CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Tuduhan Gagal Isytihar Punca Perolehan, Bekas Ketua Siasatan Jenayah KL Dibebaskan Mahkamah

26-5-2017 04:10 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3001| Komen: 18

Description: Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen hari ini, atas tuduhan gagal mengisytiharkan punca perolehan dalam surat akuan bersumpah, tig ...

sumber : Utusan Online


Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen hari ini, atas tuduhan gagal mengisytiharkan punca perolehan dalam surat akuan bersumpah, tiga tahun lalu.

Memetik laporan Bernama, hakim Sohaini Alias membuat keputusan itu, selepas mendapati pihak pembelaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan. 

Chin Wah dituduh dengan sengaja gagal mematuhi terma Notis Pendakwa Raya mengikut Seksyen 49(1) Akta Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001 bertarikh 23 Disember 2013, apabila dia gagal mengisytiharkan segala punca perolehan dalam surat akuan bersumpah bertarikh 8 Januari 2014. 

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Blok D6, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Wilayah Persekutuan Putrajaya, antara 23 Disember 2013 dan 21 Januari 2014. 


Chi Wah menghadapi tuduhan mengikut Seksyen 49(3) akta sama yang membawa hukuman denda maksimum RM1 juta atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan. 

Pendakwaan kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Budiman Lufti Mohamed manakala Chin Wah diwakili peguam Datuk Geethan Ram Vincent.- CARI


27

Bagus
32

Marah
25

Terkejut
12

Sedih
18

Lawak
23

Bosan

Friends Rank (137 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote gigahertz 26-5-2017 04:21 PM
bapak aku dulu polis. bapak aku cakap kalau rumah ko ada rumah lektrik atau volvo (bende bende mewah) sekejap je BPR jadi jiran sebelah rumah. ;

Quote gigahertz 26-5-2017 04:21 PM
bapak aku dulu polis. bapak aku cakap kalau rumah ko ada rumah lektrik atau volvo (bende bende mewah) sekejap je BPR jadi jiran sebelah rumah. ;

Quote ronapink 26-5-2017 07:49 PM
Ketua siasatan jenayah,
Quote CiliPadiSedap 26-5-2017 09:02 PM
gigahertz replied at 26-5-2017 04:21 PM
bapak aku dulu polis. bapak aku cakap kalau rumah ko ada rumah lektrik atau volvo (bende bende mewah ...

ketua kampung akak bekas sprm, dia ckp tiap2 minggu pindah sebelah rumah polis
Quote scorpionkiki 26-5-2017 10:19 PM
gigahertz replied at 26-5-2017 04:21 PM
bapak aku dulu polis. bapak aku cakap kalau rumah ko ada rumah lektrik atau volvo (bende bende mewah ...

dulu lain...sekarang lainlah makngah
Quote gigahertz 26-5-2017 10:50 PM
CiliPadiSedap replied at 26-5-2017 01:02 PM
ketua kampung akak bekas sprm, dia ckp tiap2 minggu pindah sebelah rumah polis

bapak aku dulu jahat jugak. tapi pandai pandai la. kalau bapak aku tak berenti sudah jadi timbalan ooo sekarang

jadi polis ni kalau bab tahan sedara sendiri yg amat berat sekali
Quote pyropura 26-5-2017 10:52 PM
Hebat loyar keling nih
Quote skinsandstars 26-5-2017 10:56 PM
gigahertz replied at 26-5-2017 04:21 PM
bapak aku dulu polis. bapak aku cakap kalau rumah ko ada rumah lektrik atau volvo (bende bende mewah ...

dah lama dah tak dengar orang sebut BPR tu. hampir terlupa tu nama lama SPRM.
Quote gigahertz 26-5-2017 10:58 PM
skinsandstars replied at 26-5-2017 02:56 PM
dah lama dah tak dengar orang sebut BPR tu. hampir terlupa tu nama lama SPRM.

BPR aktif masa polis masih seragam biru
Quote sofiazara 27-5-2017 01:09 AM
gigahertz replied at 26-5-2017 10:58 PM
BPR aktif masa polis masih seragam biru

skrg polis seragam apa
Quote gigahertz 27-5-2017 05:55 AM
sofiazara replied at 26-5-2017 05:09 PM
skrg polis seragam apa

hitam. bapak aku dulu pangkat tinggi warna coklat.polis 1980-1990 warna coklat.

Quote ronapink 27-5-2017 06:04 AM
gigahertz replied at 27-5-2017 05:55 AM
hitam. bapak aku dulu pangkat tinggi warna coklat.polis 1980-1990 warna coklat.

hehe,

warna coklat mcm seragam polis india
Quote sulan01 27-5-2017 06:44 AM
gigahertz replied at 27-5-2017 05:55 AM
hitam. bapak aku dulu pangkat tinggi warna coklat.polis 1980-1990 warna coklat.

rasanya dah boleh gi spital cek mata & bertabahlah dibulan puasa ni kalau doktor terlepas cakap awak colour blind...  
Quote R2D2 27-5-2017 07:32 AM
Hari tu kan ada kes mamat tulis dlm FB polis makan rasuah, terus kena tahan pasal tulisan dia
Quote pearl.silver 27-5-2017 08:29 AM
gigahertz replied at 27-5-2017 05:55 AM
hitam. bapak aku dulu pangkat tinggi warna coklat.polis 1980-1990 warna coklat.

Warna hitam tu bukan ke pegawai penjara?
Anak sedara i baru jd polis elok je uniform dia dark blue..
Quote gigahertz 27-5-2017 02:54 PM
pearl.silver replied at 27-5-2017 12:29 AM
Warna hitam tu bukan ke pegawai penjara?
Anak sedara i baru jd polis elok je uniform dia dark blu ...

semenjak bapa wa berenti polis wa sudah talak pegang baju polis. wa tgk hitam dlm gggerak khas

baju talak.penting. yang pentng paku kiri kanan.
Quote chinta89 29-5-2017 09:49 AM
terlepas plk
Quote zennaya 29-5-2017 10:41 AM
my father pun sempat pakai baju kaler coklat cair sampai tahun 1993,baru dapat arahan tukar uniform kaler dark blue mcm sekarang..

Lihat semua komen(18)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 08:09 AM GMT+8 , Processed in 0.114117 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top