CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Elakkan Fitnah, Wanita Muslim Dinasihat Elak Pakai Tudung Dreamcatcher

12-6-2018 10:05 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 10517| Komen: 99

Description: Memakai tudung bercorak Dreamcatcher yang merupakan simbol kepercayaan masyarakat Red Indian kini menjadi trend dan kegilaan wanita Islam di Malaysia.
Memakai tudung bercorak Dreamcatcher yang merupakan  simbol kepercayaan masyarakat Red Indian kini menjadi trend dan kegilaan wanita Islam di Malaysia.

Namun mStar Online melaporkan, melalui tulisan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri di laman rasmi Mufti Wilayah, umat Islam dinasihatkan supaya berhati-hati bagi mengelakkan fitnah ke atas orang yang memakai dan menjualnya.

"Lebih baik memilih alternatif lain yang tidak mengandungi apa-apa kontroversi adalah lebih baik dan lebih selamat,

"Kita dilarang oleh Rasulullah SAW menyerupai golongan kafir dalam hal yang merupakan identiti agama mereka.

Tudung Corak Dreamcatcher, Foto: Carian Internet

Berdasarkan penelitian ulama, terhadap nas al-Quran dan al-Sunnah, salah satu bentuk penyerupaan dengan orang kafir yang dilarang ke atas umat Islam adalah pada pakaian."

Sementara itu mengikut pendapat mazhab Hanafi, Maliki dan jumhur mazhab Syafie, menyerupai pakaian yang menjadi syiar orang kafir hukumnya kafir.

"Kerana itu, sesiapa yang memakai topi orang Yahudi dengan sengaja maka ia kufur kecuali jika dipaksa atau memakainya sekadar untuk berlindung daripada kepanasan.

Begitu juga orang yang memakai pakaian khas paderi Kristian, ia dihukumkan kafir kecuali jika memakainya sebagai helah dalam peperangan, maka ia tidak dihukumkan kafir."

Bagaimanapun sesetengah ulama mazhab Hanafi, Maliki dan Syafie mengatakan, sesiapa mengenakan pakaian khas orang kafir, tidak jatuh kafir kecuali jika ia beriktikad dengan iktikad kufur tersebut. -CARI
27

Bagus
9

Marah
2

Terkejut
15

Sedih
11

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (75 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote rogayahtop 12-6-2018 06:41 AM
lmao akak pernah nampak akak2 pakai lipstick ala2 kylie bershawl dreamcatcher ni catwalk kat bangi gateway. lawa nork.  yg pastinya takde la nampak mcm kapir pun. nampak pelik ada la tp selagi diorang tak bawak belon lari2 depan jaya grocer tu akak ok lagi rasanya kalau tak akak kesian jugak muda2 dah mental.
Quote shernazz 12-6-2018 06:44 AM
Tudung corak tu mcmana ropenye
Pls suapkan iols pic
Quote iloveselangor 12-6-2018 06:44 AM
Jubah Dr Zulkifli ni pon macam Jubah paderi Kristian dan rabbi Yahudi

Lain kali tengok dulu pakaian engko tu dah serupo nak masok Gereja.
Quote iloveselangor 12-6-2018 06:44 AM
Jubah Dr Zulkifli ni pon macam Jubah paderi Kristian dan rabbi Yahudi

Lain kali tengok dulu pakaian engko tu dah serupo nak masok Gereja.
Quote kaseh80 12-6-2018 07:02 AM
Mcm mana rupa tudung dream catcher ni?
Quote EvieWanKenobi 12-6-2018 07:08 AM
mohon pencerahan juga bagi tudung dream catcher..
Quote FOTHER-MUCKER 12-6-2018 07:15 AM
“Beliau menjelaskan, dalam Islam terdapat larangan menyerupai pakaian orang kafir”


Habis tu pakai songkok, pakai kopiah dan  wanita pakai tudung untuk menotop aurat tu adalah satu larang bagi orang melayu isle kerana menyerupI pakai kafir!

Rosakdah pemikiran lobai malaya ni.
Quote dodolgemok 12-6-2018 07:21 AM
Gmbar mana gmbar? Pemalas punya TT mentang2 kopek lendut, nak buat kuih raya pasti tersiksa yah?
Quote DayangKirana 12-6-2018 07:28 AM
sape2 yang tak tau dreamcatcher tu hape..ni hah bendanye...
banyak je jual kat booth merata mall..







Quote gaara_X 12-6-2018 07:32 AM
Kekadang kita wat silap....so cepat² mohon maaf dariNya...Allahumma aamiin...
Quote rospinki 12-6-2018 07:40 AM
Hodohnya pesen tudung tu
Quote paz 12-6-2018 07:46 AM
Ler apa masalahnya. Corak dan barang aja tu kan.

Kadang-kadang kita kena stop sempitkan pikiran.
Quote znorm 12-6-2018 07:46 AM
Dreamcatcher ni dahla tahyul, x cantik pulak tu. Ye lah taste manusia macam2. Tapi kalau dah Islam tu kena la ikut syarak. Lainla libtard..
Quote zaziot 12-6-2018 08:06 AM
xrs teringin langsung plak nk pakai tudung corak cmtu..sape la yg bodo g beli
Quote mzzenma 12-6-2018 08:15 AM
Mzz suka dreamcatcher..in fact mzz suka benda2 yang berkaitan dengan native american. Baru tertengok citer wind river last saturday..sedih.

Tapi design tudung tu tak lawa pun.
Quote Siti_Mustaqim 12-6-2018 08:20 AM
Macam red indian..pestime tengok....
Quote finesse 12-6-2018 08:22 AM
Akal ummah melayu isele pertiwi..
Quote ell768 12-6-2018 08:23 AM
apa function dream catcher tu??
Quote sapeka 12-6-2018 08:32 AM
kalau anggap sebagai corak je tak boleh jugak ke?

Lihat semua komen(99)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 03:50 PM GMT+8 , Processed in 0.094759 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top