CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Pening Kepala Tak Jumpa Buku Dicari Di Perpustakaan? Guna Cara Ini..

18-10-2018 01:13 PM| Diterbitkan: nr_dl97| Dilihat: 3329| Komen: 9|Original author: Oleh: Dee Shariza

Description: Cara Mudah Cari Bahan Bacaan Di Perpustakaan
Kredit foto: huffingtonpost.co.uk

Pernah tak pergi library atau perpustakaan semata-mata nak cari bahan bacaan yang korang nak baca atau pinjam, tapi tak jumpa? Atau pun tak tahu dekat rak mana dan aras berapa? Dalam library tu bukan ada 100 hingga 300 buah buku je, ada banyak, macam mana nak cari? Rasa buang masa je. Balik  pula dengan tangan kosong, membazir minyak kereta dengan terpaksa tempuh kesesakan jalan raya lagi..haihh..


Hahh, meh sini nak bagitau. Ada orang yang dah tau dan mungkin ada juga orang yang tak tau cara ni. Salah satu cara untuk pastikan yang bahan bacaan yang dicari tu memang confirm ada di library tu adalah dengan menggunakan OPAC (Online Public Access Catalog).

OPAC adalah satu pangkalan data dalam talian yang dikendalikan oleh perpustakaan untuk menyimpan semua maklumat tentang bahan dan koleksi yang terdapat di dalam sesebuah perpustakaan atau bahasa mudahnya dipanggil 'Online Catalog'. Penggunaan OPAC untuk memudahkan pengguna mencari bahan bacaan seperti buku, majalah, biografi, jurnal dan bahan-bahan lain hanya menggunakan peranti dan sambungan internet saja.

Contoh perpustakaan awam yang menyediakan online catalog ni ialah Perpustakaan Negara Malaysia, Perbadanan Perpustakaan Awam Melaka (PERPUSTAM), Perpustakaan Awam Negeri Sembilan (PPANS) , Perbadanan Perpustakaan Awam Johor (PPAJ) dan banyak lagi.  Jom tengok cara menggunakannya.

Contoh 

1. Klik pada ikon WebOpac

Kredit foto: Official Website PERPUSTAM

2. Paparan yang akan keluar. Dekat sini, taip dan pilih bahan apa yang nak dicari. Boleh cari menggunakan tajuk, nama penulis, penerbit atau kalau dah tau sangat maklumat pasal buku tu, boleh pilih 'Any' di bahagian 'Access point', kemudian taip di 'Search text' dan klik 'search'.

Kredit foto: Official Website PERPUSTAM

3. Ni hasil carian yang berkaitan dengan carian tadi. Klik pada tajuk bahan.

Kredit foto: Official Website PERPUSTAM

4. Maka, ini lah dia maklumat tentang buku yang dicari. Kotak bahagian atas tu menunjukkan maklumat tentang bahan tersebut seperti tajuk, penerbit, bilangan muka surat dan ISBN. Manakala, kotak bahagian bawah tu maklumat tentang lokasi, status, library classification number untuk dapatkan bahan atau koleksi tersebut.

Kredit foto: Official Website PERPUSTAM
Sekarang dah tak perlu susah hati kalau tak jumpa bahan rujukan untuk buat assignment, presentation dan sebagainya. Harap dapat membantu 'Information seeker' kat luar sana. - CARI 
26

Bagus
8

Marah
22

Terkejut
2

Sedih
6

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (77 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote belilies 18-10-2018 01:20 PM
Ler... Iols lama dah guna method ni. Dah jd method zmn dinasor
Quote Artemesiaa 18-10-2018 02:44 PM
Info menarik untuk yang belum tahu mengenainya
Quote niena90 18-10-2018 04:42 PM
Jenuh dah ajar search book by OPAC dlm literacy class, tapi alih2 dia dtg ke meja kita jugak nak mintak call number buku. Sejenis suka disuap giteww
Quote Sang_Pencinta 18-10-2018 06:41 PM
Masa orentasi di U dulu wajib belajar benda ini
Quote RatuDunia94 19-10-2018 04:37 AM
Teringat zaman study dulu..
Quote najib888 21-10-2018 12:21 PM
Ingatkan ada teknik baru nak cari buku..guna  Dewey decimal database app ka..Rupanya OPAC je..
Quote akmalrahman 21-10-2018 05:04 PM
Kelakonya.... Berzaman dah opac ni kat lebri hahah
Quote akmalrahman 21-10-2018 05:04 PM
niena90: Jenuh dah ajar search book by OPAC dlm literacy class, tapi alih2 dia dtg ke meja kita jugak nak mintak call number buku. Sejenis suka disuap giteww : ...

Wahhh miss lebrian ehhhh
Quote kucing02 27-11-2018 05:45 PM
Method lama.. Tp xingt dah... {:yameteh

Lihat semua komen(9)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 12:41 PM GMT+8 , Processed in 0.175695 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top