CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Ditolak 17 Universiti, Lelaki Ini Godam 400 Laman Sesawang Syarikat Besar Di Dunia

29-9-2017 06:04 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6959| Komen: 51

Description: Berikutan sebanyak 17 kali permohonan untuk meyambung pengajian ke universiti telah ditolak, remaja Pakistan berumur 22 tahun yang dikenali sebagai Shahmeer Ali bertindak mengodam 400 laman sesawang s ...

sumber : Malaysia Sentral 


Berikutan sebanyak 17 kali permohonan untuk menyambung pengajian ke universiti telah ditolak, remaja Pakistan berumur 22 tahun yang dikenali sebagai Shahmeer Ali bertindak menggodam 400 laman sesawang syarikat-syarikat besar di dunia. 

Antaranya termasuk Microsoft, Facebook, Yahoo,Twitter, Google,  Dropbox, LinkedIn dan hasil godaman yang dilakukannya, beliau dikatakan memperoleh keuntungan sebanyak $USD150,000.

Bagaimanapun, memetik laporan Malaysia Sentral, beliau akhirnya berjaya mendapat biasiswa untuk belajar di Usman Institute of Technology dalam Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik.

Selain seorang genius yang mampu mempelajari bahasa komputer dengan masa yang singkat, beliau juga pernah tersenarai sebagai pengodam nomber 1 oleh Hackerone pada tahun 2015 dan kini beliau berada di kedudukan nombeor 15. 


Shahmeer dilaporkan amat meminati penggunaan komputer sejak kecil dan ketika masih berusia 13 tahun, keluarganya berpindah dari Multan ke Karachi. 

Dia mendapat pendidikan sekolah rendah dari Rangers Public School, sebelum menyambung ke peringkat menengah di Government Degree College dalam bidang kejuruteraan.- CARI

sumber : Malaysia Sentral 

7

Bagus
7

Marah
6

Terkejut
12

Sedih
12

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (49 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote damian_lee 29-9-2017 06:12 PM
Good ... mmang mcm ni
Kalau high profile company ko godam
Mmang peluang cerah
Quote AyaqMeloSuam 29-9-2017 06:16 PM
Elok rupa.. bijak pulak... hrp dpt bantu fam bila dh senang nnti.. sna bnyk birokrasi...
Quote L_Z 29-9-2017 06:20 PM
Ko try ja apply MMU...kompom dapat
Quote Artemesiaa 29-9-2017 06:29 PM
Dah ada kes patut ler kena reject pihak U tak nak ambil risiko kot
Quote PongKang 29-9-2017 06:30 PM
L_Z: Ko try ja apply MMU...kompom dapat

{:smile{:smile{:smile awek MY pun dpt skali..
Quote noraidil_06 29-9-2017 06:33 PM
Teringat bad genius
Quote raradhia 29-9-2017 07:16 PM
mcm pernah tgok dia ni dekat story tinvy, kalau xsilap laa mcm rupa2 dia ni. .
Quote puccafan 29-9-2017 07:24 PM
Bestnya jadi orang bijak
Quote precious_chicas 29-9-2017 07:34 PM
harus direkrut dek CIA nanti tu.
Quote RooneyMara 29-9-2017 07:42 PM
Wah, hackers pun ada ranking. Bukan patut kena tangkap ke kalau hacking?
Quote idakamaruddin 29-9-2017 07:50 PM
genius genius pn tetap bau bawang
Quote shernazz 29-9-2017 07:50 PM
RooneyMara replied at 29-9-2017 07:42 PM
Wah, hackers pun ada ranking. Bukan patut kena tangkap ke kalau hacking?

no lah
tengok la kau hack mcmana
adek aku siap masuk kursus hackers
dia cakap APU ada course utk hackers neh
depa kalau masuk pertandingan ...kemenangan tu kat depa je

Quote RooneyMara 29-9-2017 08:07 PM
shernazz replied at 29-9-2017 07:50 PM
no lah
tengok la kau hack mcmana
adek aku siap masuk kursus hackers

Oh, thanks for the info. Baru lepas baca pasal hackerone ni. basically kerja diaorg is to help identify vulnerability, bugs n level of security  dlm system yg suppose to be secure. Tp I skeptical  juga, if diaorg tahu kelemahan, maybe they can tap into the system juga. Cuba diaorg maybe tak buat la. Hehe
Quote Jeanspurple 29-9-2017 09:09 PM
RooneyMara replied at 29-9-2017 08:07 PM
Oh, thanks for the info. Baru lepas baca pasal hackerone ni. basically kerja diaorg is to help ide ...

Hackers ni ada black hackers & white hackers. Macam kira pihak baik dan pihak jahat la
tapi white hackers pun tak bgs la jugak sbb dia buat keje utk agensi gov kadang2 skodeng kita kita rakyat marhaen.. tak igt citer apa ada ckp.
Then, ada lagi kategori grey hackers, diorng ni kira baik la sbb dia tak buat keje utk gov atau utk curi duit. Kalau black hackers tu yg kdg curi duit tu cthnya. lps tu igt tak last few month ada kes psl accidental hero yg stopkan malware yg satu dunia tu. dia pun hackers jugak tp skrg dia kena tahan dgn FBI kat US. huhu...
Quote kucen_miang 29-9-2017 09:16 PM
Artemesiaa replied at 29-9-2017 06:29 PM
Dah ada kes patut ler kena reject pihak U tak nak ambil risiko kot

fail paper jer godam website u.
Quote IsobelMelody 29-9-2017 09:48 PM
intelligent man is sexy{:smile
Quote JerukBuaya 29-9-2017 10:34 PM
dia godam 400 website
tp tetap di reject ?


dia kena godam seorang awex berkulit hitam berbangsa habshi


baru boleh masuk U
Quote ohnoLia 29-9-2017 10:42 PM
amazing, respect sgt2.. ai kira beliau mmg genius...   ai walaupun bukan line IT kadang2 belajar sikit2 cara hacking pakai OS,  ip or sql injection bla bla..... sbb teruja nak tahu
still bagi ai sgt2 susah....sbb mmg bukan bakat ai kot ...

but utk membaca dummy 101  pasal best practise and current trend pasal security, dan element2 nya yg sgt2 ketat... ai mean dr segi interface security, coding security, front end /web/apps security,  gateway and backbone, pelbagai firewall dan encryption... dan segala enterprise security compliance yg company2 besar seperti yg di hack dlm article tu dah adopt... sure mereka dah buat segala2nya,

even before portal or any digital touchpoint mereka deploy, haruslah dah melalui pelbagai process menggunakan kaedah COBIT dan ITIL..  malah pelbagai audit internal dan external.. yakni usaha yg terbaik yg mampu di lakukan oleh makhluk manusia zaman ini...

still masih boleh di hack ...  so definely pemuda ni sgt2 jenius....
Quote ohnoLia 29-9-2017 10:45 PM
RooneyMara replied at 29-9-2017 07:42 PM
Wah, hackers pun ada ranking. Bukan patut kena tangkap ke kalau hacking?

ai kira, mereka patut di hargai dan dibayar juta2.. .. sebab entah dlm 1 company tu ada 100 orang world class IT practitioner yg sgt handal dalam bidang masing2...  tp well you know..

Lihat semua komen(51)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-12-2023 09:49 AM GMT+8 , Processed in 0.038994 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top