CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Asam Laksa Dari Pulau Pinang Tersenarai Antara 50 Hidangan Terbaik Di Dunia

10-10-2017 03:11 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 7343| Komen: 97

Description: Asam Laksa Pulau Pinang merupakan sejenis makanan mi berkuah ikan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal daripada China yang berhijrah ke Tanah Melayu.

sumber : internet


Asam Laksa Pulau Pinang merupakan sejenis makanan mi berkuah ikan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal daripada China yang berhijrah ke Tanah Melayu. 

Setiap daerah mempunyai kuah khas yang dimakan bersama laksa memberikan nama yang tersendiri menurut di mana ia disediakan. 

Baru-baru ini, hasil tinjauan yang dijalankan oleh Cable News Network (CNN), Asam laksa Pulau Pinang disenaraikan antara 50 hidangan terbaik dunia. 

Memetik laporan agensi berita Vietnam (VNA), hidangan lain yang turut tersenarai adalah termasuk hidangan Goi cuon (popiah segar) dari Vietnam, ayam muamba dari Gabon, tom yum goong (Thailand), burger (Jerman), itik Peking (China), sushi (Jepun), cokelat (Mexico), pizza Neapolitan (Itali), kari Massaman (Thailand) dan Pho Pho iaitu mi sup dari Vietnam.- CARI





Add Image Caption Here

3

Bagus
2

Marah
10

Terkejut
11

Sedih
8

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (36 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote salmon-suki 10-10-2017 12:24 AM
Sedapnyaaaa,tgok tajuk tu..terliur lak nak mkn megi asam laksa..
Quote friedfishsoup 10-10-2017 12:31 AM
Pernah makan asam laksa nie. Not bad la jugak
Quote shamsadis 10-10-2017 12:43 AM
1- laksa Penang
2- laksa Sarawak
Quote tripleid 10-10-2017 02:55 AM
perlu ke bangga..dlm top20 asian food tu,satu tu je menu mesia..nasi lemak pn xmasuk list..
yg top mostly mkanan from indon,thailand.indon mendunia lg dgn rendangnya diiktiraf mkanan #1 tersedap didunia
Quote chazey 10-10-2017 03:40 AM
Heran betul akak dalam banyak2 makanan Malaysia, asam laksa ni jah selalu sangkut mendunia masuk list makanan terbaik donia menurut penilaian kokesen as if Malaysia ketandusan good food? Lagi satu, takat pho bodo tu pun boleh masuk list. Cei!
Quote dodifarid 10-10-2017 03:43 AM
Edited by dodifarid at 10-10-2017 11:03 AM

Apa popiah segar udah diclaim sbgi makanan vietnam sedangkan itu aslinya dari indon..ayuh lemparin tai di kedubes vietnam.. kesemua makanan itu seperti sushi, burger dan lainnya juga asal dicipta di indon kerna ikan dan daging terdapat di indon
Quote LaksamanaBentan 10-10-2017 03:55 AM
Edited by LaksamanaBentan at 10-10-2017 03:57 AM

Mi sup Vietnam tu lebih sedap berbanding bihun sup utara ke?
Quote LaksamanaBentan 10-10-2017 03:55 AM
Double post
Quote LaksamanaBentan 10-10-2017 03:58 AM
Edited by LaksamanaBentan at 10-10-2017 04:02 AM
dodifarid replied at 10-10-2017 03:43 AM
Apa popiah segar vietnam claim sbgi makanan vietnam sedangkan itu aslinya dari indon..ayuh lemparin  ...


Kalau Malaysia promo rendang konfirm kena tahi. Ngan Vietnam senyap lak Indon ni
Quote LaksamanaBentan 10-10-2017 03:59 AM
Edited by LaksamanaBentan at 10-10-2017 04:01 AM

Kari Massaman tu Kari Masam Manis. Yang ada ubi kentang ngan santan tu. Kat Malaysia pun ada. Tu masakan Selatan Thai dan utara Malaysia. #doneclaim
Quote should 10-10-2017 05:58 AM
Laksa palembang lagi sedap
Quote cmf_almondpecan 10-10-2017 06:11 AM
LaksamanaBentan replied at 10-10-2017 03:59 AM
Kari Massaman tu Kari Masam Manis. Yang ada ubi kentang ngan santan tu. Kat Malaysia pun ada. Tu mas ...

Massaman tu asalnya perkataan musulman iaitu Muslim. Katanya masakan ni dibawa masuk dari Parsi ke selatan siam.
Quote asyura_85 10-10-2017 06:50 AM
LaksamanaBentan replied at 10-10-2017 03:55 AM
Mi sup Vietnam tu lebih sedap berbanding bihun sup utara ke?

Tak pun..plain gila rasanya..Ani bihun sup utara tu 100 kali lg sedap
Quote EJALTI 10-10-2017 06:57 AM
should replied at 9-10-2017 09:58 PM
Laksa palembang lagi sedap

PancaSIAL undogneSIAL garuduburku...

Indon jongos sampah sial lahanat bangsat keparat ummah tolol goblok gagal total keturunan babu pelacur henjutan Belanda...
Quote Simunggu 10-10-2017 07:14 AM
semua yg ada di PP terbaik...mentang mentang ramai cina sana...kkkhpui
Quote atira 10-10-2017 07:41 AM
aku tak leh gi langsung dgn vietnamese food mcm pho pho..
rasa kosong gila.. sbb tu depa sana slim2 belaka ye
Quote Bedah.Cun 10-10-2017 07:53 AM
Siannye, hendhin takde dalam list tue. Hadap sangat yea ngkau hendon
Quote pearl.silver 10-10-2017 08:02 AM
Sedapnyaa asam laksa..

Esok indon claim asam laksa asal negara dia sbb atuk dia pun pandai buat asam laksa katanya..
Quote Modngengade 10-10-2017 08:40 AM
mujurlah kebangga penang herrhughies dah arwah ....jika tidak berminggu2 beliyau akan meroyan

Lihat semua komen(97)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 10:03 PM GMT+8 , Processed in 0.083178 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top