CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Jumpa Duit RM90,593 Dalam Tong Sampah, Tukang Sapu Jujur Pulangkan Balik

8-10-2018 04:36 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 3760| Komen: 10|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Seorang tukang sapu yang jujur memulangkan wang kertas bernilai hampir 150,000 yuan (RM90,593) yang ditemuinya dalam tong sampah dan enggan menerima sebarang ganjaran.
Seorang tukang sapu yang jujur memulangkan wang kertas bernilai hampir 150,000 yuan (RM90,593) yang ditemuinya dalam tong sampah dan enggan menerima sebarang ganjaran.


Tambahnya, ucapan terima kasih pun tak perlu kerana dia hanya melakukan perkara yang sepatutnya.

Laporan Hainan News menyatakan, Li Man menjumpai wang berisi wang itu semasa sedang membersihkan jalan di daerah komersial Haikou, ibu kota wilayah pulau Hainan.

Foto: SCMP
Apabila dibuka, beg tersebut dipenuhi dengan wang kertas 100 yuan (RM60.40).

"Mesti seseorang tak sengaja membuangnya di sini dan berasa sangat bimbang sekarang. Saya perlu pastikan ia dikembalikan segera."

Beg tersebut dibawa ke balai polis tempatan selepas dia menghubungi pengurusnya.

Selepas disiasat, polis berjaya menjejaki pemiliknya iaitu seorang ahli perniagaan bernama Zhu.

Kata Zhu, seorang tukang cuci di tempatnya menyangka bungkusan duit tersebut adalah sampah lalu membuangnya.

Zhu telah menawarkan  ganjaran 20,000 yuan (RM12,079) di atas kejujuran Man, namun ditolak olehnya.

Foto: SCMP
"Itu yang sepatutnya saya buat, tidak perlu (ganjaran)."

Di media sosial, Man dipuji sebagai seorang pekerja sanitasi yang cantik dengan watak mulia. -CARI
39

Bagus
32

Marah
35

Terkejut
50

Sedih
55

Lawak
43

Bosan

Friends Rank (254 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote whitePoison 8-10-2018 06:25 PM
Manusia yang jujur.!!
Quote Foxey 8-10-2018 06:56 PM
Wow... This kind of person is quite rare nowadays.
Quote RatuDunia94 8-10-2018 07:49 PM
Teringat masa iols form 4 pagi2 nk eprgi sekolah terjumpa hand beg lat tgh jalan siap terbuka. Iols mula2 koser kan jah.. tp ras curious jgak. Patah balik amik pastu tgok kat dlm ada duit byk gila. So iols decide bg kat ayah iols lat rumah. Sbb iols nk pg sekolah dah. Pastu ayah iols cr alamat rumah tuan bag tu.. rupanya itu bag cikgu. Dlm tu ada duit yuran budak2 bayar kat sekolah.. ada dekat 5 ribu jugak. Cikgu tu cikgu sekolah lain. Dia ckp masa dia nk pg kerja pagi2 dia terletak beg duit atas bumbung kereta. Pastu masa dia nk belok kat simpang beg tu terjatuh. So iols org pertama yg lalu kat jalan tu.. pastu sheols bterima kasih n sheols siap bg rewards kat iols bagai..
Quote dodolgemok 8-10-2018 08:52 PM
Jujur yah acik. Kalau dodol, mungkin ambil seribu dua buat kenduri kesyukuran. Selebihnya masuk tabung cikcur
Quote dodolgemok 8-10-2018 08:53 PM
RatuDunia94 replied at 8-10-2018 07:49 PM
Teringat masa iols form 4 pagi2 nk eprgi sekolah terjumpa hand beg lat tgh jalan siap terbuka. Iols  ...

Tahinah sis jujurin pada diri. Reward apa jah dpt? Kfc dinner plate ka?
Quote RatuDunia94 8-10-2018 11:44 PM
Edited by RatuDunia94 at 8-10-2018 11:50 PM
dodolgemok replied at 8-10-2018 08:53 PM
Tahinah sis jujurin pada diri. Reward apa jah dpt? Kfc dinner plate ka?


Sheols bg RM100.

Tp iols rasa reward lg best yg Allah bg la.. iols pernah terletak beg n phone atas bumbung kereta. Dh separuh jalan baru perasan. Berhenti kereta tgok atas bumbung dh xde. Menggigil 1 badan. Selang 1 jam lps tu ada org call abg iols sbb kebetulan dlm wallet ada biz card abg iols. dia kata dia jumpa beg n phone kat tepi jalan.. lega gila. Sbb tu iols percaya "what you give you get back".
Quote azwanaliori 9-10-2018 02:45 AM
Mungkin duit kongsi gelap sorok kat situ for secret exchange ..  Baik xyah terhutang budi terima ganjaran etc. Risiko tinggi.
Quote Sang_Pencinta 9-10-2018 09:14 AM
RatuDunia94 replied at 8-10-2018 07:49 PM
Teringat masa iols form 4 pagi2 nk eprgi sekolah terjumpa hand beg lat tgh jalan siap terbuka. Iols  ...

My cousin terjumpa duit RM50 x 3 keping (so RM150), bukan dalam wallet,  tepi jalan raya besar yang lengang tak tahu siapa pemilik. Mulanya dia jumpa RM50 kemudian cari semula tepi jalan tu jumpa 50x2 keping lagi

Oleh kerana tanya2 tak ada siapa yg punya, tak ada rumah yg berdekatan, dia ambil jadi hak milik sendiri

Ini cerita zaman sekolah rendah
Quote lavahensem 9-10-2018 09:50 AM
Hujung-hujung jadi stok kayu arang neraka kata lobai...

Cc @Changa @Maideen. @M5 @OrenTheReturn
Quote fifie_olin 9-10-2018 10:36 AM
dh nmpk rm 1 atas lantai
x koser la nk ambik
tp ada mkcik bwg gigih berebut..
wat de heyy...

Lihat semua komen(10)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2023 03:45 AM GMT+8 , Processed in 0.082211 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top