CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Keluarga Terkejut, Lelaki Bakhil Rupanya Seorang Jutawan

13-6-2018 12:10 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 7519| Komen: 57

Description: Seorang lelaki bakhil yang meninggal dunia di usia 89 tahun telah mengejutkan keluarga apabila mengetahui dia sebenarnya jutawa dengan harta sebanyak S$20 juta (RM59.7 juta).
Seorang lelaki bakhil yang meninggal dunia di usia 89 tahun telah mengejutkan keluarga apabila mengetahui dia sebenarnya jutawa dengan harta sebanyak S$20 juta (RM59.7 juta).


Loh Kum Mow dari Singapura meninggal dunia pada Disember 2016 dan kekayaannya hanya diketahui beberapa bulan lalu selepas semua harta dan sahamnya selesai dikira.

Today Online melaporkan, Loh telah mendermakan S$3.35 juta (RM10 juta) kepada empat pertubuhan kebajikan iaitu Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan (NKF), Kebajikan Moral Thye Hua Kwan, Hospital Ren Ci dan Persatuan Perkhidmatan Kebajikan Bo Tien dengan masing-masing menerima hampir S$840,000 (RM2.511 juta).

Loh dan pembantu rumahnya, Foto: Today Online
Selain itu Loh turut mewasiatkan 13.75 peratus kepada empat anak saudara, manakala tiga kakaknya masing-masing menerima enam peratus.


Anak saudaranya, Cahrlie Loh yang mewarisi rumah Loh di Bukit Timah berkata Loh hanya hidup serba ringkas dan tidak memiliki barangan berjenama kecuali jam tangan Seiko yang sudah beberapa kali dibaiki.

Mendiang isterinya yang bekerja sebagai seorang jurutaip juga adalah seorang yang berjimat cermat. -CARI
7

Bagus

Marah
1

Terkejut
6

Sedih
4

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (25 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote luvemedaa 13-6-2018 09:11 AM
Jutawan senyap.
Quote EncikH 13-6-2018 09:11 AM
inspirational
Quote azwanaliori 13-6-2018 09:34 AM
Gigit jari la sanak sedara yg x pernah berbakti kat dia masa dia idup.
Quote haryatie 13-6-2018 09:40 AM
senyap2 jerk yer..
kat sini ada yag hari2 nak update betapa kaya nya dia
Quote dodolgemok 13-6-2018 10:10 AM
Untong lah anak sedara tiba2 jah dpt kekayaan segunung.
Quote mjla 13-6-2018 10:33 AM
Mandai je ckp bakhil
Elok je bg derma tu
Quote tanakkampung1x 13-6-2018 11:23 AM
Tak sesuai dipanggil bakhil kerana banyak menyumbang kpd kebajikan dan anak2 buah

Quote tanakkampung1x 13-6-2018 11:24 AM
Mungkin lebih sesuai dipanggil frugal

Hidup sederhana tp banyak tolong orang
Quote OmJualGas 13-6-2018 11:28 AM
Mulai hari ni,  om nak belajar pasal saham....
Quote spiderman80 13-6-2018 11:32 AM
OmJualGas replied at 13-6-2018 11:28 AM
Mulai hari ni,  om nak belajar pasal saham....

Om jangan terburu-buru dengan permainan saham. Kena belajar dulu.
Ramai yang rugi teruk.
Quote ninjago 13-6-2018 11:33 AM
bestnya.. sebelum meninggal sempat derma harta kt badan2 kebajikan & family2 dia. baru la betul hidup berbakti
Quote spiderman80 13-6-2018 11:35 AM
Spidey punya boss yang kini dah mendiang, seorang ahli perniagaan Singapura. Masa hidup merupakan antara manusia terkaya di Asia Tenggara ( sumber Forbes).
Tapi dia sangat humble penampilannya. Pergi ke Cold Storage membeli groceries pun cuma pandu SUV Jepun. Tak ada bodyguard bagai.
Quote Decaffeinated 13-6-2018 11:40 AM
mjla replied at 13-6-2018 10:33 AM
Mandai je ckp bakhil
Elok je bg derma tu

'bakhil' pada diri sendiri semasa hayat maybe.....
dia derma melalui wasiat selepas kematian....


Quote spiderman80 13-6-2018 11:41 AM
Btw, apa maksud bakhil?
Quote Decaffeinated 13-6-2018 11:44 AM
spiderman80 replied at 13-6-2018 11:32 AM
Om jangan terburu-buru dengan permainan saham. Kena belajar dulu.
Ramai yang rugi teruk.

seumur hidup saya hanya pernah jual saham dua kali je kot.....
selebihnya saya beli IPO dan biarkan mereput jadi pusaka sahaja.... nasiblah siapa yang inherit nanti...



Quote suka.suki 13-6-2018 11:44 AM

Bakhil = kedekut
Quote Pixie902 13-6-2018 11:47 AM

Kedekut...tangkai jering...
Quote spiderman80 13-6-2018 11:52 AM
Decaffeinated replied at 13-6-2018 11:44 AM
seumur hidup saya hanya pernah jual saham dua kali je kot.....
selebihnya saya beli IPO dan biark ...

Spidey dah berjinak dalam dunia saham dekat 10 tahun, cuma sekali jer beli IPO untuk saham JCY.
Tapi kan bro, Spidey dah insaf bermain saham sebab sampai kini masih menderita menanggung kerugian. Sad.
Quote spiderman80 13-6-2018 11:53 AM
suka.suki replied at 13-6-2018 11:44 AM
Bakhil = kedekut

Thanks Suka.suki

Lihat semua komen(57)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 04:55 PM GMT+8 , Processed in 0.093325 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top