CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Mencuci Rambut Muslimah, Pengusaha Salun Rambut 'Unisex' Disaman?

14-6-2018 12:18 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6511| Komen: 51

Description: Tahu tak anda mencuci rambut untuk wanita beragama Islam atau muslimah sambil diperhatikan oleh seorang muslim merupakan satu kesalahan?
Tahu tak anda mencuci rambut untuk wanita beragama Islam atau muslimah sambil diperhatikan oleh seorang muslim merupakan satu kesalahan?

Memetik laporan akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily, kejadian yang berlaku petang kelmarin itu membabitkan seorang pengusaha wanita salun rambut yang telah berniaga di Kota Bharu, Kelantan selama 3 tahun.


Tanpa disedari, sekumpulan pegawai penguat kuasa Majlis Perbandaran Kota Bharu memasuki kedainya sambil memberi notis saman dengan alasan salun rambut dilarang menawar khidmat secara 'unisex'.

sumber : Sin Chew Daily

Menurut pengusaha itu, pegawai penguat kuasa membrei penjelasan bahawa ketika itu pelanggan wanita terbabit didapati menanggalkan tudungnya dan pada masa itu juga lelaki muslim itu turut berada bersama.


Maka apa yang terjadi itu adalah melanggari peraturan majlis perbandaran dan ianya adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 5(1) Enakmen Kanun Jenayah Syariah Negeri Kelantan 1985, umat Islam yang berpakaian tidak menutup aurat.

Bagaimana pun, jelas pengusaha itu apa yang berlaku itu buat pertama kali dialaminya, justeru bergegsa ke majlis perbandaran untuk mendapat maklumat lanjut serta mencari jalan penyelesaian.- CARI
13

Bagus
10

Marah
14

Terkejut
2

Sedih
9

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (58 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kucen_miang 14-6-2018 12:21 PM
tine budu yg bukak orat, nyonya salon pulak kena saman .menda la kerajae paspispus ni?
Quote ultra78 14-6-2018 12:28 PM
Kaka mod pergi cuci rambut ke?

Quote axl_bach 14-6-2018 12:31 PM
Alah kecoh lah pengusaha dobi nih, dapat tawaran untuk kompaun kalo rasa nak amik kompaun amik lah, kalo rasa tanak terima tawaran kompaun tu tolak jer lah tawaran tu.....tu pun nak masuk berita
Quote shernazz 14-6-2018 12:36 PM
Yang penting tulisan shahida tu cantek.tersusun..
Quote Artemesiaa 14-6-2018 04:02 PM
Lain kali sediakan satu kawasan bertirai untuk kemudahan pelanggan yang bertudung
Quote famri7 14-6-2018 04:07 PM
Baru jah potong rambut kedai cikki cainis..xda hal pon dah la lawa..kedai bangla stok2 xfaham bahasa.
Quote krustykrab 14-6-2018 04:10 PM
axl_bach replied at 14-6-2018 12:31 PM
Alah kecoh lah pengusaha dobi nih, dapat tawaran untuk kompaun kalo rasa nak amik kompaun amik lah,  ...

Apa yg ko merepek ni oiii...mabuk lemang ek lol
Quote Aerhys 14-6-2018 04:19 PM
Edited by Aerhys at 14-6-2018 04:26 PM

Lepas ni semua salon chinese letak sign "sorry we don't accept muslimah customer to avoid inconvenience" terus jadi isu lain pula. Tapi honestly chinese salon yg I pergi mostly hasil kerja tip top.

P/s: I think saman org yg buang sampah merata2 seperti di singapore lagi bagus. Lately I jumpa netizen komen kelantan as kelantan darul sampah lol
Quote pyropura 14-6-2018 04:26 PM
susah betol nak muniaga di Kulantan yer
Quote sharlenetexas 14-6-2018 04:28 PM
Lain kali pergi Karva
Quote iloveselangor 14-6-2018 05:08 PM
Betul la haram.

Yang kata halal tu kafir ke muslim
Quote famri7 14-6-2018 05:10 PM
iloveselangor replied at 14-6-2018 09:08 AM
Betul la haram.

Yang kata halal tu kafir ke muslim

Kann tadi saya potong rambut kedai nyonya ok jah xkena picit konek ke apa.heshe pon xsentuh2 sangt rambut kompare dgn kedai mamak.
Quote chazey 14-6-2018 05:19 PM
shernazz replied at 14-6-2018 12:36 PM
Yang penting tulisan shahida tu cantek.tersusun..

Macam tulisan budak2 umo 20an. Orang tua jarang tulis bulat2 gituh.
Quote shernazz 14-6-2018 05:21 PM
chazey replied at 14-6-2018 05:19 PM
Macam tulisan budak2 umo 20an. Orang tua jarang tulis bulat2 gituh.

Tu la..cantik je...
Iols.tulisan gini masa.skola.memengah aje
Bila.koje dh cm.tulisan dokter..hahaha
Quote missinpiece 14-6-2018 05:56 PM
Elok je salon yg i g provide tirai/private area utk muslimah
Quote sharlenetexas 14-6-2018 05:59 PM
famri7 replied at 14-6-2018 05:10 PM
Kann tadi saya potong rambut kedai nyonya ok jah xkena picit konek ke apa.heshe pon xsentuh2 sangt ...

Sis ada k*nek ke? Ingatkan selama ni bercekpit
Quote sambaldurian 14-6-2018 06:02 PM
Zmn nik Aziz dulu xde pun cmni ak rs. Ke ak ni liberal sgt, tp serius la saman aurat2 ni over nau.
Quote Orix 14-6-2018 06:06 PM
Kahkahkah.... hidup isele... takbirrr
Quote MeghanK 14-6-2018 06:22 PM
inilah keindahan isle

Lihat semua komen(51)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 12:31 AM GMT+8 , Processed in 0.092943 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top