah
13

Terkejut
10

Sedih
12

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (85 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zulka 22-10-2018 02:54 PM
besarnya bunga akak tu pegang
Quote buapakperut 22-10-2018 03:16 PM
wah suburnya bunga matahari dia. tapi iols lg suka biji labu. lg lemak
Quote chinta89 22-10-2018 04:28 PM
wahhh besar2 biji dia mcm jual kat kedia. kat cameron bijik dia selalunya kecik2 (mungkin blm  matang)
Quote azwanaliori 22-10-2018 04:29 PM
Rase tripophobiaaaa
Quote meklalala 22-10-2018 05:59 PM
Meremang
Quote shernazz 22-10-2018 07:38 PM
Euw...
Meremang bulu.iols...
Quote MakcikSukaKopi 22-10-2018 08:49 PM
Terbayang botfly larva...erk
Quote snazzydaisy 22-10-2018 09:01 PM
my fav kuaci !!!!!!!
Quote LautBiru52 22-10-2018 10:49 PM
Kembang kepala tu ape? 1st time dengar. Hahahaha
Quote umbut 22-10-2018 11:30 PM
Kuaci labu
Quote heedgags 23-10-2018 08:24 AM
Lor now baru iols tahu mcm tu kejadiannye
Quote gerbera.memopad 23-10-2018 09:59 AM
meremang bulu tengkuk aku tengok gambar tu

kuang ajaq sangat Trypophobia ni tau

tapi aku suka makan kuaci. selagi tak habis sebungkus tu tak boleh berhenti. memang berhantu la org cakap.
Quote innocent_me 23-10-2018 10:10 AM
Penulis ni phobia dgn lubang2 kecik ke?
Aku tgk bese2 je. Mati2 aku igt org proses benda alah ni kat tempat kotor ke apa ke yg buat dia kembang tekak.
Tapi aku heran ngape besor bebeno bunga dia. Kat rumah aku kecik je bijik pun cukup2 nk buat  benih je.
Quote Artemesiaa 23-10-2018 10:46 AM
Lebih suka kuaci biji labu dari yang ni.  Apa pun bagus suka menanam pokok macam ni dapat juga merasa hasilnya.
Quote Foxey 23-10-2018 11:51 AM
macam ni rupa ori dia kat bunga tu. sama je kan? cuma proses dia perlu direndam dalam air garam and dipanggang , mudah je rupanya.

Quote puteribaya 23-10-2018 12:42 PM
buapakperut replied at 22-10-2018 03:16 PM
wah suburnya bunga matahari dia. tapi iols lg suka biji labu. lg lemak

i ada baca satu article..yg kuaci labu lemak tu boleh cegah cancer prostat kalau diamalkan..ye ke ..sapa tahu sila bagi pencerahan
Quote puteribaya 23-10-2018 12:44 PM

tu laa..meols pun rase gitu..naik bulu roma..geli seh..teringat gamba anak2 katak kecik kluar dari lubag2 blakang ibunye..hisshh
Quote kucing02 26-11-2018 04:13 PM
mudah ke nk tanam pokok bunga matahari ni

Lihat semua komen(18)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 01:20 PM GMT+8 , Processed in 0.101997 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top